tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:267/562)

Pulpety z indyka z cukinią i marchewką w sosie pomidorowym 175

bułki tartej 3 łyżki otrebów, np. Żytnich 2 łyżeczki czosnku granulowanego, przyprawa do mięsa mielonego ( no z tym akurat poszłam na łatwiznę :P) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego SOS  1 łyżeczka oliwy z oliwek  Kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:))  2 łyżki jogurtu greckiego  Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz

Mamuśka wraca do formy
Pizza na spodzie z kalafiora 236

warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy po zwykłej pizzy jesteśmy zbyt ociężali. Kalafior rządzi! Spód – ciasto: 1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej

Poezja smaku
Idealny sos angielski 143

Crème anglaise , zwany też custard - francusko brzmiąca nazwa, pochodzenie iście angielskie. To jeden z większych klasyków "deserowni", to właśnie na jego bazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy

Słodki Kompromis
Churros z sosem czekoladowym 116

Czytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak

Słodki Kompromis
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową 159

słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta

kulinarne odsłony pati
Medaliony z cukinii 223

słodko. Tym razem chciałabym Wam przedstawić mój pomysł na prosty ale niebanalny obiad, po "taniości" :) Potrzebujemy: 1 cukinię o jak najmniejszej średnicy 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 jajko szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo szczypta suszonego czosnku, ja użyłam Galeo sól, pieprz do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta Cukinię obieramy i kroimy

MamaOskarka
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 212

obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia. Składniki na farsz: - dwie mniejsze cukinie - cebula - podwójna pierś z kurczaka - dwa ząbki czosnku - 200g suszonych pomidorów w oleju - sól - pieprz - słodka papryka - curry

Coś z niczego
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 225

Śliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką ,  do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo

potrawyregionalne
Kruszaniec z gruszkami 147

sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy!  Składniki :  * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka  * szczypta soli * 4 dojrzałe gruszki * 4 łyżki bułki tartej * 4 łyżki(...)pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 161

Kuleczki słodkie i zdrowe 5 2 7 16 Lody 7 8 15 17 Łabędzi puch 46 1 47 18 Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta 5 5 22 Sernik na zimno 0 0 23 Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy

Tradycyjna Kuchnia
Mazurek kajmakowy 497

kajmakowy (czyli tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie

Poezja smaku
American cookies, czyli ciasteczka z czekoladą dla potwora ciasteczkowego. 182

Cała nasza męska część rodziny to ciasteczkowe potwory. Chociaż jak to piszę i obserwuje otoczenie to i ta żeńska właśnie dopadła poniższe słodkości. A niech Ci

BaRepas
zupa klopsikowa z ryżem... 205

natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki, po wypłynięciu gotować z 10 minut(...)średnim ogniu klopsiki wyjąć na talerz i do wywaru wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu, do smaku dodać majeranek, kucharka, przyprawę w płynie, włożyć ponownie klopsiki, wymieszać zupę ze słodką śmietaną 18%, dodać mrożoną natkę pietruszki lub świeżą zupa jest syta i rozgrzewająca w chłodne dni..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe dla gości 173

oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos boloński z makaronem 290

rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu

Proste Potrawy