roku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko ;) Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor
FitKotDeser przygotujesz jak tiramisu truskawkowe . Zamiast truskawek u mnie były: agrest, czerwone i czarne porzeczki, borówka amerykańska. Smacznego! Fotorelacja z wycieczki rowerowej do Gdyni (z Gdańska) molo marina Akwarium Gdyńskie (wg mnie nie warto, chyba że z dziećmi) ORP Błyskawica Dar Pomorza widok z Kamiennej Góry, na którą można wjechać kolejką (bezpłatnie) Green Way (ul. Antoniego Abrahama 24), bardzo smaczny
Qlinarnie i QlinarniePrzepyszna, zdrowa propozycja śniadaniowa. Jabłko i cynamon dodają owsiance naturalnej słodyczy. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców jak truskawki czy borówki. Składniki: (na jedna porcję) Twarde jabłko 2 czubate łyżki płatków owsianych Szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego) 1/3 szklanki wody ½ łyżeczki cynamonu Do podania: Łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego Świeże owoce sezonowe Nasiona chia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy
Pyry na Gazweekend to wspólne śniadanie. Polecam bardzo placuszki, bo jaja codziennie to może jednak egzaminu by nie zdały. Tzn nie u mnie, bo u Miśki tak ;-) Czas na truskawki już powoli się kończy, dlatego staram się przemycać gdzie się da. Składniki: 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajo 150 ml mleka olej lub masło do smażenia Przygotowanie
Gotowanie z pasjąprzysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w tym okresie jest wyborem oczywistym. W lecie byłyby to pewnie jagody, truskawki czy morele, no ale mamy zimę :) Składniki: 2 jaja 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki odrobina masła gruszka Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek dodajemy do nich cukier i ubijamy
Gotowanie z pasjąusłyszałam, że ma włoski😂😂😂 nic to, dla Miśki pozostaje mi normalnie przez wyciskarkę do soków, a dla nas z TM. Składniki: 240 g marchewki 3 jabłka 1 banan garść truskawek woda Przygotowanie: owoce i warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki do naczynia miksującego włożyć marchew i zmiksować czas 7 s/obr 5 wlać 750 ml gorącej wody i gotować - czas
Gotowanie z pasjąChleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukierni Ewy :) Składniki: 250 g gęstego jogurtu 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać
Domowa cukiernia Ewyłyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 2-3 łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam
Mango Papajazera, ale jeśli ktoś ma już wprawę w przygotowywaniu słodkości, a ma ochotę wyczarować słodkości z Małą Cukierenką, to też oczywiście zapraszam. Uczestnicy przygotują sernik na zimno z truskawkami, waniliowy sernik jogurtowy z malinami, żel owocowy i marchewkowe kuleczki z bakaliami. Nauczymy się też doskonałego wykańczania naszych słodkich, ale zarazem lekkich przysmaków idealnych na lato. Serniki pięknie zostaną ozdobione przy
Mała Cukierenkakategoriach cheatmealu Na nadzienie nada się również ten prosty dżemor z czerwonej porzeczki i chia (#teamczerwonaporzeczka) lub jakiś inny wasz ulubiony. Mam mnóstwo pomysłów co można by tam dorzucić: truskawki, maliny, agrest, boczek… Jednym słowem wszystko to co lubicie albo akurat to co jest pod ręką. Ja dziś użyłem mango i daktyle. Z proporcji, które podałem poniżej, nadzienia pewnie
PaleoLifekupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Smak mango jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatapioki. Restauracja Ume no Hana. Kioto – deser cukrowy z wizerunkiem złotej świątyni (dziedzictwo UNESCO ) z dodatkiem jadalnego złota. Ogród herbaciany w Kinkakuji. Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha. Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata
Kuchcik gotujeochoty by coś jeść, ani już tym bardziej stać w kuchni, by przygotować coś smacznego. Składniki: * 400 ml wrzącej wody * 1 galaretka (u mnie truskawkowa) * owoce (u mnie banany, truskawki i winogrona) * bita śmietana w sprayu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterkach, kubeczkach. Zalać zimną galaretką
Zrób to smacznieciasto dodaj 6 łyżek cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku. Mąkę wymieszaj z jajkami, ciepłym mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem
SMYKWKUCHNI