truskawkowe - 9516 przepisów (strona:150/635)

Zebra śmietankowo-truskawkowa 887

serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek  3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć(...)dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Udekorować ciasto pozostałym serem przy

Malinowo w kuchni
śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami 697

śmietany, kwaśnej 250 ml mleka 50 g żelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! 481

DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! Ale za mną chodził taki sernik na zimno! Jak byłam ostatnio u rodziców w domu na weekend, na mamy imieniny robiłam sernik na zimno, tyle, że w wersji fit. Tak bardzo wszystkim smakował, że olbrzymia wielka tortownica, rozeszła się od razu. I tak cały tydzień chodził za mną smak sernika na zimno. Ale nie chciałam(...)truskawek, zmiksuj na gładką masę - żelatynę zalej wrzątkiem około 100 ml i odstaw na chwilę  - 3/4 ilości rozpuszczonej żelatyny dodaj do masy twarogowej - pozostałą ilość dodaj do masy truskawkowej Małą tortownicę wysmaruj olejem kokosowym, i wylej masę twarogową, ułóż w głąb całe truskawki, wstaw na 30 minut do lodówki. Wystaw z lodówki i ułóż połówki truskawek wokół tortownicy, wylej

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto (owsiane) z truskawkami 253

Ciasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde (jedynie będzie miało chrupiący wierzch) :)  Składniki na blachę o wymiarach(...)szklanki płatków owsianych górskich (około 165 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (130 g) niepełna kostka miękkiego masła (180 g)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa truskawkowa 0,7 kg truskawek bez szypułek 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder świeże truskawki *ja wykorzystałam 140 g masła i 40 g musu kokosowego, ponieważ nie miałam tyle masła :) Wszystkie składniki

Ugotować
Truskawowe conieco 169

Sezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie.  Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI(...)lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się nie zmieszały. Na wierzch każdej muffinki układamy po biszkopcie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą

Kuchnia od dwojga
Biszkopt z kremem i truskawkami 155

mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek) Rozmrożone truskawki wrzucić do garnka,dodać galaretkę(...)część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić

Anielskie wypieki
Pianka z truskawkami i galaretką 182

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć ciasta z truskawkami. Staram się wymyślać takie bez pieczenia,bo kiedy na dworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało.  spód:  200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka(...)galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami. 2 galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku

Kolorowa kuchnia Elki
Tarteletki mango z truskawką 180

żółtka 80 g masła zimnego szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana warstwa mango: 1 mango duże 2 łyżeczki pełne żelatyny warstwa truskawkowa: 20 dkg truskawek 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny pełne pozostałe: 10 dkg truskawek do dekoracji mango kawałek melisa Ciasto: Do miski przekładam składniki na ciasto(...)musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki. Truskawki obieram, miksuję blenderem.  Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę

wesoła kuchnia
Sernik z musem truskawkowym 408

duże jajka 25 dag mascarpone 1 budyń waniliowy ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła(...)potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać

Wanilia i Kardamon
ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone 818

wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody 3 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek) wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem(...)miksujemy do połączenia się, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. dodatkowo: parę świeżych truskawek ok. 60 g rozpuszczonej czekolady wykonanie ciasta: Na ciasto biszkoptowe wykładamy tężejący mus truskawkowy, a następnie krem. Całość wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem dowolnie dekorujemy truskawkami i czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 196

Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.  SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki. Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem, wciskamy truskawki, przykrywamy drugim biszkoptem. Krem

słodki bratek
Marmurkowa babka z truskawkami 191

można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 10 truskawek Do miski przekładam drożdże, dodaję(...)30X60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia

wesoła kuchnia
MAKARON Z TRUSKAWKAMI 225

Sezon truskawkowy trwa, więc nie może zabraknąć mojego ulubionego makaronu z truskawkami. To danie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, które uwielbiają chyba wszyscy.  Naszła mnie dziś tak wielka ochota na makaron z truskawkami, że nie wytrzymałam i po 20 minutach już zajadałam to pyszne danie. Jest to smak mojego dzieciństwa, który przypominam sobie każdego roku w sezonie truskawkowym(...)miękkości w osolonej wodzie, odcedzić na sitku. Do miski wsypać truskawki, cukier i dodać kwaśną śmietaną. Wszystko zmiksować za pomocą blendera.  Makaron nałożyć na talerz, polać przygotowanym sosem truskawkowym. Przepis bierze udział w wydarzeniu na grupie na Facebooku  "Błyskawiczne piątki" , do której zapraszam także

Zrób to smacznie
Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku 203

uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć(...)łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Dodatkowo:  2 łyżki ekstraktu waniliowego  2 łyżki cukru waniliowego  Olej kokosowy lub inny do smażenia.  Na sos truskawkowy :  2 łyżki jasnego cukru trzcinowego  150 g świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny  Ponadto do podania :  masa kajmakowa 200 ml śmietanki kremówki 36% Świeże

vaniliowoczekoladowa
Knedle z truskawkami 165

ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny - sos truskawkowy Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mielenia mięsa. Dodajemy całe jajka, przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto (można troszkę podsypać mąką, ale niekoniecznie). Z gotowego ciasta(...)ściereczce i przykrywamy. Wrzucamy na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na wierzch. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy, np. z jogurtem naturalnym i sosem truskawkowym. Sos truskawkowy – ok. 200g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kroimy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i sok z ½ cytryny. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Miksujemy blenderem żyrafą

mojewypiekiinietylko