aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto
Kuchnia po mojemuproszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy zanim
Kuchnia po mojemusuchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec na dolnym ruszcie ze względu na dużą zawartość owoców. Mimo bardzo małej ilości tłuszczu ciasto wyszło
Kuchnia po mojemumajonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi
Kuchnia po mojemuzagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się lepić możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto
Kuchnia po mojemuuwagę pieczywa. W związku z tym na pierwszy pełny dzień w pracy przygotowałam sobie wieczorem dnia poprzedniego sałatkę ziemniaczaną , o której dopiero co pisałam. Wzbogaciłam ją o tartą gotowaną marchew. Do torby spakowałam pomidorka i taki był mój pierwszy zawodowy posiłek. Mniam. Rano zapakowałam do pojemniczka i pyszne jedzonko w godzinach pracy wtrząchnęłam raz dwa. Na jutro też
Kuchnia po mojemuzawinę roladek czy tam że się nie da ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 4-5 suszonych pomidorów 1 kilka mozzarelli sól, pieprz zioła prowansalskie 1 duże jajo bułka tarta do odtoczenia Przygotowanie: Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy na kotletach i zawijamy ścisło w roladki. Obtaczamy
Kuchnia po mojemułyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna, szybka i sycąca sałatka gotowa. Kabanosik do tego czy mięsko z grilla bądź patelni grillowej w ostateczności
Kuchnia po mojemupowoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół. Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa kajmakowa. Puszkę mleka
BaRepasmielonych. Jeśli do kotletów namaczamy wysuszoną bułkę są one znacznie lepsze niż podczas gdy wykorzystujemy świeże bułki. Można również takie bułki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Taka tarta bułka będzie napewno znacznie lepsza niż bułka kupna w sklepie
Mama GotujeFasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie
Mama Gotujeproszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec
Mama Gotujełyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce
MarciochaKucharzyciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć zestawem noży Magdy Gesler wygranym przeze
MarciochaKucharzySKŁADNIKI: mąka tortowa 1 jajko woda, sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa
MarciochaKucharzy