mleko- 2 szklanki * cukier- 3 łyżki * żółtka- 2 szt. * kakao- 2 lekko czubate łyżki * skrobia kukurydziana- 2 płaskie łyżki * masło- 2 łyżeczki * aromat migdałowy- 2-3 kropelki * sól- szczypta * truskawki- dodatkowo 1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem i aromatem zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka, kakao, sól oraz skrobię kukurydzianą
Kraina Miodem Płynącajesienna odmiana świetnie się sprawdzi. A co swoje to swoje. Nie musi być dużo, ważne, by było. A jak się uda, to za rok posadzę drugi krzew. :) Mam też truskawki, mam nadzieję, że tego roku będą bardziej urodzajne. Kocham wiosnę i lato. :D Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 2-3 łyżeczki cukru lub miodu
Anioszek w kuchniBardzo smaczny ,wytrawny,bez grama cukru . Odrobina śmietanki i truskawki równoważą tę słodycz .Zakochasz się od pierwszej łyżeczki … Składniki : na 4 porcje 250 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 20 ml mocnego espresso Najpierw przygotowujemy mocne espresso ,odstawiamy. Na garnku z wodą wrzącą umieszczamy miseczkę z połamaną czekoladą,tak aby nie dotykała wody od spodu . Mieszamy do rozpuszczenia
Ladylaura.wszystkich składników, możecie dowolnie modyfikować skład w zależności od tego, co akurat macie. Jeśli nie macie soku jabłkowego, dodajcie połowę jabłka i pół szklanki wody. Do koktajlu można użyć truskawek, mango czy innych owoców. Świetna alternatywa dla porannej owsianki jeśli akurat jesteście na diecie, czy szukacie sposobu na oczyszczenie organizmu. Jeśli chcecie bardzo pożywnego koktajlu, możecie dorzucić do środka
Mieszam w GarnkuWkrótce zacznie się sezon świeżych owoców, a co za tym idzie - pysznych zdrowych koktajli. Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek, borówek, malin... Mniam! Jednak cały rok można je robić, korzystając z mrożonych czy wekowanych owoców. Wymyśliłam inną formę drugiego śniadania, pysznej przekąski. Głównie dla Zuzi, ale i dla siebie. Zuzia tym razem nie była za bardzo zainteresowana, bo była
Anioszek w kuchniNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Farsz 200 g sera półtłustego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej
Kucharzycaaromatami i syropem glukozowo-fruktozowym. Ale po co to wszystko? Możemy zrobić domowe, zdrowe i co najważniejsze - naturalne żelki z owoców, które mamy pod ręką. Robiłam już żelki z truskawek, malin i jeżyn, lecz przedstawiam Wam moim zdaniem najsmaczniejsze - żelki z mango. Możemy je zrobić praktycznie ze wszystkich owoców jakie wpadną nam w ręce, lecz każde będą różnić się czasem
Be Fit Be StrongDzisiaj szybki i bardzo prosty a mega bogate w antyoksydanty smoothie owocowe na bazie soku Dzika Róża. SKŁADNIKI: - sok Premium Rosa DZIKA RÓŻA 100% - 1/2 szklanki mrożonych wiejskich truskawek - 1 pomarańcz sycylijski (czerwony) - 3 listki melisy Wszytko zmiksuj na kremowy płyn. Gotowe! Smacznego! Zapraszam Was na Fanpage Smykwkuchni i Insta #smykwkuchni! Buziaki
SMYKWKUCHNIAbsolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się owoce sezonowe . Pyszne będą z truskawkami , miodem i jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis przetłumaczyłam z jakieś amerykańskiej stronki , w zasadzie były
Ogrodnik w podróżyoliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także
Moja smaczna kuchnianieporównywalny! Gęsty, kremowy, niesamowicie waniliowy i wcale nie skłamię, jak napiszę, że po jego spróbowaniu nigdy nie sięgniecie po sklepowy! :))) Do idealego smaku kapeczka soku z malin czy truskawek... ...mmmm... totalna rozkosz! 2-3 porcje: * mleko- 2 szklanki * żółtka- 2 szt. * cukier- 2 łyżki * skrobia kukurydziana- 2 łyżki (ew. skrobia ziemniaczana) * masło- 2 łyżeczki * laska wanilii- 1 cała
Kraina Miodem Płynącasię skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły
Anioszek w kuchnikolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem na kanapki, który w smaku do złudzenia przypomina truskawki!, przepis będzie w tym tygodniu. Składniki na dużą keksówkę, lub standardowej wielkości prostokątną blachę: 500 g mąki w sumie, z czego 200 g to musi być mąka pszenna ( u mnie
greenscarfsposób otrzymałam pyszną bułeczkę. Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu, to stanowczo odradzam – puści wodę, wypłynie. Lepsza będzie marmolada. A jeszcze lepsze świeże owoce lub wekowane, ale dobrze odsączone z zalewy. Ciasto: 600 g mąki
Kucharzyca