jest to jaglanka, owsianka z różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam trochę się pobawić i powstały takie twarogowe placuszki, które przełożyłam pysznym dżemem 100%, dodałam twarożek, pokrojonego banana, polałam puree z truskawek. Wyszło prosto i pysznie, a wcale nie zajęło dużo czasu. Zdrowe, fit śniadanie na słodko, dające energię na cały poranek :) Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 250 g chudego twarogu(...)dokładnie 12 sztuk). Piec na patelni wysmarowanej cienko olejem kokosowym, z dwóch stron. Gotowe placki posmarować dżemem, układać jeden na drugim. Dodać twarożek, pokrojonego banana i polać puree z truskawek. Przepis zgłaszam do akcji Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo
FitKotprzygotowałam z dodatkiem wody różanej i jadalnych pączków róż, druga powstała na bazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione suszonymi pączkami róż. To śniadanie nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, dzień wcześniej wieczorem zrobiłam galaretki i nastawiłam(...)galaretce, do jej słodzenia proponuję ksylitol, ale nie jest to konieczne ja zrobiłam bez niego i wyszło pysznie. Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy 2 garście malin kilka liofilizowanych truskawek 3 łyżki suszonych, jadalnych pączków róż 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 5 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża 4 łyżeczki żelatyny 600 ml wody
Quinoa Raz!zwłaszcza te, które zamroziłeś latem! Palce lizać! Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej masło 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka mrożonych truskawek cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Dodajemy truskawki i cukier. Miksujemy, do uzyskania jednolitego płynu. w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Białka
Moja smaczna kuchniamasa przestygnie, zacznij ją miksować na małych obrotach dolewając pozostałą 1/3 szklanki śmietanki. Mus przelej do kieliszków i wstaw na 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj mus truskawkami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Składniki 2 żółtka 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub białego Szczypta soli 200 ml czyli ok. 2/3 szklanki śmietanki kremówki ½ szklanki mleka(...)łyżeczki ziarenek wanilii Do dekoracji: truskawki (lub inne świeże owoce) i/lub bita śmietana, wiórki gorzkiej czekolady Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie . Przepiękne Foto by Fotocja <3 Przepis zainspirowany potrawą z bloga Kuchnia Agaty
Eat me! Fit me!SKŁADNIKI: 180 g mrożonych truskawek kiwi 260 ml mleka ryżowego łyżeczka soku z cytryny 5 g natki pietruszki WYKONANIE: 1. W blenderze umieścić natkę pietruszki i kiwi. 2. Dodać sok z cytryny i 60 ml mleka ryżowego. Zmiksować na gładko. 3. Osobno zmiksować truskawki z 200 ml mleka ryżowego. 4. Do wysokiej szklanki wlać mus truskawkowy, następnie powoli uzupełnić
Atlas Smakówkażdego poranka, idealne śniadanie o każdej porze roku! Na zdrowie! Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 banan 1 mały burak 1/2 szklanki mrożonych truskawek miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Dodajemy banana i obranego buraka oraz truskawki. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy miód do smaku i miksujemy ponownie. Podajemy zaraz
Moja smaczna kuchniałyżek cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie) 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 1 szkl kefiru 2 dojrzałe banany do podania kwaśna śmietana, zmiksowane truskawki do smażenia masło klarowane Przygotowanie Przesianą mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cukrem i otrębami. W drugiej misce rozmąćcie jajo, wymieszajcie z roztopionym masłem i kefirem. Składniki(...)masła. Łyżką nakładajcie racuchy na rozgrzaną patelnię, smażcie z obu stron aż lekko zbrązowieją. Podawajcie z kwaśną śmietaną ( a jeszcze lepiej z creme fraiche) i zmiksowanymi świeżymi (lub mrożonymi) truskawkami. Z podanej porcji wychodzi mi zwykle około 12 racuchów
OliveandThymeSkładniki 2-3 szkl truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 kiwi 1 banan 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie Banana i kiwi obierzcie, z truskawek usuńcie szypułki. Wszystkie składniki razem z nasionami chia wrzućcie do miksera. Zmiksujcie na gładką masę. Podawajcie od razu
OliveandThymeSkładniki 1 awokado hass 2 banany ok 0,5-0,75kg truskawek sok z połowy cytryny opcjonalnie trochę miodu Przygotowanie Truskawki umyjcie i odszypułkujcie. Z awokado wyciągnijcie miąższ (przekrójcie na połowę, wyciągnijcie pestkę i łyżeczką wyciągnijcie miąższ), obierzcie banany, z cytryny wyciśnijcie sok. Wszystkie składniki włóżcie do blendera, zmiksujcie. Jeśli trzeba dodajcie odrobine miodu, zmiksujcie jeszcze
OliveandThymegorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady dodatkowo: kilkanaście truskawek Wykonanie : biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy(...)plackiem. Ostatni wierzchni biszkopt też smarujemy masą, tak samo postępujemy z bokami. Wygładzamy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy, polewamy nią wierzch tortu pozwalając czekoladzie też spływać. Wierzch dekorujemy truskawkami
Z Majeczką w kuchniawokado 50 ml 100% soku z wiśni 50 ml 100% soku z ciemnych winogron 2/3 szklanki borówek amerykańskich 2/3 szklanki malin 3 plasterki kiwi 2 plastry pomarańczy kilka liofilizowanych truskawek pół pitai (smoczy owoc) garść pistacji garść nerkowców pół łyżki suszonych, jadalnych pączków róż Wykonanie: Dwie łyżki dżemu z czarnego bzu, sok z winogron, połowę borówek, ćwiartkę awokado(...)samo robimy z pozostałą quinoą, awokado, 2 łyżkami dżemu z dzikiej róży, połową malin i sokiem wiśniowym. Do pierwszej miseczki dodajemy kawałki kiwi, resztę borówek amerykańskich, liofilizowane truskawki, pół łyżki dżemu z czarnego bzu i posypujemy pistacjami. Drugą ozdabiamy pomarańczą (ja ją pokroiłam w trójkąty), malinami, kulkami wyciętymi z pitai, odrobiną dżemu z dzikiej róży, nerkowcami i suszonymi pączkami
Quinoa Raz!pomidorami. Możemy je zimą kupić w każdym sklepie, ale nie zawsze damy radę je zjeść. W listopadzie jest gęsina na św. Marcina. W czerwcu można żywić się wyłącznie truskawkami, które są sprzedawane na każdym rogu. Trochę pomaga, jeśli mamy działkę i zaczniemy sadzić własną żywność, ale to rozwiązanie nie dla każdego. Dobrym pomysłem jest robienie zakupów na bazarach. Piękne(...)Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu
Ugotowane pozamiatanecukru kryształu • 25 dag masła Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. MASA OWOCOWA: • 1 kg truskawek - mogą być mrożone (można użyć innych owoców np. malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki
W mojej kuchnizdrowej, pożywnej przyjemności, ktorą można przygotować w krótkim czasie. Ten smak uzależnia! Na zdrowie! Koktajl buraczkowo-truskawkowy Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 mały burak około 1/2 szklanki mrożonych truskawek miód do smaku kokos do posypania Przygotowanie: Jogurt przelewamy bo blendera kielichowego. Obieramy buraczka, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera razem z truskawkami. Miksujemy, do uzyskania jednolitej, gęstej
Moja smaczna kuchnia