zrobiony z jogurtów greckich) - 25 dag mąki tortowej - 20 dag masła - 1 żółtko - 2 – 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 białko do smarowania ciastek - 1 galaretka (truskawkowa, malinowa…) - 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki Do misy blendera przekładamy twaróg (ja miałam z jogurtów greckich, jeżeli używacie zwykłego najlepiej najpierw przecisnąć go przez praskę), wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy
mojewypiekiinietylkocukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem z mascarpone: śmietanka 36% 500 ml, serek mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana
kulinarne odsłony patiDzień dobry :-) Niestety u mnie dzisiaj pada, tak szaro, tylko spać się chce :-( Taka pogoda nie nastraja pozytywnie niestety. Na poprawę humoru mam shake truskawkowy, pyszny, orzeźwiający. Idealny na upały, lody,mleko i truskawki :-) Mniam. Miłego dnia :-) Składniki 3-4 porcje: około 500 g truskawek świeżych lub mrożonych lody śmietankowe mleko 1. Jeśli mamy świeże truskawki, to myjemy, usuwamy szypułki
kruche babeczkiWyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 paczki okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 łyżki kakao owoce (u mnie truskawki i mrożona żurawina) Galaretki
Domowa cukiernia Ewyciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem. Składniki: 2 paczki biszkoptów 3 galaretki 1 kostka masła 1 kostka margaryny ½ l mleka 2 budynie śmietankowe niepełna szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki kakao
Słodki Zakątekwody 100 g cukru pudru 125 g borówek esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę
Gotowanie...to proste !wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec pojedynczo każdy placek w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Placki wystudzić. Masa różowa 1 czerwona galaretka (dałam truskawkową) 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze śmietaną Śnieżką i dodać tężejącą galaretkę. Wszystko
O kuchni z uczuciemwszystkich gości świątecznego stołu, a w szczególności tych najmłodszych. Piankowym pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć. Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 1/2 galaretka agrestowa 1/2 galaretka truskawkowa 1/2 galaretka cytrynowa Polewa: 170g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe około 20 wydmuszek jajka Wykonanie: 1. Każdą z galaretek w osobnym naczyniu zalać 125ml
Szalona Kuchnia EwelinyOpis dżem malinowy: Dżem malinowy zaraz po dżemie truskawkowym, jest jednym z moich ulubionych. Nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżego pieczywa z ulubionym dżemem. Przygotowany z dodatkiem soku z cytryny, zachowuje piękny i intensywny kolor, a owoce z drobnymi pestkami, nadają mu charakterystycznej konsystencji. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie. Naleśniki: 50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1 jajko Nadzienie: czubata łyżka dżemu 100 % truskawek 1 opakowanie serka grani Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – należy dolać odrobinę wody. Smażymy
Kucharzycaskładniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus owocowy np. malinowy, truskawkowy owoce wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do napęcznienie. Do rondelka wlewamy śmietankę oraz mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
Domowy Smak Jedzenialaskowe i migdały) 1/3 szklanki płatków owsianych bg 1/5 szklanki świeżych daktyli bez pestek łyżka suszonych czereśni bez pestek trochę skórki startej ze sparzonej pomarańczy opcjonalnie puder truskawkowy lub buraczany do obtoczenia kulek Kulki przygotowuje używając Thermomixa, ale możecie je zrobić w dowolnym malakserze. Dostosujcie czas miksowania do swojego sprzętu. Orzechy miksujemy przez 8 sekund na obrotach
Mienta blogDzięki " truskawkowej łyżce smaku " od marki Helpa takie owocowe placuszki możesz przyrządzić swoim pociechom, sobie i całej rodzinie nie tylko w lato, kiedy jest sezon na truskawki, ale przez okrągły rok. Placuszki robi się dosłownie w 10 minut. Bazą nie jest małowartościowa mąka pszenna, a odżywcza kaszka jęczmienno-gryczana . Tak na prawdę takie placuszki możesz przygotować z każdej kaszki dostępnej
Zdrowie na języku :Pdrożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * marmolada o smaku truskawkowym (użyłam marmolady Stovit) * cukier puder i woda do zrobienia lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać
Zrób to smacznie