truskawkowe - 9516 przepisów (strona:232/635)

Bazylia na słodko? Naturalnie! :) 207

Ciekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada z masą bazyliową. Składniki: rolada: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki)  masa: mały pęczek bazylii  1 serek mascarpone (250g) 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka(...)cukru pudru 3 łyżki dżemu truskawkowego   Przygotowanie: Upiec roladę wg przepisu. Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem. Ubić mikserem.  Bazylię drobno posiekać. Dodać do niej mascarpone.Zblenderować. Wymieszać delikatnie obie masy. Smarujemy roladę dżemem. (cienka warstwa) Rozsmarować na przestudzonej roladzie. Zawinąć. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe

Tagebuch po polsku
Tort na chrzciny 131

Masa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa  0,5 l śmietany

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
"Gofry" z ciasta francuskiego 167

wkrótce kończył się termin ważności. Zastanawiałam się chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże(...)Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową konfiturą truskawkową oraz świeżymi owocami

Smakołyki Asi
TRUSKAWKI/ BORÓWKI/ CZEKOLADA/ SZAMPAN 174

już stężał wylej na niego truskawki i wstaw do lodówki. POZOSTAŁĄ ŻELATYNĘ zalej odrobiną wody i zagrzej w mikrofalówce do rozpuszczenia, gdy trochę przestygnie połącz z szampanem. Jeśli mus truskawkowy w lodówce już stężał wysyp na niego borówki i zalej szampanem. Ponownie wstaw do lodówki. W KĄPIELI WODNEJ ROZPUŚĆ CZEKOLADĘ , w większym garnku nastaw wodę, do mniejszego włóż czekoladę, pamiętaj(...)niego mus. Wstaw na godzinę do lodówki. Smacznego! W CZYSTYM MŁYNKU DO KAWY zmiel wysuszone truskawki na pył. Przed podaniem deseru za pomocą małego sitka obficie posyp go truskawkowym pyłem- na pewno zrobi na gościach wrażenie

Kuchnia bezglutenowa Loli
ciasto "słodkie usta" 4071

łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty 2 łyżki twardej marmolady na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Biszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka.  Mąkę i proszek do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczna panna cotta jogutrowo-cytrynowa 161

twarożku :) W oryginale panna cotta przygotowywana jest na bazie słodkiej śmietanki i wanilii. W dietetycznym wydaniu znajdziemy równie pyszne składniki, ale o wiele mniej kaloryczne :) Do podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy(...)rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia. Podawać z musem truskawkowym :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Słodkie drożdżówki- świnki 213

poprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek.  Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki(...)bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych Lukier: 1 łyżka soku z cytryny

Kuchnia w czekoladzie
8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 209

śmiało mogą równać się smakiem z tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody(...)truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka naturalnego dżemu/ syropu z agawy/stewii - odrobina wody Wykonanie gofrów: 1. Rozgrzej posmarowaną cienką warstwą oleju (świetny będzie kokosowy, ale zwykły rzepakowy też się nada) gofrownicę. 2. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. 3. Dodaj przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj

Pland based fille
CZEKOLADOWY TORCIK 139

rumu lub kahuli krem: 125g masła 125g cukru pudru 10g cukru waniliowego 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 20g kakao  polewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła  konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy . Teraz ubijamy białka na sztywną(...)ostygnie. Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny. Podajemy z konfiturą truskawkową

KuchcikoweLove
Panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym 139

podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka mleka 1 laska wanilii(...)odstała od ścianek formy, w której się znajduje. Odwracamy foremkę i umieszczamy deser na talerzyku (czasem trzeba przy wyjmowaniu delikatnie wspomóc się nożem). Na koniec polewamy wierzch musem truskawkowym. Smacznego

MyCookBook.pl
Tort truskawkowo-migdałowy 149

Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej(...)wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów (wcześniej należy podprażyć je na patelni i wystudzić!). Wierzch tortu dekorujemy truskawkami. Możemy posmarować je delikatnie tężejącą galaretką truskawkową dzięki czemu dłużej zachowają świeży wygląd i smak. Na koniec wierzch tortu posypujemy migdałowymi płatkami. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego

MyCookBook.pl
Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym 143

Składniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka(...)stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy ok. 5 minut w kąpieli wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie

MyCookBook.pl
Ciasto z masą truskawkową 680

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
CIASTO Z KASZY MANNY 140

szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając

Darcia w kuchni
Pierogi z truskawkami 186

Sezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki Składniki: 800 g truskawek Na ciasto: 2,5 szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego

Darcia w kuchni