Doskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa Fiestazrobić “dziury” w poprzedniej warstwie) wylewamy zawartość garnka na owocową warstwę i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Wykałaczką można przebić ewentualne bąbelki powietrza na powierzchni warstwy. Czerwona warstwa: Polecam sok truskawkowy zrobić samemu. Mianowicie, świeże lub lekko odmrożone truskawki miksujemy w blenderze na gładkie w konsystencji puree i przecieramy przez sitko. W ten sposób otrzymujemy piękny w kolorze i naturalny(...)truskawkowy Do garnka z grubym dnem wlewamy otrzymany sok truskawkowy, wodę i dodajemy agar. Całość mieszamy i słodzimy do smaku. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie ostrożnie wylewamy truskawkową masę na białą warstwę. Wykałaczką przebijamy ewentualne bąbelki powietrza na powierzchni warstwy. Po kilku minutach warstwa powinna stężęć i wtedy wkładamy torta owocowego do lodówki. Przed podaniem
Lamarida.plSorbet to chyba najpopularniejsza wśród roślinożerców alternatywa dla mlecznych lodów. I z pewnością domowa wersja jest pod każdym, także zdrowotnym, względem lepsza od tych dostępnych w sklepie. A sorbet truskawkowy nie może istnieć bez truskawek, oczywiście Ale jeśli dodamy do niego puszystą piankę z mleka kokosowego, to nasz “zwykły” sorbet uzyska kolejny niezapomniany smakowo wymiar. Gdy w dodatku podacie(...)wylewamy zawartość blendera. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu Dodajemy cukier puder i mikserem ręcznym ubijamy na pianę. Wylewamy ją na zmrożony sorbet truskawkowy. Całość wkładamy do zamrażalnika na noc. Podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego! P.S. To białe, co widzicie na bloku lodowym to tylko SZRON. Musiałam się pospieszyć z robieniem zdjęć, bo rodzina
Lamarida.plSezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne
Truskawkowa FiestaChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne dni zachęcają do przygotowywania ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu(...)tortownicy pionowo, uciętym końcem do dołu tak, aby stworzyć rant z biszkoptów. Na dnie układamy biszkopty poziomo, ale tym razem zamoczone na chwilę w zaparzonej herbacie owocowej. Gdy masa truskawkowa nieco się przestudzi (może być ciepła, ale nie gorąca), nalewamy kilka jej łyżek bezpośrednio do jogurtu i mieszamy. Potem dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany
Poezja smakutruskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło(...)wolnych obrotach dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu, wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM
Upiecz sobie babeczkęCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej(...)wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki i zmiksowałam na jednolitą masę. Czasami kupuję smakowy ser np. truskawkowy i sernik jest wtedy bardziej aromatyczny i słodki. Tym razem miałam biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone
Pieprzyć z FantazjąPyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)stołowej Pianka : 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe 1 litr maślanki truskawkowej Dodatkowo : ok. 0,5 truskawek 1 galaretka truskawkowa / poziomkowa Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając po ubiciu stopniowo cukier i po jednym żółtku. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z płynną masą - najlepiej szpatułką
W Moim Magicznym DomuZdecydowanie kwalifikuje je do grupy najlepszych. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Dzięki bazowym pseudozbożu odznaczają się orzechowym smakiem. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest jogurtowo-truskawkowy krem , który smakuje genialnie! A jest taki banalny. Placki z tą kremową masą to po prostu duet idealny. Składniki: 60 g komosy ryżowej (Flavor Factory) 1 małe jajko(...)mleka (u mnie owsiane) 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 100 g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszki liofilizowanej truskawki (Flavor Factory) 1/3 mocno dojrzałego banana Przygotowanie: Komosę, czyli quinoę zmiel na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składniki. Na patelni rozgrzej dosłownie odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki) i nakładaj po 1 łyżce masy. Placki
Zdrowie na języku :PTofu gości na moim stole coraz częściej. Coraz częściej "wariuje" z nim w kuchni. Przygotowałam smaczny, prosty i szybki posiłek. Składniki: 1 kostka (180g) tofu
Truskawkowa FiestaWiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw
Truskawkowa FiestaSzybkie, zdrowe i lekkie danie bez mięsne. Warto to swojego jadłospisu wprowadzić strączki oraz jeszcze więcej warzyw i produktów z pełnego przemiału, gdyż w ten sposób
Truskawkowa Fiestaodnośnikami do poszczególnych wpisów ;) Pyszności :) Tort Czekoladowy z Owocową Nutą Czekoladowy Tort z Chałwą Tort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Leśny Tort Tort cytrynowy z musem truskawkowym i wiśniowym Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy
Kulinarna (nie)codziennośćNie bardzo lubię smażyć placuszki, gdyż zajmują dużo czasu, ale jak mam chwilę wolnego to sięgam po najzdrowsze składniki oraz patelnię i działam! Placuszki z kaszy
Truskawkowa Fiesta