mięsa mielonego np łopatki wieprzowej -1 cebula -2 duże ząbki czosnku -kajzerka -słodka papryka -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta ok 0,5 szkl+trochę do obtoczenia pulpetów SOS -bulion drobiowy ( 2 skrzydełka lub udko z kurczaka,1 marchew, ziele angielskie kilka sztuk, 3 liście laurowe, kawałek selera), troszkę vegety do smaku -pęczek koperku -szklanka śmietany(...)seler Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z czosnkiem na małej ilości masła. Dodajemy do mięsa. Dodajemy 2 jajka, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką-wszystko dokładnie mieszamy. Jak masa jest luźna dodajemy więcej bułki tartej, jej konsystencja zależy od mięsa jakiego użyjecie. Z masy formujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubłędy. Zastanawiałeś się, dlaczego Twoja panierka do nuggetsów nie przypomina tej z popularnej sieci restauracji serwujących dania z kurczaka? Dlaczego jej kolor i postrzępienie nie zawsze wyglądają tak samo apetycznie? Dlaczego zdarza jej się odpaść od mięsa? Sprawdź, jak profesjonalnie zapanierować kurczaka i serwuj nuggetsy jak najlepsi. Nuggetsy domowe czy jak z KFC? Jakie powinny być idealne nuggetsy(...)Panierka do nuggetsów dla gastronomii Zatem wybór odpowiedniej panierki jest kluczowy. Którą panierkę wybrać? Jeśli chcesz serwować naprawdę apetyczne nuggetsy z kurczaka, postaw na profesjonalne rozwiązania przeznaczone dla gastronomii. Tradycyjne, domowe panierowanie przy pomocy mąką, jajkiem i bułką tartą nie sprawdzi się w lokalu gastronomicznym . Dlaczego panierka dedykowana gastronomii jest lepszym wyborem niż przygotowywany domowym sposobem własny produkt
Słodkie okruszkikurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 1 średnia cebula drobno posiekana 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę) masło klarowane lub olej do smażenia przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat ) sól do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosie – lekko kwaśnym, aromatycznym. Do tego kurczak, także w kwaśnej, cytrynowej nucie. Dajcie się zaskoczyć jakie to smaczne i wypróbujcie. Skadniki (na 3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 2 filety z kurczaka 2 garści liści szpinaku 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki tartego paremezanu i trochę do podania 3 łyżki(...)kostki pieprz cytrynowy do opruszenia mięsa mielona czerwona papryka do opruszenia mięsa sól i pieprz do smaku kilka plasterków cytryny do podania – opcjonalnie Zaczynamy od przygotowania kurczaka – myjemy filety, oczyszczamy z błonek i przecinamy każdy w poprzek aby utworzyć 4 podobnej wielkości, cienkie kotlety. Każdy z nich doprawiamy z obu stron odrobiną słodkiej papryki, solą oraz pieprzem
Smaczna Stronaporcje) 120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie ) 2 piersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo: 1-2 łyżki masła do smażenia(...)Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi z kurczaka (umyte i osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle. Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos. Sos doprawić chrzanem. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. (Mieszać do momentu - aż sos idealnie połączy
Di gotujetego jeszcze smaczny czosnkowy sos, to już wogóle jestem w siódmym niebie. Składniki: 25 dag makaronu 2 ćwiartki wędzonego kurczaka (ok. 50 dag) słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 1 cukinia 1 czerwona cebula 15 dag tartej mozarelli sos: 8 łyżek zalewy z pomidorów łyżka oregano łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według(...)zmięknie. Składniki sosu dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, oliwki przekrawamy na pół. Mięso z kurczaka rozdrabniamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do jednego naczynia. Polewamy sosem. Dokładanie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarykurczaka i szpinaku. Małe kuleczki chętnie zjedzą dzieci i myślę, że wcale nie wyczują szpinaku. Takie kotleciki świetnie się sprawdzą nie tylko na obiad, ale również jako imprezowa przekąska. Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików. Składniki: 400 g. piersi z kurczaka 200 g. świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej
Agusiowe smakołykirazem przygotowałam farsz z pieczarek i mozzarelli, prosty a jak super smakował w takich roladkach ;) Składniki 4 osoby: 2 pojedyncze filety z kurczaka około 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 główki niedużej cebuli 3 łyżki tartej mozzarelli musztarda sarepska sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony 1 jajko olej mąka bułka tarta 1. Na nie wielkiej
Gotowanie...to proste !Składniki: Ćwiartki z kurczaka 6 Pieczarki 250 g Cebula Jajko Mięso mielone z indyka 400 g Bułka tarta 1/3 szklanki Pietruszka natka 2 łyżki Majeranek łyżeczka Pieprz łyżeczka Papryka łyżeczka Sól łyżka pełna Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać starte lub pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć do odparowania wody. Do miski przełożyć mięso
Kulinarne przygodyMało jest kwestii co do, których wszyscy ludzie są zgodni, ale uwielbienie do kurczaka ma zdecydowanie cechy ponadnarodowe. A kto robi to najlepiej? Wybraliśmy 5 oryginalnych dań z kurczaka, które cieszą się największą sławą na świecie. American Crispy Chicken Smażony w głębokim oleju i wysokiej temperaturze kurczak w chrupiącej panierce rodem z Kentucky zrewolucjonizował przemysł gastronomiczny, przyczyniając się do powstania(...)bulionu, masła i mąki formujemy w małe kuleczki, przypominające gruzińskie chinkali. Należy obtoczyć je w panierce z bułki tartej i ugotować we wrzątku, aż nabierze złotego koloru i chrupkości. Mała rzecz, a cieszy nie tylko oko, ale też podniebienie. Kurczak yassa po senegalsku Kuchnia afrykańska nie jest co prawda tak rozpoznawalną marką jak np. hinduska, ale zdecydowanie warto poznać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sprawa jest prostsza niż sądzicie. Kilka chwil i gotowe. Mięso można zamarynować dzień wcześniej. Składniki 500 g filetów z kurczaka 150 ml sosu teriyaki 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek czarnego sezamu sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, kroimy na 1 cm plastry (ew. możemy użyć polędwiczek drobiowych), nakłuwamy, przekładamy do naczynia i zalewamy
R'n'G Kitchenprawie tak samo czy podobnie, ale diabeł tkwi w szczegółach... Przeczytajcie jak przygotować perfekcyjne kotlety, tylko uważnie! 😜 2 porcje: * piersi z kurczaka- 2 szt. * sól, świeżo zmielony pieprz- do oprószenia mięsa * jajka- 2 szt. * bułka tarta- 1 szklanka * olej rzepakowy- do smażenia Piersi (jeżeli grube, to przekroić wzdłuż na pół) najpierw oprószyć solą oraz pierzem, a następnie delikatnie
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na 8 sztuk: -5 pojedynczych piersi z kurczaka -ser żółty -żółtko z jajka -sól -pieprz -majeranek -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w większe kostki i mielimy na małych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy
Magia jedzenia.przepisu. Połączenie ananasa z suszonymi pomidorami jest naprawdę ciekawe, pyszne naprawdę warte spróbowania. składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka / kurczaka 2 łyżki pikantnego ketchupu łyżeczka oregano szczypta kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki tartej bułki sól pieprz Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki. Usmażyć na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. składniki na sos: 12-13 suszonych
cukrem pudrem posypanemąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób przygotowania: Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść(...)schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Jajka na twardo obieramy. 2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka połowę pasztetu, układamy jajka oraz
Kuchnia w czekoladzie