truskawkowe - 9516 przepisów (strona:230/635)

Deser truskawkowy z lodami 171

Smaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu

Passions hobbies life
Deser truskawkowy bezglutenowy 131

Poniższy deser będzie idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. W smaku i konsystencji przypomina budyń. Deser truskawkowy jest lekko słodki, kremowy i naprawdę pyszny!   Składniki na 4 mniejsze porcje: 200 g mrożonych/świeżych truskawek 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru, np. brązowego 4 łyżki surowego ryżu basmati ½ szklanki przegotowanej wody do dekoracji: świeże truskawki Co najmniej 1 godzinę(...)sito i pozbawić pestek. Zmiksowane truskawki (3-4 łyżki pozostawić do dekoracji!) wlać do mleka. Wymieszać. Przygotowaną mleczną masę przelać do pucharków/literatek. Ostudzić. Przed podaniem udekorować pozostawionym sosem truskawkowym i ewentualnie świeżymi truskawkami

Ugotować
Torcik jogurtowy z goframi i galaretką 218

skomplikowanego i daje wiele możliwości na różne kombinacje z połączeniem smaków. (Forma 17 x 29 cm) (*) 1 opakowanie gofrów (6 sztuk) 1 opakowanie galaretki truskawkowej Masa jogurtowa: 350g jogurtu truskawkowego 200g gęstej, słodkiej śmietany (użyłam 22%) 2 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie; użyłam od Skworcu ) Wierzch: 300 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan

Di gotuje
Sernik na zimno ze śmietaną. 140

poprzedni serniczek wzbogaciłam o warstwę śmietanową, jest bardziej kaloryczny niestety, ale czasem trzeba trochę pogrzeszyć! SKŁADNIKI: 0,5kg. sera w wiaderku biszkopty okrągłe 1 galaretka wiśniowa 2 galaretki: 1 truskawkowa+1 cytrynowa 250 ml. śmietanki 30% owoce do nałożenia WYKONANIE: galaretkę wiśniową rozpuszczamy w połowie zagotowanej wody określonej w przepisie na opakowaniu, galaretki:truskawkową i cytrynową w 3/4 wody

Kuchnia Beaty
Torcik z pianką 171

połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów  - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła  - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie: W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałą część mleka gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy(...)rozmieszany budyń w mleku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki

Kulinarne życie
Tort na kakaowych biszkoptach z olejem rzepakowym 178

nadzienie: - 500ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki żelatyny spożywczej + 2 łyżki gorącej wody poncz: - sok z cytryny - przegotowana woda - konfitura z truskawek dodatki:  - konfitura truskawkowa - kolorowe perełki cukrowe do ozdoby (różowe i perłowe) - 3 świeże truskawki - margaryna i mąka do wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną(...)Dopiero wtedy przekładam ją do reszty śmietany i miksuję. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Skrapiam je przygotowanym ponczem. Góra jest lekko wybrzuszona, dlatego trafi na spód. Smaruję biszkopt konfiturą truskawkową. Na to nakładam bitą śmietanę, część zostawiam, bo posłuży do dekoracji. Na to nakładam dolny biszkopt spodem do góry, który jest idealnie równy. Resztę bitej śmietany przekładam do rękawa cukierniczego

Kuchnia co dnia
Deser śmietankowo- truskawkowy z chia 202

Dzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję  truskawki  mrożone.  Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam(...)jeśli owoce mają bardzo niską temperaturę, mieszamy je z żelatyną dopiero, gdy pierwsza warstwa jest już ścięta. Gdy warstwa śmietankowa zaczyna gęstnieć, delikatnie wylewamy na nią masę truskawkową i całość ponownie wkładamy do lodówki.  Gdy warstwa owocowa zacznie się ścinać, wylewamy warstwę z nasionami chia, a na końcu warstwę śmietankową. Deser podajemy dopiero, gdy się całkowicie zetnie

Smak mojego domu
.1197. ulubione po owsianych 136

płatki jaglane na mleku ryżowo-migdałowym z domowym dżemem truskawkowym i sosem z masła z nerkowców ~ Jak nie płatki owsiane - to jaglane, czyli moje drugie ulubione <3 A do tego domowy dżem truskawkowy, który również uwielbiam i jako uwieńczenie całości - masło nerkowcowe Primavika w postaci kremowego sosu...Bosko :) Oceny wystawione, do ferii jeszcze prawie miesiąc, już zaczynam pracować

breakfast of dreams
Sałatka z rukolą i serem 167

Pyszna i lekka sałatka z rukoli z serem bałkańskim, pomidorkami truskawkowymi, oliwkami oraz sosem winegret od firmy Fanex . Polecam na kolację lub do pracy. Składniki: 50 gram rukoli 100 gram sera typu bałkańskiego 150 gram pomidorków truskawkowych Garść czarnych oliwek Saszetka sosu winegret Fanex Sposób przygotowania: Rukolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy z nadmiaru wody, najlepiej osuszyć w suszarce

Bajeczna Kuchnia
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 202

wpadłem na pomysł, aby połączyć ze sobą – mogłoby się wydawać – całkiem niepasujące do siebie smaki. Skoro doskonale sprawdził się ser pleśniowy, to może dodać do niego sos truskawkowy? Hmm… Wiadomo, że mięso i owoce doskonale do siebie pasują. A to połączenia, w mojej opinii, jest po prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie(...)posypujemy odrobiną sera pleśniowego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się roztopi. Spód podgrillowanej bułki smarujemy sosem hamburgerowym. Kładziemy kotleta i polewamy go odrobiną sosu truskawkowego. Na sos kładziemy chrupiący boczek i przykrywamy kiełkami. Całość zakrywamy wierzchnią częścią bułki posmarowaną sosem hamburgerowym. Moja późniejsza wersja zawierała również grillowane pieczarki i odrobinę sałaty lodowej. Podobno im bardziej

Jacob Tastes
26 przepisów z egzotycznymi owocami 140

Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Sałatka z rukoli, z gruszką, figami

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 211

świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia(...)chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej

Grunt to przepis!
DESERKI Z GALARETKĄ W SŁOICZKACH 625

serwowania przekąsek i deserów. Te przygotowałam z myślą o mojej córce i jej koleżankach :) SKŁADNIKI: na 10 małych słoiczków 2 galaretki o różnych smakach (u mnie cytrynowa i truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika(...)zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka, a truskawkowa do serka owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia. Na dno 5 słoiczków wyłożyć owoce, a na pozostałe 5 pokruszony piernik. Owoce zalać warstwą tężejącej galaretki, a na piernik wyłożyć warstwę

Kuchnia w opałach
Orzeźwiający truskawkowy curd z kaszą manną 120

wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego Warstwa truskawkowa: 200g truskawek 1 łyżka cukru 1 duże jajko 5 listków mięty 50g masła Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy(...)cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno

Wrzosowa Polana
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 810

małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa w proszku 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao(...)Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 11. Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem

Mała Cukierenka