tutaj. Aż nie mogę uwierzyć, że tyle ich się zebrało i mam nadzieję jeszcze więcej przede mną:). Z tej okazji przyszła pora na coś wyjątkowego czyli pączki z nadzieniem truskawkowym. Nie są to jednak zwykłe pączki gdyż : są z mąki razowej pszennej, na mleku roślinnym, pieczone w piekarniku - zatem bez smażenia na oleju, a także bez laktozy(...)wielkości) - 300 g mąki pszennej razowej - 25 g drożdży świeżych - 2 łyżki cukru lub słodzika - 2 łyżki oleju - 2 całe jajka - 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - dżem truskawkowy lub dowolny inny Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady Wykonanie Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukru. Całość zalewamy
Health-Fit-Lifenimi nacieszyć. Dziś udało mi się jeszcze je kupić i postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 100 g czekolady gorzkiej(...)osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy miód i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulon lub kopertę i polewamy musem truskawkowym
Kuchnia MagdaLenyszklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko M 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć miksera(...)małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha). Smacznego
Słodkie okruszkigalaretka bursztynowa - 1 opak woda gotowana do galaretki - 450 ml warstwa II serki homogenizowane 2 szt ( 400 g) masło - 1/4 kost woda gotowana - 1 szkl galaretka truskawkowa - 1 opak warstwa III galaretki ametystowe- 2 opak , smak wieloowocowy woda gotowana - 700 ml warstwa IV galaretka niebieska- 1 opak , smak mocno owocowy woda gotowana - 1 szkl masło - 1/4 kost(...)serki homogenizowane - 2 szt ( 400g ) warstwa V galaretka o smaku truskawkowym- 1 opak woda gotowana - 300 ml warstwa VI serek Tutti - 150 g smak waniliowy masło - 1/4 kost galaretka szafirowa - 1 opak woda gotowana - 340 ml Przygotowanie : Galaretkę bursztynową rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać do tortownicy 27 cm, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Masło
Kuchnia Danusiszkoda myśleć ale naprawdę wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu na truskawki. U mnie są już powoli coraz droższe. Na szczęście udało mi się zrobić zapas dżemu truskawkowego. Nie czekałam z nim do ostatniej chwili tylko robiłam partiami w trakcie całego sezonu na truskawki. Kupowałam takie które były już np. jedno lub dwudniowe. Na dżem nadawały się znakomicie, a przy(...)owoc był dość mocno „wodnisty” dlatego mój dżem smażył się dość długo. Ale mam nadzieję, że zimą powiem, że „smakuje wybornie i przypomina lato” Dżem truskawkowy Składniki na 3 słoiki (każdy około 300 ml) – 1 kg truskawek – cukier do smaku: najczęściej dawałam od 300 do 500 g Truskawki kroimy na pół
Relaxtimewynagrodzi Wam wszystko :) Łatwy w przygotowaniu klasyczny deser. Wystarczy tylko galaretka i puszka słodzonego mleka, całość tworzy uroczo wyglądający, słodki deserek. Składniki: * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 1 galaretka truskawkowa * 1 galaretka szafirowa * 2 szklanki wrzącej wody * 1 szklanka mleka * 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Galaretki, każdą z osobna rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Mleko wlać(...)Zdjąć z płyty grzewczej. Dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać. Na dno szklanki (użyłam szklanki, która ma taką samą średnicę na dole jak i na górze) wylać łyżką galaretkę truskawkową (każdą warstwę nalewałam w proporcji po 4 łyżki). Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wlać 4 łyżki masy z mleka, ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Kolejna warstwa to galaretka
Zrób to smaczniełuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce
