zupie, z warzywami, czy z owocami… Możliwości na wykorzystanie naleśników jest wiele. Mogą powstać z każdej mąki, czy to tradycyjnie z pszennej, czy też dobrze nam znane meksykańskie tortille z mąki kukurydzianej. Proporcji na ich przygotowanie jest wiele, gdyż w każdym domu ktoś doda czegoś więcej lub mniej. Na ogół robione są „na oko”. Mówi się też, że ciasto powinno
PatiGotujeciosem przygotowałam kolejną pastę, z ciecierzycy i szpinaku. Znów jest prosto, szybko, pysznie i zdrowo Taką pastę możecie wykorzystać nie tylko do chleba, ale też np. jako nadzienie do tortilli czy dip do maczania surowych warzyw. Zdrowa pasta kanapkowa z ciecierzycy i szpinaku 2017-06-05 16:59:47 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 240 g ciecierzycy (ugotowanej lub odsączonej
Powiedz dietom nieOstatnio bardzo często przygotowuje pity lub tortille. Proste, szybkie, sycące dania, których „nadzienie” można dowolnie modyfikować. Dziś zapraszam Was na pity z serem korycińskim, prażoną cebulką i miksem papryk . Wspaniały smak i mimo braku mięsa tak przygotowane hamują głód na bardzo długo. Warto spróbować. Składniki: (na 2 porcje) 2 pity pszenne około 50-60 g sera korycińskiego
Słodkie okruszkimowa o grillu to nie może zabraknąć właśnie tego sosu - musztardowo-miodowego. Do mięsa grillowanego jest idealny. Sprawdzi się nie tylko przy grillu ale do każdej przekąski np. tortilla, czy jakieś kiełbaski, czy nawet na pizze i wiele różnych potraw. Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 250 ml majonezu 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, jeśli jest
Gotuj z Mąkąglutenu. Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Duży ich wybór można znaleźć w ofercie marki Schär. Jednym z nich są m.in. fantastyczne bezglutenowe wrapy. Bogate w błonnik tortille wystarczy podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej, dodać ulubione nadzienie i zawinąć. Ale można także wykorzystać je tak jak ja - tworząc bajecznie pyszną bezglutenową pizzę z anchois! Składniki
Magda Kucharzyszybkie - dosłownie 5 minut. Przepis ten wypróbowałam już kilkukrotnie, zarówno w wersji oryginalnej jak i nieco zmodyfikowanej. Udaje się zawsze ale nie spodziewajmy się że będzie sprężysty jak meksykańskie tortille :-) Jego podstawowym składnikiem jest siemię lniane. Siemię Lniane W swoich przepisach dr Davis bardzo często używa mielonego złocistego siemienia lnianego. nazwy handlowe są różne - ja na potrzeby poniższego przepisu kupiłam
Marta próbujeodrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze gorzej - zalewać wodą, by odmiękła (zwłaszcza przy żeliwnej). Gdy robimy omlety, hiszpańskie tortille, frittaty to musimy je obrócić na drugą stronę, korzystając z drugiego, innego naczynia, do tego podlewając sporą ilością oliwy, by się najzwyczajniej w świecie nie spiekły i nie przylgnęły
Poezja Smaków - blog kulinarnyroztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) białej quinoy 100 ml wody 50 ml oliwy z oliwek około 30 liści młodej pokrzywy sól Wykonanie: Quinoę
Quinoa Raz!dobre było! Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem / 1 porcja Składniki: 1 szt. pieczywa pełnoziarnistego 4 łyżeczki serka wiejskiego 1/2 ugotowanego i obranego buraka 1 łyżka pokruszonych chipsów kukurydzianych tortilla 1 szczypta suszonego tymianku krem balsamiczny do polania kanapki Przygotowanie: Pieczywo przekrawamy na pół. Na połówce układamy serek wiejski. Na wierzchu układamy cienkie plasterki buraka. Na samej górze układamy pokruszone
Moja smaczna kuchniaprzykryciem. Piecz około 5 godzin, nie krócej. Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiczekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu, zwijam. Zwijam, najpierw zawijam dół papieru, następnie boki ku środkowi i zwijam w rulon, podobnie jak z pszenną tortillą. Poniżej krok po kroku - zdjęcia jakie są takie są, ale najważniejsze, że widać jak zwinąć - już namoczony - papier ryżowy z farszem. Smażę na chrupko
Zasmakuj KuchniJeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada
Jeść, by żyć w zdrowiuodsączyć z zalewy. Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wszystko wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz warzywny, zawijać jak tortillę, a po wierzchu polać ketchupem lub innym sosem według własnego upodobania. Smacznego :) P.S. Świetnie tutaj się komponuje domowy ketchup z dyni. Przepis znajdziesz na blogu
Dieta Rozdzielna i Zdrowieketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem i dorzucić ulubione warzywa. W taki sposób otrzymasz pysznego wrapa. Artykuł Boczniaki w panierce pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanNiedziele byliśmy z Mężem w centrum Newcastle na co tygodniowy zjazd Food Trucków . Tym razemskusiliśmy się na typowo Izraelskie Danie , idealne dla wegan i wegetarian. Tortilla z Falafel z sosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące. A co to jest FALAFEL ?? Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu
Gotowanie Patki