dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią. Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :) Składniki : 2 jajka ok. 7-10 cm białej części z pora 80g białego sera chudego 0,5% 3 kromki chleba 1 łyżka jogurtu naturalnego
Parowar Facetaoliwek 1/2 łyżeczki soli 15 dag maki pszennej 2 łyżeczki proszku 1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki 1 łyżka parmezanu startego 1 łyżka natki pietruszki pieprz Nadzienie. 20 dag twarogu 50 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały Przybranie. 1 marchew ugotowana kiełki rzodkiewki Wykonanie. Obraną marchewkę drobno zetrzeć. Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami
Kulinarny karnet Christopheradyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitygotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami. Farsz na pierogi ruskie: 500g ugotowanych ziemniaków 150g chudego twarogu 2 cebule olej sól biały pieprz Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy
Kolizje Smakówtego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :) Ilość porcji: 10 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) ½ łyżka zwykłego cukru Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) 1 żółtko Ok. 50 g masła Margaryna Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy
Kolizje Smakówmiałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki
bastalenaowocki. A i "człowiekom" na diecie nie zaszkodzi spożywanie ich co drugi dzień. Ja mam ochotę na banana i takie cudo zrobiłam z rana! 500g sera (pół na pół twaróg półtłusty i ricotta) 6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie') 1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny) 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżeczki żelatyny 40ml wrzątku
bastalenaSałatka ..pyszna ..i prosta do zrobienia...podpatrzyłam tutaj . 20 dkg arbuza 20 dkg ogórka zielonego 10 dkg twarogu chudego [ u mnie serek capri] 10 g pestek słonecznika 1/2 łyżki octu balsamicznego Jamar 5 ml oliwy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra) Ser pokroić w kostkę, skropić octem balsamicznym ( jabłkowym lub winnym), przyprawić solą, pieprzem
Moje domowe kucharzeniemąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego 1/2 szkl. mleka Z mąki
Moje domowe kucharzeniedodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min. Krem serowo-cynamonowy 1 jajko 40g cukru 1 cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę. Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty
Olikowa kuchniajest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g twarogu 50 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Ja wymieszałam wszystko w Thermomixie na funkcji wyrabiania ciasta. Ale oczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej
Olikowa kuchniapiątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach
Przepisy Aleksandryserowe kuleczki. Możecie nadać im także kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek. Ja zdecydowanie wolę kuleczki ! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 30 dag twarogu ( tłusty lub półtłusty ) 3/4 szkl. cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła/margaryny 2 jajka do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar(...)posypania: cukier puder Wykonanie: Twaróg zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa na drobnej siatce. Ja jednak oszczędzając czas, wybieram taki ser twarogowy, który nie wymaga mielenia ( np. z Biedronki ). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz
kolorowotorcikowoOwsianka na wytrawnie z twarożkiem w zielonym pesto Składniki: - 5 płaskich łyżek płatków owsianych - woda - pół kostki twarogu chudego lub półtłustego Pesto: - dwie garście liście rukoli - ząbek czosnku - 1 łyżka octu winnego - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki wody - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą
Sajkofanka smakuwykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie waniliowe 200 g borówki amerykańskiej 2 łyżeczki mąki pszennej(...)amerykańskiej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki konfitur fix Przygotowanie: Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać.Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową
Ala piecze i gotuje