Gospodyni Miejskaaromatu kokosowego. Dolać rozpuszczoną żelatynę z drugiego kubeczka. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitego koloru. Pucharki do lodów oprzeć w lodówce pod skosem. Przelać do nich mus truskawkowy - robić to delikatnie, tak aby nie pobrudzić ścianek naczynek . Odczekać 30 minut do stężenia. Następnie pucharki ustawić pionowo i wlać warstwę jogurtową. Odczekać kolejne 30 minut - lub więcej - do stężenia(...)Udekorować świeżymi owocami. Podawać mocno schłodzone. RAZEM ZE MNĄ ZIMNYMI DESERAMI RACZYLI SIĘ: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Sorbet truskawkowy http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html SYLWIA PAWLETA [FB] - Jagodowy deserek https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1476318089095186&set=p.1476318089095186&type=3&theater CZARNA OD KUCHNI - Egzotyczny serniczek z ricotty https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/07/08/egzotyczny-serniczek-z-ricotty/ MARCEPANOWY KĄCIK - Szybki deser z morelami http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/07/szybki-deser-z-morelami.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE Deser na zimno z truskawkami http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com
Grunt to przepis!sobie mówię, po czym idę na ryneczek i takie piękne truskawki pysznią się na straganach że nie mogę nie kupić. Cały rok wszakże na nie czekałam. Tym razem mus truskawkowy, pysznie i szybko, polecam, deser idealny na letnie dni. Mus truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukru 2 jajka 1 łyżka masła (ok.30 g) 2 łyżki rumu skórka z 1/2 cytryny wierzch: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone(...)ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką) Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem. Plecionkę można posmarować zastygającą galaretką truskawkową rozrobioną w 1 szklance wody z cukrem w której obgotowywało się wcześniej rabarbar
Bon appetit mon amiePyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru. Jeśli chcecie wiedzieć jak używać cukru, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl . SKŁADNIKI ½ szkl. ryżu, 600 ml mleka, laska wanilii, cukier puder do smaku, 50 ml śmietany 30%, ½ szkl. zmiksowanych truskawek, kilka truskawek do dekoracji WYKONANIE Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając(...)masa zgęstnieje i ryż wchłonie mleko. Dosładzamy do smaku. Przestudzone mieszamy ze śmietanką. Truskawki zagotowujemy, aż lekko zgęstnieją, dosładzamy do smaku cukrem. Do pucharków przekładamy ryż, a następnie mus truskawkowy. Dekorujemy truskawkami oraz miętą
słodki bratekskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
Domowy Smak Jedzeniaostatni przepis na koniec truskawkowego szaleństwa. Jak to możliwe, że się kończą? Co roku mam wrażenie, że się nie najadłam tym smakiem, że nie zdążyłam upichcić tego i tamtego. Pomysłów sto, a czas nie ma litości. No cóż za rok, o ile blog będzie istniał, zrobimy kolejne potrawy z królową owoców. Niedługo jej następczyni czereśnia przejmie rządy i w królestwie(...)szybkie jest to danie BLW. Zapraszam Was na przepis na amarantusowe ciasteczka trochę ciekawiej i mocno smacznie. Przepis na ciastka wpadł mi do głowy przed spacerem. Ciastka amarantusowo – truskawkowe 1 banan ( /waga ze skórką około 160 gramów) 3 truskawki ( /80 gramów) 40 gramów awokado ( /waga bez pestki i bez skórki) 55 gramów amarantusa ekspandowanego Rozgrzewamy piekarnik
KrupeczkiJakiś czas temu byłam na warsztatach Alpro, na których robiliśmy naleśniki. Rozmowy z pozostałymi uczestnikami zachęciły mnie do przygotowania wieżyczek. A ze sezon truskawkowy w pełni tak powstały wieżyczki truskawkowe. Lista składników 5 g margaryny Kasia 1/2 szkl mąki gryczanej 1/2 szkl mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka truskawek
Kulinarne pyszności Molkiwspaniałości Ta receptura jest już wiekowa, bo opracowana przeze mnie dla mojego Mężulka-Łasuszka zanim pojawiło się nasze potomstwo. Sprawdza się jednak niezawodnie i dzieci wprost uwielbiają te lody truskawkowe. Składniki: 8 mrożonych truskawek 1 1/2 – 2 mrożony banan pokrojony w kawałki 1 świeży dojrzały banan 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego) foremki do lodów Wykonanie: Do blendera wkładamy(...)cieszyć się ich smakiem A jak wyjąć loda z foremki? Wkładamy plastikową foremkę pod strumień ciepłej bieżącej wody i po chwili łatwo można wyjąć i serwować. Smacznego! Artykuł Lody truskawkowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl