Wyjątkowo orzeźwiający koktajl, który świetnie sprawdzi się podczas letnich, gorących dni. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 3-4 mocno dojrzałe brzoskwinie - 1 pełna szklanka dobrze dojrzałych truskawek - 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego - 4-5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu - 1/4 szklanki wody mineralnej Miksuję dokładnie brzoskwinie z truskawkami. Powstały sok przecieram przez sitko, usuwając łupki z brzoskwiń. Dodaję miód
Wielopokoleniowobędę podsyłać przepisy na koktajle i lemoniady i staram się słowa dotrzymać. Koktajl dobrze schłodzony na takie upały idealnie orzeźwia. Składniki: 350 g arbuza 200 g truskawek sok z 1 limonki 2 łyżki cukru bądź miód W blenderze umieścić schłodzonego i wypestkowanego arbuza. Dodać umyte truskawki z wyciśniętym sokiem z limonki i cukrem bądź miodem. Wszystko zmiksować. Koktajl można
Niespełnione zdolności kulinarneNaszą dzisiejszą propozycją na Wasze zdrowe śniadanie jest PUDDING Z... Artykuł Pudding z chia, z borówkami i truskawkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjest jeszcze z instagrama, bo reszta gdzieś mi przepadła. :( Składniki: 1 szklanka mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka sztuk truskawek Wykonanie: Jajka ucieramy na jasną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżeczką - warto ją moczyć(...)każdym razem w wodzie. Następnie kroimy truskawki w cienkie plastry i układamy na każdym ciasteczku po jednym lub dwa, trzy- jak kto woli. Uwaga ! Robimy duże odstępy pomiędzy ciasteczkami i bierzemy małe porcje. Ciasteczka zrobią się większe i trochę się rozpłyną po blaszce. Pieczemy w nagrzanym piecu (około 190 stopni) sprawdzając co chwilę, by się za mocno nie przypiekły
Justa próbuje gotowaćdoskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy 600 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Żelatynę rozprowadzamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. W 100 ml mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem(...)Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie
Kuchnia od dwojgaTarta kojarzy mi się z wiosną i owocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło(...)śmietana 400 ml śmietanki 30%-36% 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i wanilią. DEKORACJA świeże truskawki lub inne owoce listki mięty WYKONANIE Wystudzony krem patissiere mieszamy łyżką i wykładamy na dno tarty.Bitą śmietanę układamy na krem.Dekorujemy według własnego uznania.Schładzamy i przechowujemy w lodówce
Anielskie wypiekiubić na puszystą masę i dodać czekoladę. Wierzch 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodatki Owoce.U mnie nieszpułka,truskawki,borówki Na dnie naczynia wsypać pokruszone ciastka.Poukładać pokrojone w kostkę truskawki i przykryć kremem mascarpone.Na krem wyłożyć pokrojoną nieszpułkę i przykryć ją bitą śmietaną.Udekorować wedle uznania.Schłodzić
Anielskie wypiekiprzepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem
Kulinarne przygody Gatityszybko się kończy. Niemniej jednak należy docenić to, co mamy. A mamy pełnię sezonu truskawkowego. Kiedy myślę o tych soczystych czerwonych kąskach, przed oczami stają mi cudowny placek z truskawkami oraz truskawkowy kompot, którym częstowano dzieci w przedszkolu. Pewne czasy już nie wrócą, za to pewne potrawy z przeszłości z pewnością pomogą nam się zmierzyć z przyszłością. Poniższy przepis zgrabnie(...)kokosowego 1 szklanka (200ml) roślinnego mleka 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej 4-5 łyżek ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 300g truskawek obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Formę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Obrane banany, siemię namoczone w ciepłej wodzie, olej oraz mleko przełóż
Roślinna - blog wegańskisezonie na truskawki staram się zawsze wykorzystać je najbardziej jak się da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu - camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają świetną kombinacją. Zwłaszcza po upieczeniu sera zamarynowanego w winie - staje się wtedy miękki w środku, wręcz prawie płynny. Trzeba tylko pamiętać, żeby go tylko jeść póki jest gorący
Milion SmakówSezon na tryskawki w pełni, zatem taka oto propozycja deseru. Składniki 250 g truskawek 30 g niesolonych obranych pistacji 6 liści mięty sok z połowy cytryny 15 g cukru Przygotowanie Truskawki umyłem, usunąłem szypułki, większe pokroiłem na małe kawałki. Pistacje rozdrobniłem. Odłożyłem kilka listków mięty, pozostałe posiekałem. Wszystkie składniki wymieszałem w misce. Przełożyłem do małych foremek
R'n'G Kitchencałkiem szybko, trzeba tylko trochę poczekać, aż dobrze schłodzi się w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc). Warstwy: podłużne biszkopty + dżem truskawkowy + krem jaglano-cytrynowy + plasterki truskawek + podłużne biszkopty + dżem truskawkowy + krem jaglano-cytrynowy + całe truskawki. The Pie (season 5, episode 15) Whether it’s a pizza pie or a standard pie, if someone
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych małych truskawek 1 l białego rumu 1 kg cukru Sposób wykonania : T ruskawki opłucz, osusz, usuń szypułki, przekrój na połówki, wrzuć do słoja. Wsyp cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier zmieszał się z owocami. Następnie powoli wlej alkohol. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem(...)przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier ten nie wymaga już leżakowania, możesz go pić. L ikier truskawkowy wspaniale rozgrzewa. Truskawki zawierają kwas elegonowy, który potrafi neutralizować substancje rakotwórcze przenikające do naszego DNA. Owoce te działają też odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 kg truskawek paczka biszkoptów np. okrągłych Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 900 ml gorącej wody(...)wyłożyć kostki galaretek w niewielkich odstępach od siebie. Na koniec wyłożyć kakaową masę serową. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na schłodzony ser układamy truskawki przekrojone na pól i zalewany chłodną tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada: Jak widać na zdjęciu ja osobiście lubię robić mozaikę z mas serowych
Ciastka - domowe słodkościłyżek) 1 bardzo dojrzały banan łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego 1/2 szklanki wody coś do posłodzenia dodatki (opcjonalnie) - świeże truskawki, winogrona, wiórki kokosowe, truskawkowa odżywka białkowa + odrobina wody i jogurtu (polewa) KROK I : Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą, ok. 1 cm ponad wysokość płatków. Odstawić do napęcznienia(...)Gotować jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. KROK VI : Gotową owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie jak widać na zdjęciu pojawiły się truskawki, winogrona, wiórki kokosowe i polewa z połączenia jogurtu oraz odżywki białkowej. Pycha!:) 💗 Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellie