Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki
Korniszonkiwykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta(...)powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów. Polecam wypróbowaną masę krówkową o smaku advocata Helio , osłodzi i udekoruje każdy słodki wyczyn w kuchni! Przepis pochodzi
Zasmakuj Kuchnizielonego barwnika wyglądają wyjątkowo wiosennie. A do tego są niezwykle piękne i pyszne! Domowe bezy robi się naprawdę bardzo prosto. To też najtańsze do robienia ciastka. Jeśli planujesz zrobić tort bezowy, to polecam Ci mój przepis na blaty bezowe . Wyobraź sobie jak na szczycie tortu układasz dodatkowo bezy wielkanocne
AniaGotuje.plprzestudzeniu zamykam je w woreczku strunowym i mam piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne. Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru
AniaGotuje.plOstatnio piekę sporo tortów i regularnie sięgam po koszyczek z barwnikami spożywczymi, na widok których Zuzia uśmiecha się, niczym Kot z Cheshire i rozpoczyna rozmowę na temat jej przyszłego tortu urodzinowego. Obecnie jesteśmy na etapie jednorożca z dwukolorową grzywą, kwiatami, złotym rogiem (oczywiście!), oczkami w stylu kawai i jeszcze może jakąś kwietną łąką, jeśli starczy… Czytaj dalej Genialne babeczki
brunetkawkuchnimała śmietana 18 % [200 g] 1/4 szkl.cukru 3 łyżki żelatyny +3/4 szkl.wody 3 różne galaretki 1/4 szkl.cukru krem czekoladowy do tortów Cykoria Galaretki przygotować według przepisu,wylać na płaskie talerze (foremki) i odstawić do lodówki do zastygnięcia.Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie.Jogurt , śmietanę zmiksować razem z cukrem. Na końcu dodać(...)żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki.Wymieszać .Tą masą przełożyć przekrojone i nasączone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia.Boki i wierzch ciasta dowolnie udekorować, u mnie to krem czekoladowy do tortów.Ponownie odstawić do schłodzenia
Moje domowe kucharzeniepracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło: upiekłabyś coś do kawki. Synowi co roku zamawiam tort urodzinowy w cukierni, bo nie ulepię mu ani Artuditu ani Lewandowskiego. Jak był mniejszy, dawał radę tort z koparką , ale już trochę Franio wyrósł i bardziej wie czego chce
bistro mamaPyszny tort, idealny na każdą okazję! Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle(...)Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem ( nie wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu, posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat
The Sweet DamselPyszny tort śmietankowo porzeczkowy. Porzeczki znakomicie sprawdzają się w tortach, łamią słodycz śmietanki. To co skusisz się na kawałeczek do kawy? Biszkopt (tortownica 24 cm): 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 litr śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Mus porzeczkowy: 200 g mrożonych porzeczek 3 łyżki cukru
VioletoweKucharzenieMniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek czy innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty
codojedzeniaW ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której
W kuchni Karmel-itkiSłodkie, kremowe torty kojarzą się ze zdecydowanym nadmiarem kalorii i minimalną ilością wartości odżywczych a po jednym kawałku przeważnie nie mamy ochoty na kolejny. Ale nie zawsze musi tak być. Jeśli szukacie rozwiązania kompromisowego - wypieku smacznego, nie porażającego ilością cukru, wykonanego na bazie wartościowych składników - dobrze trafiliście. Ten pyszny tort składa się z mąki ziemniaczanej i niewielkiej ilości cukru kokosowego
Milion SmakówPtysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to
W kuchni Karmel-itkiPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itkiżalę się dłużej i przechodzę do konkretów tj. do gotowych do użycia rękawów cukierniczych Rengo. Produkt jest w wygodnym, estetycznym kilogramowym opakowaniu i spokojnie pozwoli na pokrycie średniej wielkości tortu. Wystarczy otworzyć opakowanie i nałożyć nadzienie na ciasto lub użyć dołączonych tylek cukierniczych i wykorzystać krem do dekoracji. Ja przygotowywałam truskawkowy torcik na urodziny męża, a krem wykorzystałam(...)ozdobienia, akurat Malutka miała gorszy dzień i nie pozwoliła mi zbyt długo popracować w kuchni więc to było dla mnie wybawieniem. Pokryłam nim tort, zrobiłam rozetki dołączoną tylką, muszę przyznać, że bardzo wygodnie się z nim pracowało. Niewątpliwym plusem jest zakręcane opakowanie, jeśli nie wykorzystamy całego produktu, zakręcamy i spokojnie możemy przechować w lodówce do następnego użycia. Kremy występują
Cynamonowe szczęście