jakiś czas przygotowuję różne wersje tych chrupiących łakoci. Tym razem padło na gofry twarogowe z pysznego wiejskiego twarogu z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego i (tutaj Was zaskoczę) Perełkami truskawkowymi! Perełki truskawkowe są wspaniałym dodatkiem do deserów, ale nie tylko, bo przecież dania wytrawne z lekkim owocowym akcentem są również niesamowite w smaku. Perełki o smaku truskawkowym są przepyszne. Z pozoru(...)olejem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z masą na gofry. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z waniliowym serkiem i perełkami truskawkowymi. Wioleta Gargula
MamaOskarkaktóre wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowiec bez pieczenia – Składniki: Składniki na warstwę truskawkową: 400g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 330 ml śmietanki 30% Składniki na warstwę jogurtową: 1 jogurt typu greckiego – 400g 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa(...)wrzątku Składniki na warstwę galaretkową: 450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: ok. 230g herbatników Mini Betini (można użyć innych w ilości takiej, by utworzyć trzy warstwy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowiec bez pieczenia – Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA: Formę wyłożyć folia spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, zblendować na jednolity mus, a następnie
Kulinarne Przebojepoprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca woda(...)herbata truskawkowa bardzo słodka Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia
Kuchnia Vikimożna się było nimi rozkoszować w chłodne zimowe wieczory. Smak truskawek przełamałam smakiem kiwi i w ten sposób powstały truskawki w dwóch odsłonach: Składniki: Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe 1 koszyk truskawek (około 2 kg) szklanka cukru szklanka cukru żelującego Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi 1 koszyk truskawek (około 2 kg) szklanka cukru szklanka cukru żelującego(...)kiwi sok z cytryny Przygotowanie: Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe 1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki. 2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku. 3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę
Taste TherapySezon truskawkowy w pełni, ich ceny spadły już tak nisko, że można się nimi bezkarnie zażerać :-) Jeżeli znudziły się wam koktajle truskawkowe zachęcam was do wykonania sobie w domu truskawkowych lodów na patyku. Dzieci (o ile posiadacie) będą bardzo zadowolne, a zapewniam was, że prezentowana wersja jest o wiele zdrowsza od tego co można znaleźć na sklepowych półkach. Składniki Szklanka(...)truskawek Szklanka jogurtu naturalnego (gęstego) 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Truskawki dokładnie zmiksować w blenderze z cukrem. Tak powstały truskawkowy syrop przecedzić przez sitko dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jogurt i wymieszać ręcznie. Przelać do foremek do lodów i odstawić do zamrażalnika. Uwagi Jeżeli nie posiadacie foremek do lodów można skorzystać z kubeczków po serkach dla dzieci i drewnianych patyczków
Mr. TasteSernik, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym. Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3 łyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania(...)galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki
Ciasteczkowy Potwórpachnący mus, a drugą lekka i puszysta pianka. Doskonałe połączenie. Pyszny deser. Do tego prosty i szybki, a gdy temperatura za oknem przekracza 30 stopni będzie wręcz idealny :) Truskawkowa pianka na truskawkowym musie 4 duże, dwuwarstwowe desery + 2 mniejsze z samą pianką Należy przygotować: ok. 700 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek + kilka do dekoracji 500 ml schłodzonej śmietanki(...)chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem świeżej truskawki. Smacznego! P.S. Mnie nie udało się rozłożyć do szklanek całej truskawkowej pianki i trochę zostało. Dlatego pokroiłam na niewielkie kawałki jeszcze kilka truskawek, dodałam je do pianki i wymieszałam, a całość przełożyłam do filiżanek. na wierzchu ułożyłam jeszcze po połówce truskawki
Ratunku obiadDoskonała alternatywa dla klasycznych gofrów. Idealne dla gości czy rodziny. Świetnie się komponuje z owocami. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa Fiestazrobić “dziury” w poprzedniej warstwie) wylewamy zawartość garnka na owocową warstwę i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Wykałaczką można przebić ewentualne bąbelki powietrza na powierzchni warstwy. Czerwona warstwa: Polecam sok truskawkowy zrobić samemu. Mianowicie, świeże lub lekko odmrożone truskawki miksujemy w blenderze na gładkie w konsystencji puree i przecieramy przez sitko. W ten sposób otrzymujemy piękny w kolorze i naturalny(...)truskawkowy Do garnka z grubym dnem wlewamy otrzymany sok truskawkowy, wodę i dodajemy agar. Całość mieszamy i słodzimy do smaku. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie ostrożnie wylewamy truskawkową masę na białą warstwę. Wykałaczką przebijamy ewentualne bąbelki powietrza na powierzchni warstwy. Po kilku minutach warstwa powinna stężęć i wtedy wkładamy torta owocowego do lodówki. Przed podaniem
Lamarida.plSorbet to chyba najpopularniejsza wśród roślinożerców alternatywa dla mlecznych lodów. I z pewnością domowa wersja jest pod każdym, także zdrowotnym, względem lepsza od tych dostępnych w sklepie. A sorbet truskawkowy nie może istnieć bez truskawek, oczywiście Ale jeśli dodamy do niego puszystą piankę z mleka kokosowego, to nasz “zwykły” sorbet uzyska kolejny niezapomniany smakowo wymiar. Gdy w dodatku podacie(...)wylewamy zawartość blendera. Wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu Dodajemy cukier puder i mikserem ręcznym ubijamy na pianę. Wylewamy ją na zmrożony sorbet truskawkowy. Całość wkładamy do zamrażalnika na noc. Podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego! P.S. To białe, co widzicie na bloku lodowym to tylko SZRON. Musiałam się pospieszyć z robieniem zdjęć, bo rodzina
Lamarida.plSezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne
Truskawkowa FiestaChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne dni zachęcają do przygotowywania ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu(...)tortownicy pionowo, uciętym końcem do dołu tak, aby stworzyć rant z biszkoptów. Na dnie układamy biszkopty poziomo, ale tym razem zamoczone na chwilę w zaparzonej herbacie owocowej. Gdy masa truskawkowa nieco się przestudzi (może być ciepła, ale nie gorąca), nalewamy kilka jej łyżek bezpośrednio do jogurtu i mieszamy. Potem dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany
Poezja smakutruskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło(...)wolnych obrotach dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu, wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM
Upiecz sobie babeczkęCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej(...)wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki i zmiksowałam na jednolitą masę. Czasami kupuję smakowy ser np. truskawkowy i sernik jest wtedy bardziej aromatyczny i słodki. Tym razem miałam biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone
Pieprzyć z Fantazją