pora (biała część) 1 większe jabłko 1 ogórek konserwowy 1 lekko czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy. Następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy starte na tych samych oczkach rzodkiewki i ogórek. Por kroimy w półplasterki lub drobniej, dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy jogurt, majonez
Słodkie okruszkiimbir ). Po drugie, mogą się zbrylać (jeśli są to przyprawy w proszku), lub stać się zawilgotniałe (jeśli mówimy o suszu i przyprawach takich jak suszony majeranek czy oregano). Po trzecie, sami sobie utrudniamy w ten sposób życie. Każdemu, kto gotuje nie raz i nie dwa zdarzył się pewnie taki moment, w którym przetrząsał koszyczek z przyprawami lub szufladę, w poszukiwaniu
Żyję by jeśćPrzepis na orange curd , czyli pomarańczowy krem do kremów, lodów, owoców i deserów. Do wszelkiego rodzaju pieczywa, naleśników i chałki. Babeczek i tart, biszkoptów i pierników, ciast, ciasteczek i bez. Jak zrobić taki pomarańczowy krem orange curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz
RITA food channelpieprzem. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Ja użyłam do tego obieraczki do warzyw, efekt macie taki jak na zdjęciu. Polecam ten sposób tarcia twardego sera, dużo lepiej smakuje. Artykuł Sałatka z tortellini, rukolą, suszonymi pomidorami i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyszybko. Nazwałam ją ekspresową ponieważ naprawdę szybko się ją robi. Po pierwsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, chłodzić w lodówce, ani mrozić. Nie trzeba go wałkować czy trzeć na tarce. Wystarczy zagnieść na, jak ja to nazywam, okruchy i wysypać do blachy. Po drugie użyłam gotowych smażonych jabłek ze słoika, które przygotowałam sobie w sezonie letnio - jesiennym. Mimo, że robiona
Waniliowe Improwizacjeinnych ciast. Czasem jest to nawet pierwszy dzień świąteczny. Po pierwsze zapobiegają marnowaniu nawet okruszka, po drugie są bogate w smaku, choć zawierają tylko 5 dag czekolady, po trzecie każdorazowo są inne, bo z innych składników (na każdą okazję piekę inne ciasta). Do tych na zdjęciu użyłam pierniczków których nie zdążyłam udekorować, skrawków biszkoptu i okrawków piernika pieczonego
Gotuj Sam!wymieniać (jeżeli nadal są za słone, moczymy je dalej). Po tym czasie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Gruszkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki mieszamy w misce i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki. Śledzie są najsmaczniejsze przynajmniej
Kardamonovyrzepakowy ulubiony miód Do miski wsypujemy mąkę, kardamon i sól. Jajko roztrzepujemy, łączymy z mlekiem i dolewamy do miski z mąką. Mieszamy na gładką masę. Gruszki myjemy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Odciskamy nadmiar soku i dodajemy do masy, mieszamy i odstawiamy na jakieś 5 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki
Kardamonovygruntowe 2 ząbki czosnku duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) 1 łyżeczka soku z cytryny suszona mięta/suszone oregano pieprz sól Ogórek/ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, odciskamy z ogórków wodę. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, starte ogórki, sok z cytryny
Kardamonovyziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 placków) Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajko, startą cebulę i rozdrobniony czosnek, dosypujemy mąkę, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi
Kardamonovykawałek twardego sera koziego sól pieprz (przepis na 2 porcje) Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino
Kardamonovyłyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli (przepis na około 30 ciastek) Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich rodzynki i odstawiamy na godzinę. Przesiewamy mąkę, sól i przyprawy. Masło z cukrem trzemy do białości, dodajemy rodzynki z jajkami, ciągle miksujemy. Dokładamy resztę składników, miksujemy do połączenia. Ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Po tym czasie, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką
Kardamonovycebula 1 kubek dużego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Z reszty składników robimy sos. Warzywa wrzucamy do miski, można je trochę pougniatać rękami. Całość polewamy sosem, mieszamy. Doprawiamy według
Kardamonovypieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jeżeli chcecie, możecie je jeszcze obrać obieraczką do warzyw – ja tego nie robiłam. Natkę i czosnek drobno kroimy, skórkę z cytryny trzemy na najmniejszych oczkach – wszystko mieszamy. Szparagi posypujemy tą mieszanką, solimy i dodajemy pecorino. Artykuł Szparagi z gremolatą i serem pecorino pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyłyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu pół łyżeczki chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz Rzepę i gruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Z jogurtu, majonezu, chrzanu robimy sos, który dodajemy do rzepy. Do całości dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki i siemię lniane. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą
Kardamonovy