truskawka - 16921 przepisów (strona:802/1129)

Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 128

wątpienia mój ulubiony miesiąc. Moje urodziny, dzień matki, pierwsze truskawki i rabarbar. Wcale nie obraziłabym się, gdyby maj trwał cały rok! Niestety, jak to w życiu bywa, czas mija szybko, gdy jest nam dobrze. Myślałam, że gdy zakończę swe studenckie życie i maj przestanie być okresem przed-sesyjnym, to zacznę czerpać z niego garściami, ale jakoś tak, wszystko jest zupełnie

Fill The Bowl
Pudding z chia z białą czekoladą 126

mieszamy. Pozostawiamy na 5-10 minut i ponownie mieszamy. Wkładamy do wysokich szklanek i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Serwujemy z dużą ilością świeżych owoców (najlepiej miękkich) np. truskawek, malin, jagód

Pyry na Gaz
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 169

Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pól kostki margaryny szczypta soli 0,5 kg owoców- u mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym 106

Bardzo prosta sałatka o ciekawym połączeniu smaków. Truskawki - lekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca

Milion Smaków
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 168

intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców. Po prostu kocham, kocham ten czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 średnia cukinia - 2 porcje makaronu soba ( z mąki

SMYKWKUCHNI
KOKTAJL Z BOTWINKI I TRUSKAWEK 97

Składniki:  garść liści botwinki  pół szklanki truskawek  jeden banan  woda  Przygotowanie:  Umyj składniki i wrzuć do blendera.  Dodaj wodę i zmiksuj na gładki koktajl. Smacznego

Kukuleczki
Słodka sezonowa rozkosz, czyli serek w towarzystwie jeżyn i czereśni z miodem i cynamonem 130

Bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie. I warto tu wykorzystać sezonowe owoce, tak szybko znikają.. Ja wykorzystałam czereśnie i jeżyny, ale możecie zastąpić je truskawkami czy mango. Po prostu wrzućcie co lubicie, a sami się przekonacie, że danie będzie pożywne i zdrowe. Składniki: opakowanie serka wiejskiego 200 g 1 banan 1 kiwi kilka jeżyn kilka

Zasmakuj Kuchni
Oswoić pokrzywę! 142

Lato tego roku (tak, tak wiem - została jeszcze chwila do Kupały i letniego przesilenia :)) obdarowuje nas wspaniałymi owocami i warzywami. Ryneczki pełne szparagów i truskawek przysparzają o kolorowy zawrót głowy! Warto czasem dobrze nam znane smaki przełamać czymś nowym ale niekoniecznie nowoczesnym. Dziś przedstawiam Wam częstego gościa w mojej kuchni - pokrzywę! Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli

Spektrum Smaku
Najprostszy wegański placek z owocami 138

powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy

Roślinna - blog wegański
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 163

topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Cielaczek 161

początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis na tradycyjną wersję, jednak warto ciemne ciasto urozmaicić dodając np. świeże truskawki.  foremka 24x24cm Ciemne ciasto:    2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego,  3 łyżki kakao,  szklanka mleka,  2 jajka

Z miłości do słodkości
Warsztaty z okazji dnia dziecka 138

była wiedza dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów.                   Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko

Malinowe Pocałunki
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 159

odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie ser przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut. Salsa truskawkowa kilka truskawek kilka kropli octu balsamicznego świeżo mielony pieprz pół łyżeczki miodu Składniki wymieszać. Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem.      Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Kuchnia na wzgórzu
Sernik na zimno z truskawkami 428

jedno z najłatwiejszych ciast jakie znam. Zmieniając tylko rodzaj owoców do niego dodawanych można zrobić go za każdym razem w innej odsłonie. Ja lubię pokryć wierzch galaretką ze zmiksowanych truskawek, ale wystarczy rozłożyć nieco świeżych lub mrożonych owoców i zalać rozpuszczoną galaretką z torebki a sernik będzie równie dobry. Sernik na zimno to chyba pierwszy deser w formie ciasta jaki

Smaczna Pyza
Zdrowe przekąski w zdrowym odżywianiu :) 187

zaspokojeniu apetytu na słodkie smaki :) Buri Beri wykonane są wyłącznie z owoców, gdzie głównym składnikiem są jabłka a dodatkowym wybrany owoc, który tworzy wariant smakowy - czarna porzeczka , jabłko , malina , truskawka , wiśnia . Poniżej możecie zobaczyć smak malinowy, w którym uwidoczniły się jeszcze malutkie pesteczki owoców! Listki są smaczne, słodkie, niekiedy lekko kwaskowate, pachną owocowo, a po chwili gryzienia jakby się rozpuszczały

Zdrowie na języku :P