łyżki cukru 1 jajko 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Dodatkowo; ok. 20 dag malin ok. 10 dag truskawek 3-4 morele Foremki PLUMPY od ALFATEC Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.orzeźwienie. Domowe koktajle, szczególnie w letni czas, z dodatkiem kostek lodu są wspaniałe! Chłodzą i dodają energii. Zamiast mleka zamiennie możecie skorzystać z kefiru lub maślanki. Składniki: 25 dag truskawek 1,5 szklanki mleka opcjonalnie: 1 łyżka miodu lód Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić i rozlać do szklanek. Podawać z kostkami lodu. Na zdrowie, zdrowe orzeźwienie
Zasmakuj KuchniDelikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować. Spód 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 180 g zimnego masła szczypta soli jajko (małe) łyżka cukru waniliowego 70 g cukru pudru DIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło
Anielskie wypiekiPamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż dla smaku – na krem
Karo in the Kitchenmaju nie nazbierało mi się za dużo rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej
wegujemybakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre, że prawie zagryzłam Najcierpliwszego, jak spożył ostatnią łyżkę masła orzechowego. Więc uważajcie, bo ten chlebek niechcący może się
ladykitchenfrancuskie i owoce. Ja wykorzystałam bardzo bogatą w witaminy i jeszcze zdrowszą od borówki świdośliwę, ale możecie użyć do ciasteczek dowolnych owoców. Pamiętajcie tylko, że większe owoce jak np. truskawki powinno się najpierw pokroić w drobną kostkę. Ciasteczka były pyszne jeszcze na ciepło, chociaż na zimno chyba jeszcze bardziej mi smakowały. Nie były zbyt słodkie, ponieważ nie użyłam do nich
RelaxtimeDzisiejszym przepisem otwieram tegoroczny sezon na jagody (borówkę czernicę). Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki 2 banany 1 cytryna 1 łyżka masła 1 gałka lodów śmietankowych 1/2 szkl truskawek gałązki mięty 1 łyżka wiórek kokosowych przyprawa do deserów cynamon Wykonanie Cytrynę dokładnie myje ścieram skórkę, wyciskam sok. Banany obieram ze skórki. Grubą folię aluminiową smaruję masłem posypuje wiórkami kokosowymi i cynamonem. Na tak przygotowanej folii układam banany
Kulinarne pyszności Molkijest bardzo wskazany.Czasami ten deser przygotowuje bez cukry tylko dla siebie rodzinka marudzi ze nie słodki. Deser możecie przygotować z innymi owocami sezonowymi. Składniki 400 ml jogurtu naturalnego 700g truskawek 3 łyżki
Kulinarne pyszności Molkipowstały wieżyczki truskawkowe. Lista składników 5 g margaryny Kasia 1/2 szkl mąki gryczanej 1/2 szkl mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka truskawek
Kulinarne pyszności Molkiprzynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo
GRUBY WAŁEKagawy (może być inne słodziwo) 2 jajka 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka owoców (mogą być jagody, maliny, małe truskawki, porzeczki...) wiórki kokosowe do posypania Wszystkie składniki połaczyć i dokładnie wymieszać. Dodać owoce i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Na koniec każdą babeczkę posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić
kuchnia doskiowocami, których teraz mamy pod dostatkiem. Spróbujcie, orzeźwienie gwarantowane. Składniki: - 1/5 szklanka soku z cytryny - 1 szklanka wody - użyłam wody Święcicki Zdrój - 1-1,5 łyżki cukru - świeże owoce (truskawki, maliny, kiwi, borówka) Owoce obrać i pokroić w grubsze plastry. Wodę wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny. Spróbować. Jeśli będzie za kwaśne dodać więcej cukru. Do foremek na lody
CookYourselfpłaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej porcja owoców (w kawałkach) lub ulubiony dżem/konfitura itp. (nie za słodkie)* do podania: listki świeżej mięty i kokosowe chipsy *u mnie Naturalnie owocowe Truskawki Przygotowanie: Do garnuszka/rondelka z grubszym dnem wkładamy 2 saszetki herbaty truskawkowej, zalewamy je przygotowaną wodą. Zaparzamy przez kilka minut, aby uzyskać intensywny smak i kolor lub krótko gotujemy naszą herbatę
Słodkie okruszki