Biszkopt to podstawa do wielu ciast i tortów. Dzisiaj mam dla Was przepis na idealny biszkopt, który nie opada, jest puszysty, mięciutki i wysoki. W dodatku, biszkopt wyrasta bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Składniki biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową, poza tym białka muszą być idealnie ubite, a mąkę którą dodajemy na sam koniec powinniśmy delikatnie wmieszać
kulinarne odsłony patistopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kremówką, polewą dekorujemy wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy je obsypać siekanymi orzechami. SMACZNEGO! Do podawania tortów, ciast, ciasteczek i muffinek polecamy piękną paterę z serduszkami dostępną w sklepie Makowski Kredens . Patera wykonana jest z metalu, dzięki czemu jest trwała w użytkowaniu. Elegancki wzór z serduszkami będzie piękną ozdobą
Smak mojej kuchnimarchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki
Korniszonkiprzechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką ( patrz FILM ), aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez
Mała Cukierenkarozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej
Sama słodycz i szczypta chilipolewy Helio. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej
Sama słodycz i szczypta chiliostatnim czasie są dyniowe bezglutenowe gofry z czarnym sezamem. Podane z sałatką na ciepło w obłednym słodko-pikantnym dressingu. A jakby tej dobroci było mało, „wisienką na torcie” zostaje jajko gotowane w koszulce. Ja uwielbiam takie z płynnym żółtkiem. Mówię Wam, to prawdziwe niebo w gębie. Zdrowe, kolorowe, niesamowicie smaczne i spełnia zadanie, czyli poprawia nastrój nawet
Mienta blogRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa
Pink Envelopedobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku na początku XXI wieku i od tego czasu wielokrotnie zostały nagrodzone prestiżowymi nagrodami. Masa
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na mój pierwszy torcik bezowy. Jestem z niego dumna bo był pyszny i wyglądał wspaniale. Okazuje się, że wcale nie tak trudno zrobić samemu tort bezowy. Polecam #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: beza: 4 białka jaj 1/2 szkl cukru trzcinowego Dry Demerara 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao naturalnego krem: 330 ml śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneProsta i smaczna sałatka z buraków i żółtego sera. Podana w formie tortu. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Może być dodatkiem do obiadu, mięs lub jako samodzielne danie. Dekorację sałatki podpatrzyłam na jednym z rosyjskich blogów Коллекция Рецептов Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI. Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów
O kuchni z uczuciemramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , której tematem przewodnim tym razem były: Orzechy w wypiekach . Do wspólnego wypiekania mogły dołączać przepisy na wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których jednym ze składników były orzechy . Tutaj szeroka dowolność: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, z nerkowca, pistacje, makadamia itp itd. Warunek konieczny był jednak taki, aby orzechów było duuuuuużo
Grunt to przepis!stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu przekroiłam na pół, jedną połowę posmarowałam laskowym kremem z avokado Przepis na krem tutaj , przykryłam drugą połową i pokroiłam jak tort na trójkąciki. Podałam z winogronami
Szkrab Je Samostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop... Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania
Kuchnia w czekoladzie