truskawki - 19264 przepisów (strona:74/1285)

Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 146

Mamy już nasze truskawki. Co prawda trzeba jeszcze poczekać na te z naszej działki, ale na straganach już są dorodne, słodkie i kuszące truskawki krajowe, które czekają, żeby je od razu zjeść, albo zrobić z nich pyszny deser. Ja nie tylko zjadłam ich sporą porcję, ale zrobiłam też torcik na zimno, bez pieczenia z musem, delikatnym jak pianka. Taki torcik(...)biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn

Kuchnia u Krysi
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 143

jednego z ulubionych zdań Duńczyków: Uwielbiam duńskie lato. To najpiękniejszy dzień w roku ), więc nie mam zrzędzić, tylko cierpliwie czekać do przyszłego roku. I tak, wiem, że na najlepsze truskawki trzeba poczekać jeszcze miesiąc. Nic z tymi czerwcowymi równać się bowiem nie może. Jednak po zimie, która w tym roku nie mroźna, ale szara i błotnista była, przez co zmęczyła(...)mnie bardziej niż gdyby zasypała nas śniegiem po dachy, mam nieodpartą ochotę na truskawki właśnie. Sięgnęłam po przepis Beaty , który wypróbowałam już wcześniej, i okazał się prawdziwym hitem. Ponieważ jednak nie lubię powtarzać przepisów, postanowiłam coś zmienić. Tym razem była to zmiana niewielka, bo bazylię zastąpiłam tymiankiem. Pozostał ten sam delikatny, ziołowy aromat, ale jednak nieco inny. Z truskawkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser truskawkowo-rabarbarowy 109

najlepszy jest na wiosnę, a sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki(...)porcje: • 1 łodyga rabarbaru • 1 szklanka truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka miodu • szczypta cynamonu • 1 łyżka nasin chia lub siemienia lnianego Dekoracja • 1 szklanka truskawek • 1/4 tabliczki czekolady deserowej • 2 łyżki śmietanki Wykonanie: • Rabarbar obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Z truskawek odciąć szypułki i również pokroić. • Zmiksować razem jogurt

To co kocham
Łyżeczka słodkiego Czerwca z truskawką 179

Musicie przyznać, że nie ma to jak słodka i soczysta truskawka w sezonie. Czekam na nie niecierpliwie przez cały rok, szczególnie na te z babcinego ogródka :) A kiedy już zagoszczą w kuchni - to siedzą tam do samego końca sezonu! Wiadomo, że najpyszniejsze są prosto z krzaczka, albo podjadane z kobiałki w drodze powrotnej z rynku...potem można dodać tylko śmietanę(...)bądź jogurt i odrobinę cukru- mniam! Truskawki są tak wspaniałymi i uniwersalnymi owocami, że można dodawać je do naprawdę przeróżnych potraw! Na słodko i na słono. Tym razem przykryłam je puszystym musem z białej czekolady. Do tego mięta. Lekkość, słodkość i letniość - właśnie to odnajdziecie w każdej czerwcowej łyżeczce tego deseru. Porcje są niewielkie ale w zupełności wystarczają by zaspokoić

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Frużelina z całymi truskawkami na zimę babci Basi 150

Przygotowując się do zrobienia konfitury pomyliłam się i od razu do truskawek wsypałam cukier i rozmieszałam . Nie wiedząc co mam zrobić z tym fantem zaczęłam podgrzewać i w efekcie końcowym uzyskałam gęsty sos z całymi truskawkami – taką frużelinę, bo truskawki nie rozgotowały się jak do konfitury. Podaję przepis , który jest taki prawie sam jak na konfiturę , tylko, że smażymy(...)krócej i w efekcie końcowym ma inny ciemniejszy kolor i posmak , trochę karmelizowany ( przez długie smażenie cukru ) aniżeli konfitura. Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli są duże to przekrawamy na pół. 1,6 kg cukru kryształu, Przygotowanie : Truskawki dobrze wypłukać, odszypułkować i osuszyć. Włożyć do szerokiego garnka z grubym dnem,( bez pokrywki ) mieszając gotować

Pysznosci Babci Basi
Domowa konfitura z truskawek babci Basi 139

Teraz jest najlepszy moment na robienie przetworów z truskawek , jakby ” przedostatni zbiór „, jak się praktycznie kończą , bo wtedy są najsłodsze – czerwone. Dzisiaj polecam konfiturę – powidła z truskawek . Przygotowanie konfitury jest dość czasochłonne i podzielone na dwa dni. Trochę trudu , ale naprawdę warto . Polecam Składniki : 2 kg dobrze dojrzałych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małe . Jeśli(...)duże to przekrawamy na pół. ok.1.5 – 1,6 kg cukru w zależności od słodkości truskawek ( dodajemy na następny dzień ) Przygotowanie : Truskawki dobrze wypłukać, odszypułkować i osuszyć. Włożyć do szerokiego garnka z grubym dnem,( bez pokrywki ) mieszając gotować na wolnym ogniu, tak żeby się rozgotowały i woda odparowywała.Proces polega na odparowywaniu wody z truskawek . Dość często mieszamy , żeby

Pysznosci Babci Basi
Sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym spodzie 98

Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np.  Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)łyżki żelatyny 600 g truskawek wierzch: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru pudru kilkanaście sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód: Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe tiramisu z truskawkami 128

Bezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free  z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy(...)łyżki likieru Amaretto ok. 300 g truskawek kakao do posypania Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto. Na dnie naczynia umieść warstwę truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone

Kuchnia bezglutenowa
Tarta z porzeczkami i truskawkami 100

strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo(...)płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%   Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki

Moja Delicja
Tarta z porzeczkami i truskawkami 145

strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo(...)łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%   Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie

Moja Delicja
Sałatka z bobem i truskawkami 114

moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki(...)dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek 2 cebule szalotki 1/2 dojrzałego awokado 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól morska

Poezja smaku
Placuszki rabarbarowo-truskawkowe. 130

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z rabarbarem i truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny(...)mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli około 1/2 szklanki mleka olej do smażenia cukier puder do oprószenia      Rabarbar i truskawki kroimy w cienkie plasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy

Rozpustne gotowanie
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 93

Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden(...)cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 20x30 cm KRUCHY SPÓD 150 g zimnego masła 160 g mąki pszennej (1 szklanka) 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany

cool and minty
Dżem truskawkowy 103

Bardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego ). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu.  truskawki - cały garnek 5 litrowy 1 kg. + 0,5 kg. cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki zasypać 1 kilogramem cukru, potrząsnąć trochę, aby cukier dokładnie pokrył truskawki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia odlać powstały sok z truskawek ( można zrobić z niego pyszny  syrop z truskawek ). Pozostałe truskawki smażyć w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu delikatnie mieszać lub potrząsać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 130

Dzisiaj ponownie zachęcam Was do zrobienia ciasta z truskawkami. Tym razem mam dla Was waniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie.  Przepis(...)galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody budyń o smaku waniliowym, z cukrem płaska łyżeczka cukru z wanilią 350 ml śmietany 30% 100 ml mleka 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę i budyń . Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Standardowo budyń przygotowuje się w 500 ml mleka

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania