Czas czytania: 3 min Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Ciasto czekoladowo-kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pasztet na święta musi być, u jednych będzie to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie pasztet jaglany ! O
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy . O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś mam dla Was super smaczne bardzo kruche ciastka z marcepanem. Ciastka przygotowane są z dodatkiem jasnej masy marcepanowej, która nadaje im
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Soczewica jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ryż z ciecierzyca i rodzynkami. Prosta potrawa inspirowana kuchnią sefardyjską pachnąca curry, kuminem i ziołami. Niby nic specjalnego, a jednak jest to
SprawdzonaKuchnia.pl