truskawka - 16921 przepisów (strona:100/1129)

Recenzja soków firmy SPORTFOOD 69

skład, jak dla mnie zachęcają do spożycia. Po pierwszym łyku czuć intensywną słodycz, a zapach przypomina truskawkowo-jeżynowo-mlecznego szejka. Jeżyna jest bardzo dobrze wyczuwalna, także jabłko oraz truskawka. Smak mleczka kokosowego gdzieś zanika, a banan z pewnością odpowiada za słodkość. Podsumowując, sok jest bardzo dobry, dość sycący, z chrupkim elementem w postaci sezamu.  Wartość energetyczna (100 ml): energia(...)energia: 39,3 kcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,4 g węglowodany: 10,1 g w tym cukry: 0,1 g ŚWIĘTY SPOKÓJ  Skład: sok z jabłek, truskawek, bananów W kolejnym soku jabłka i truskawki odgrywają tu główną rolę. Aromatycznie pachną po otwarciu butelki, a także wyraźnie czuć je podczas picia. Sok to połączenie ponownie wysokiej słodyczy

Podróż w kulinaria
Nalewka z truskawek 84

Koniecznie ją zróbcie, a w zimowe wieczory pozwoli Wam przywrócić wspomnienie ciepłej wiosny i lata. Jeśli chcecie zrobić większą ilość nalewki musicie proporcjonalnie zwiększyć składniki Co potrzeba: 1 kg truskawek, 500 g cukru, 0,75 l wódki Wykonanie: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, odsączamy na sitku. Jedną część truskawek przekładamy do słoja, zasypujemy połową cukru, dodajemy resztę truskawek i zasypujemy resztą(...)wyłożone pieluchą tetrową złożoną 3 krotnie  lub przez sitko wyłożone 4 krotnie złożoną gazą. Nalewkę przelewamy do butelek, zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Truskawki przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest tak pyszna, że będzie

Bułka z Chlebem
Dwukolorowe ciasto z truskawkami, bez pieczenia 153

Dwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia to kolejna propozycja na pyszne ciasto w sezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy(...)truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny  50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli

Kocham..lubię..gotuję..
Przegląd zdrowych batonów 94

himalajska, woda.   ▸ ZIARNO KAKAOWCA&POMARAŃCZA   daktyle suszone, mąka jaglana, słonecznik, siemię lniane, olej kokosowy, ksylitol (substancja słodząca),  sezam , kakao, skórka pomarańczy, sól himalajska, woda. ♡   ▸ TRUSKAWKA&WANILIA   płatki owsiane bezglutenowe, daktyle suszone, olej kokosowy, truskawka liofilizowana, ksylitol (substancja słodząca), siemię lniane, wiórki kokosowe, wanilia, sól himalajska, woda.   ▸ CZARNA PORZECZKA&KOKOS   wiórki(...)daktyle, wiórki kokosowe, kakao ♡ ▸ JABŁKO&CYNAMON   daktyle, suszone jabłko, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, cynamon ▸ KAKAO&MALINA   daktyle, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, suszona malina, kakao ▸ TRUSKAWKA&BURAK   daktyle, orzechy nerkowca, słonecznik, suszona truskawka, suszony burak ♡ ▸ MARCHEW&POMARAŃCZA   daktyle, migdały, słonecznik, suszony zagęszczony sok pomarańczowy,  suszona marchew ▸ ŻURAWINA&GOJI   daktyle, orzechy

zdrowo i aktywnie
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 113

Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Ciasto ucierane 250 g mąki 200 g cukru pudru kostka miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)truskawek Kruszonka 150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane

Gotujemy i jemy
Makaron z truskawkami 107

Makaron z truskawkami. Dziś zapraszam Was na klasyczny letni obiad. Makaron z truskawkami, to wspomnienie dziecinnych lat. Uwielbiałam go jako dziecko i po dziś dzień chętnie sięgam po tą propozycję. Najczęściej na prośbę moich dzieci. Teraz one się nim zajadają W klasycznej wersji używa się najczęściej śmietany, ja jednak zamieniłam ją na jogurt naturalny. Wychodzi równie pysznie, ale o wiele(...)zdrowiej Do tego obowiązkowo listki świeżej mięty. Pyszny, prosty, tani letni obiad z minimalnej ilości składników. Polecam. Taki makaron z truskawkami możecie również przygotować nawet jesienią. Wystarczy zamrozić porcję truskawek. Jednak latem smakuje najlepiej, prawda? Zobacz przepis na „Makaron z truskawkami” na Blix.pl (klik

