SKŁADNIKI: 1 Mango 5-6 Truskawek Szklanka mleka 1 Łyżka miodu 2-3 Łyżki płatków owsianych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Truskawki myję. Mango myję,obieram a następnie kroję w większą kostkę. Do blendera wlewam mleko. Dodaję owoce. Następnie dodaję 2 łyżki płatków owsianych oraz jedną łyżkę miodu. Wszystko miksuję blenderem. Wkładam do lodówki
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: CIASTO 1 kostka masła 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej ja dałam tortową 30 dag truskawek KRUSZONKA 10 dag masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę(...)Truskawki myję i kroję na plastry. Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, góra-dół na 45 min do tzw. suchego patyczka
Gotowanie PatkiSkładniki (na 1 porcję) - 2 małe brzoskwinie (ok. 178 g), - 10 truskawek (ok. 150 g), - pół szklanki malin (ok. 60 g), - pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżeczka cukru (ok. 5 g), - 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g). Sposób przygotowania 1. Obieramy brzoskwinię ze skóry, kroimy w plastry i miksujemy na gładki mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej(...)wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony). 2. Truskawki miksujemy na mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony, tym razem w drugą stronę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g mascarpone 1 łyżka cukru wanilinowego 1,5 łyżka cukru pudru 400 g truskawek Przygotowanie: Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier. Gdy piana będzie sztywna dodaj mąkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 150 stopni(...)się będzie kruszyć, to normalne. Zrób krem: ubij śmietankę, stopniowo dodając mascarpone, cukier i cukier wanilinowy. Tak przygotowanym kremem udekoruj środek bezy, ułóż umyte i przekrojone w pół truskawki i zajadaj się w gronie najbliższych:) Smacznego
Zasmakuj KuchniKLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 dag rabarbaru 50 dag truskawek Kruszonka; 10 dag masła 10 dag cukru ok. 20 dag maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia(...)wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć na nim osuszone owoce. Całość delikatnie posypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 2 figi garść mix sałat 5 truskawek kilka pomidorków koktajlowych 5 orzechów ser Blue 1/2 kostki Przygotowanie : Umyte truskawki, pomidorki pokroić, jeśli trzeba tak samo postąpić z sałatą Obrane orzechy rozdrobnić, ser pokroić w małą kosteczkę Składniki wymieszać, polać sosem. sos do sałatki : sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki miodu płaska łyżeczka octu balsamicznego- można pominąć, a użyć
Proste Potrawytortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent 1 kubeczek serka mascarpone barwnik jadalny Pink(...)jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie zetnie wylewam wystudzoną galaretkę i zdobię truskawkami i gotowe ,wstawiam na całą noc do lodówki
Mój Smakciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych). Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką, co mi bardzo odpowiada;) Raz na jakiś czas będę zamieszczać przepisy na kaszubskie(...)Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto z Sierakowic! * kiedyś, będąc nad naszym pięknym Bałtykiem, w Jastrzębiej Górze (to Kaszuby Północne), zatrzymaliśmy się na tydzień u Sióstr Nazaretanek. Oczywiście gotowały genialnie! jak to tylko zakonnice
Posadzone i zjedzonePrzepyszny i gęsty koktajl z owoców z dodatkiem sezamu i owoców. Coś lekkiego, kolorowego i na pewno dla dzieci sprawdzi się w sam raz. Składniki : * garść truskawek * garść borówek amerykańskich * banan * pół szklanki soku pomarańczowego * łyżka sezamu * kilka winogron * pół figi Przygotowanie : Truskawki, borówki i banana zmiksować razem z sokiem pomarańczowym. Koktajl przelać do miseczki. Udekorować sezamem
Magiczne Życie Martyśniadanie bądź przekąskę by choć troszkę umilić powrót do szkoły i wstawanie przed ósmą. Dzisiaj kolorowe szaszłyki z owoców. Składniki : * ulubione owoce * łyżka jogurtu greckiego * kilka mrożonych truskawek Przygotowanie : Owoce ponabijać na patyczki od szaszłyków. Jogurt zblendować z truskawkami. Podawać jako dip do szaszłyków
Magiczne Życie Martykryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone) Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym(...)wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części. 2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu. 3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową
Kuchnia w czekoladzieproste owocowe deserki w szklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu. 6 wysokich szklanek 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka malinowa 800 ml wrzątku 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 300 g masy kajmakowej o smaku kukułki 250 g owoców w żelu (smoczy(...)owoc) Czekolada do dekoracji W każdej szklance na dnie układamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy ostygną zalewamy nimi owoce. Szklanki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na zastygniętych wykładamy po dużej łyżce masy kajmakowej oraz owoców z żelu. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy wierzch szklanek. Na śmietankę ścieramy kawałki czekolady
VioletoweKucharzeniepłatki amarantusowe z truskawkami i tahini~ Śniadanie, jak można się domyślić, nie dzisiejsze, bo teraz już o truskawki cieżko :( Dopiero co dodałam post, że blog obchodzi swoje 4 urodziny i potem...zniknęłam na miesiąc. Już wyjaśniam. Nie pisalam Wam o tym, ale wyjechałam do Warszawy do pracy i wróciłam w niedzielę. Także ciężko pracowalam cały miesiac, ale zarobiłam zadowalającą sumkę
breakfast of dreamsdelektujemy się wspaniałym smakiem! Do szczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia i ulubione dodatki! Dzisiejsza wersja to połączenie czekolady z truskawkami, chrupiącymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Pudding chia jest bardzo syty, ale jeśli raz spróbujesz, zapewniam że będziesz wracać do tego smaku! Już nie mogę doczekać się kolejnej, sierpniowej odsłony! Sierpień(...)mój ukochany miesiąc, moje urodziny już w środę! Cieszę, że to kolejne urodziny, kolejny rok z blogiem kulinarnym! Czekoladowy pudding chia z truskawkami, migdałami i kokosem Składniki: 250 ml mleka 4 łyżki nasion chia 3 - 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść ulubionych, świeżych owoców miód lub cukier do smaku Przygotowanie: Do słoika
Moja smaczna kuchniakremowego serka do wypieków 230 g cukru 1 laska wanilii 2 jajka 200 ml śmietany (22%) Do dekoracji: ananasy z puszki świeże truskawki syrop klonowy cukier puder Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy (27 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Bok tortownicy (obręcz) i spód owinęłam szczelnie na zewnątrz srebrną(...)czasie wyjęłam z piekarnika a następnie z kąpieli wodnej. Zimny wstawiłam do lodówki na całą noc. Gotowy sernik wyjęłam z formy, przełożyłam na paterę, udekorowałam ananasami i truskawkami. Ja lubię syrop klonowy, więc mój sernik dodatkowo polałam jeszcze tym syropem. Pokuście się o zrobienie takiego właśnie sernika. Polecam, bo smaczny, bo delikatny, bo kusi... Życzę
Kuchnia u Krysi