mąki + do podsypania szklanka mleka ciepłego 40 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła stopionego i schłodzonego jajko + 3 żółtka szczypta soli cukier waniliowy Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 5 łyżek cukru Wykonanie: Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru i drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy
Moje pyszne gotowaniemąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: ok. 250 g twarogu żółtko 3 łyżki cukru cukier waniliowy Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka
Moje pyszne gotowanieCiasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: 350 g twarogu żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy Dodatkowo: białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego
Moje pyszne gotowanieoprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I tak właśnie zrodził się pomysł na ten zielony korzenny sernik z mleczno-waniliową polewą :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na zielony sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 6 jajek w temperaturze pokojowej 60 g masła w temperaturze pokojowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
My Culinary Artdekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki: Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje
upichcicuśmiechnęłam :) Ona też smażyła oponki :) Nie mogłam oprzeć się, aby nie skubnąć kilku ;) Was też zapraszam: Oponki serowe Taniki A jak przyrządzić moje? Potrzebujemy: 1 kg. twarogu zmielonego 3/4 kostki masła stopionego i przestudzonego (margaryna też może być) cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić) duży cukier waniliowy
Codzienna kuchnia niecodziennapoćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :) Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :) Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła lub margaryny, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu
Codzienna kuchnia niecodziennatakie śniadanie przygotować dla rodzinki. Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Nadzienie : * kostka twarogu półtłustego * kilka kostek startej czekolady mlecznej * 5 łyżek słodkiego kakao * 2 bardzo dojrzałe banany Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
Magiczne Życie Martypoprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak go można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole. Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta? SKŁADNIKI: makaron
Basia w kuchnikrólowej kasz, czyli kaszy jaglanej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, białka i mikroelementów. Jeśli chcesz mieć piękne włosy, zdrową skórę i paznokcie, jedz... Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z rukolą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDrożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki. Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykorzystujemy czas i przygotowujemy masę serową, czyli: -kostka twarogu -jedno jajko -2 łyżki mąki ziemniaczanej -aromat -cukier do smaku -odrobina stopionej margaryny Wszystko łączymy i gotowe. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko i stopniowo mąkę
Maminek kulinarnyuzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego. Serek waniliowy: twaróg półtłusty około 200g 2 łyżki śmietany 18% laska wanilii cukier puder do smaku
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka, lekko utrzepane 1 łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia 300 ml mleka opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g) Serek waniliowy: 150g twarogu 200g serka waniliowego cukier puder do smaku Do podania: czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej płatki migdałów uprażone na suchej patelni cukier puder Przygotowanie: Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól
Smakowity Blog Kulinarnywilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane
Smakowity Blog Kulinarny