Słodkie okruszki
Truskawkowa kostka bez pieczenia 122

Składniki: Spód: Biszkopty okrągłe małe opakowanie ok 20 sztuk Pianka truskawkowa: Śmietana 30 % 600 ml Truskawki 500 g ( świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Mus truskawkowy: Truskawki 500 g (świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia(...)łatwiej było ciasto wyjąć. Na nie ułożyć biszkopty. Pianka truskawkowa: Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z galaretką, Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać powoli galaretkę z truskawkami i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.( galaretka nie może być ciepła bo inaczej śmietana nam się zważy). Na biszkopty

Kulinarne przygody
Kruchy placek z rabarbarem, truskawkami i bezą 278

Piekłam to ciasto kiedy miałam jeszcze w ogrodzie piękny i jędrny rabarbar, a sezon na truskawki dopiero się rozkręcał. Z pewnych przyczyn jednak nie opublikowałam go wcześniej. Jeśli nie macie już dostępu ani do rabarbaru, ani do truskawek, możecie je upiec praktycznie ze wszystkimi innymi owocami lata ( ale jeśli tylko będziecie mieć możliwość upieczcie poniższą wersję; połączenie rabarbaru i truskawek(...)masła, zimnego 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 400 g rabarbaru 200 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru ( w przypadku słodkich owoców można nawet z niego zrezygnować ) Beza: 5 białek 220 g ( 1 szklanka ) cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: około

Opowieści z piekarnika
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – HIT SEZONU! 92

Sernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto! Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym(...)miodem. W smaku ta mieszanka trochę przypomina chałwę, a chałwowy spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich

Dietolog
Pierogi z serem i truskawkami 109

Pierogi z serem i truskawkami Dziś zapraszam na przepyszny letni obiad. Mięciutkie pierogi wypełnione słodkim, kremowym serowo-truskawkowym farszem. Świetnie smakują polane śmietanką lub rozpuszczonym masłem (ewentualnie dodatkowo posypane cukrem). Niebo w ustach     Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko Składniki na farsz: 250g truskawek 250g twarogu(...)pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Pokrojone truskawki dodajemy do miski z serem i wszystko razem delikatnie mieszamy *** *** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka

Blog z Apetytem
Kruche ciasto z bezą i truskawkami 281

Kruche ciasto z bezą i truskawkami Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i truskawkami. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Jeżeli chcemy uzyskać wysoką piankę (jak na moich zdjęciach ;)) to należy do bezy dodać jedno białko więcej i zwiększyć ilość cukru(...)Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka OWOCE: ok 450g truskawek 1/2 szklanki kaszy manny BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Wskazówka: w celu uzyskania wyższej pianki można dodać jedno białko więcej i odpowiednio więcej cukru

Blog z Apetytem
DESER-CHŁODNIK TRUSKAWKOWY 93

razem proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire). Czas przygotowania : 20 min. Porcja(...)cukru trzcinowego ● 20 g masła ● 40 g mąki T55 ● 30 g białek jajek ● 1 laska wanilli ● 0,5 g drobnej soli Na chłodnik truskawkowy: ● 500 g dojrzałych truskawek ● 4 łyżeczki białej stewii* ● 1 cl octu balsamicznego Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 190°C. Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i ziarenka wanilli z rozciętej wzdłuż laski. Domieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 93

się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki, ale wyszukany obiad, to mam dla was przepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami   Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo(...)buraków – obranych i pokrojonych w plasterki 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru olej Przepis

Ugotowane pozamiatane
Grysikowy przekładaniec z truskawkami 143

Truskawki powoli się kończą, u moich rodziców na krzakach zostały już ostatnie wielkości poziomek, ale za to te są najsmaczniejsze. Na targu jeszcze widziałam wczoraj całkiem sporo, zatem zdążycie zrobić to pyszne ciasto z orzeźwiającym musem truskawkowym i słodkim kremem na bazie kaszy manny. Wbrew pozorom to ciasto wcale nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda i robi je się(...)dość szybko, a jest genialne w smaku, także zróbcie koniecznie póki są ostatnie truskawki.  Biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i  ubijamy z solą na sztywno. Do piany, wsypujemy partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Truskawkowy sernik na zimno 122

upalne dni ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem. Dzisiaj zapraszam Was na serniczek z dużą ilością truskawek i bitą śmietaną.  Składniki (blaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna(...)łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku 2 szt, dodatkowo: mleczna czekolada do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy na piasek. Najłatwiej to zrobić za pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Ser dwukrotnie

kulinarne odsłony pati