Niedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane na urodziny. Miałam to szczęście, że urodziny przypadają mi latem więc na targach zawsze był wysyp owoców. Dlatego ja na Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą(...)Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki
Kuchnia w oparachRzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny
Kuchnia MagdaLenyBajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyWitam serdecznie. Właśnie skończyłam tort śmietankowy, którym ugoszcze jutro swoich gości i dlatego dzielę się z Wami przepisem, Tort nie wymaga szczególnych umiejętności,ani dużo pracy. SKŁADNIKI: biszkopt z 5 jaj(przepis podany już wcześniej) 3 śmietany 30%(kremówki) 1 opakowanie 500ml maskarpone 4 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 1/2 cukry waniliowego WYKONANIE: biszkopt dzilimy na trzy krążki
Kuchnia BeatyForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin(...)masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu i przykrywamy liśćmi kapusty, W tem sposób przygotowujemy kilka warstw-ostatnią musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, Pieczemy ok 40-50 minut, aż kapusta się nieco przyrumieni, Po wyciągnięciu polewamy pozostałym
Kopystką po garachBiała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenyMazurek w kształcie pisanki, bez pieczenia to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości. Spód jest daktylowy z dodatkiem mielonej mieszanki płatków owsianych, sezamu i ziaren słonecznika
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenyNie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLeny