torty - 16045 przepisów (strona:156/1070)

Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 213

Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a  połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje  się jak w niebie.  Biszkopt: 3 jajka 250g cukru 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mąki Rozgrzać(...)wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h. Krem można przygotować dzień wcześniej. Przygotowanie tortu: 750 g  truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki   Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć  szypułki, przekroić

Humanistka w kuchni
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 212

masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy.  Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed(...)nałożeniem ostatniego blatu możemy też posmarować boki tortu.  Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania

Luźna Kuchnia
Tort urodzinowy 126

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze nie mam, ale na pewno będę nad tym pracować, gdyż mam motywację. Plusami przygotowywania tortu w domu jest takie, że wiemy co w nim jest i czy składniki są świeże. Minus to oczywiście czas(...)Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem. Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną. Masa maślana: – 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki – 3 białka – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli – opakowanie

dom-agi.pl
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 229

Tort, który proponuję to  tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku.  Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany 1 budyń czekoladowy 2 łyżki(...)Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem i rozsmarowujemy warstwę śmietany, a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami.  Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.  Smacznego

Salonik smaków
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 189

chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi(...)minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg  przyprawa grillowa, papryka, sól olej miniaturowe papryczki słodkie - kilka sztuk

głodny alergik
Tort kanapkowy z tuńczykiem 193

Tort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi  Co do Jedzenia . Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd(...)smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca.  składniki 1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z  tego  przepisu  farsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu) 4 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione 2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru lub szczypiorku 1 niewielka cebulka, pokrojona w kostkę 1 łyżka startego sera (użyłam chedar

Stare Gary
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 428

Orzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki(...)truskawek budyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach

Słodka Strona
Czekoladowy Tort "Nutella" 217

Tort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli.   Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Nutella - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka(...)proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany 300-350 g Nutelli  50 g zmielonych orzechów ok. 50 g orzechów laskowych (całych)  Tort Nutella - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając

Słodka Strona
Prawie Pavlova 175

bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie. Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego(...)wyszedł taki troszkę... Niewyraźny . Ale może to kwestia użytego rabarbaru. Albo Photoshopa - któż to wie. Smak ajerkoniaku jest tylko delikatnie wyczuwalny - następnym razem z pewnością dodam go więcej - wyjdzie tort, którym będzie można się upić. Tak czy inaczej - polecam ogromnie, bo chociaż nie wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam, to smakował bajecznie. Razem ze mną bezy upiekła Siankoo . Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Staż w pracowni Zoe Clark 149

miałam zaszczyt odbyć praktykę w Londynie u angielskiej mistrzyni cukiernictwa Zoe Clark . Bardzo dużo się nauczyłam i wspaniale spędziłam czas, robiąc to, co kocham, czyli przygotowując wypieki i dekorując torty. Mogłam oglądać mistrzynię w akcji i podziwiać jej talent. Sama również spróbowałam nowych technik i naprawdę codziennie dowiadywałam się czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie(...)przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów.     Nie zabrakło również tortów urodzinowych. Te poniżej były przygotowywane na specjalne życzenie

Mała Cukierenka
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 278

minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks !  Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć?  Jest nie przesłodzony, delikatny(...)śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę. Przełożenie : 1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do  lodówki

charlotte gotuje
Tort z m&m's-ami 396

wysokości około 50 cm. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.  Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem(...)Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y. Tort obwiązałam tasiemką. Odstawiłam na całą noc do lodówki

Kulinarny Pamiętnik
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 314

oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny(...)nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. Do tego tortu wykorzystałam 2 krążki biszkoptu, a jeden zamroziłam do jakiegoś innego wypieku. Przygotowujemy krem: Przed ubijaniem jogurt i serek schładzamy w zamrażalniku. Ubijamy serek mascarpone z cukrem, dodajemy jogurt grecki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort Szwarcwaldzki 166

Dziś przepis na mój tort urodzinowy. Moje ulubione połączenie to zdecydowanie wiśnie i czekolada. Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny(...)ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki          Przygotowanie:   Biszkopt: ·        150 g masła ·        120 g cukru brązowego ·        6 jajek ·        100 g tabliczka gorzkiej czekolady

Mania Gotowania
Tort egipski 11198

Tort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko(...)skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką. Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową

Poezja smaku