tort - 15956 przepisów (strona:504/1064)

DOMOWA PASTA SEZAMOWA TAHINI 166

Potrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni

W kuchni Karmel-itki
PIECZONY CZOSNEK. 176

  Wydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek

W kuchni Karmel-itki
NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO. 186

Łąka usiana żółtymi kwiatami mniszka, zalana słońcem, soczyście zielona, pachnąca latem, gdzie ciszę mąci jedynie Twój oddech. Tak, to jest mój czas i moje miejsce. Nasz

W kuchni Karmel-itki
PARTY LIKE A LORD - MUSISZ TAM BYĆ! 172

 Doborowa oprawa muzyczna, świetne towarzystwo, trunek i porządne jedzenie.Takie rzeczy tylko na niesamowitej imprezie PARTY LIKE A LORD, na której możesz znaleźć się i Ty

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 212

Tyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych

W kuchni Karmel-itki
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 203

Ponętny zapach unosi się w całym mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm

W kuchni Karmel-itki
RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. 162

Klasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje

W kuchni Karmel-itki
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 195

Słonecznie żółte, kusząco słodkie i pachnące latem.Ugięte pod ich ciężarem gałęzie, proponują swoją dobroć. Zerwij, zjedz albo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser

W kuchni Karmel-itki
PYTANIA DO BLOGERA. 158

Czytasz kolejny wpis. I nagle przychodzi Ci do głowy pytanie. Zadać je? Oczywiście! Po to tu jestem, aby udzielać odpowiedzi. Przyjaciele, znajomi, ale i też obce

W kuchni Karmel-itki
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 209

Obserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. 181

Krem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM, tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem

W kuchni Karmel-itki
KOKOSANKI. 191

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę

W kuchni Karmel-itki
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 165

Rybna uczta dla tych, co ciągle zabiegani. Niekoniecznie wegetariańsko. Ale za to smacznie.Zapraszam na danie nietypowe jak dla tematyki bloga, bo rybne, czyli takie, co z

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 203

  Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak

W kuchni Karmel-itki
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 222

Rumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania