kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso zmiksować w malakserze z natką. Dołożyć jajko, chrzan i 3 łyżeczki bułki tartej - jeszcze chwilę miksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 części. Panierować małe kotleciki w mące zmieszanej pół na pół z bułką tartą ( myślę , że wystarczy zmieszać po 3 łyżki). Rozgrzać na patelni olej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie
Buniabaje w kuchnipostanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-). Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam! Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćktórą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćinnego jak kotlet w stylu schabowy. Na jeden płaski talerz wsypujemy troszkę mąki, do drugiego głębokiego wbijamy jajko, które musimy roztrzepać, a do trzeciego talerza wsypujemy bułkę tartą i wiórka kokosowe, ma być pół na pół wiórek i bułki tartej. Na patelnię wykładamy olej kokosowy i stawiamy na średnim ogniu. Mięso przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, które(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z wiórkami kokosowymi. Obtoczone kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Moje przykładowe zestawienie: Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Ziemniaczki Niedźwiedzie Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeKażda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :) Składniki: ciasto: - 500 g mąki - 250 g masła - 140 g cukru pudru - 3 żółtka masa: - 150 ml śmietany 36% - 150 g cukru(...)pudru - 4 jajka - 4 pomarańcze Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie
Zainspirowana w kuchniwersji spaghetti, ale z pewnością warta przetestowania! Spaghetti z klopsikami Składniki: 80 dkg mięsa mielonego jajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti(...)oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, ziołami, bułką tartą, musztardą i przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki posiekanego koperku 500 ml wody 2 łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe
Monia miesza i gotujełyżki bułki tartej Papier do pieczenia (obowiązkowo!) Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich przyprawę do szarlotki i cukier. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest
Fabryka pomysłówjajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju. W trakcie smażenia posolić. Wystudzić. Następnie do miski dodać mięso, jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone grzyby. Posolić i popieprzyć
Fabryka pomysłówreneta) 0,25 kg śliwek 0,5 łyżeczki cynamonu szklanka mleka na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło(...)pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu
Fabryka pomysłówPyszne i szybkie tarty rustykalne z brzoskwiniami i lawendowym miodem idealne na lato :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPotem dodawać po jednym żołtku. Gdy składniki sie połączą dodawać porcjami mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia a na koniec dodać olej. Blaszkę 25x30 natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt przełożyć na kratkę i wystudzić. Przygotować
Monia miesza i gotujeTartaletki, czyli mini tarty, to świetny pomysł na pyszny i efektownie prezentujący się deser :). U mnie z kremem kokosowym i świeżymi truskawkami. Do wykonania tartaletek użyłam specjalnych perforowanych rantów, dzięki którym uzyskałam idealnie wypieczone kruche babeczki, ponieważ to perforowanie ( czyli dziurkowanie ) umożliwia równomierne pieczenie. Jeżeli jednak nie posiadacie takich rantów, to oczywiście możecie wykonać je w tradycyjnych foremkach
Opowieści z piekarnikaKruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód ? 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników ? 10 łyżek mąki ? 5 łyżek cukru pudru ? 250 g masła ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe ? 500 g sera(...)Wykonanie: Spód ? Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. ? Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. ? Masa ciastkowa będzie plastyczna. ? Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach. Nadzienie ? Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały i cukie puder. Zmiksować, aby składniki tylko połączyły się razem. ? Dodawać po jednym jajku cały
To co kochamTUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule • NOWOCZESNE
Ostra na Słodko