tarta jablkowa - 851 przepisów (strona:45/57)

smaczny ,pieczony kalafior 139

ładniki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8-10 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżka ocet jabłkowy ,lub szampana 6-8 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki 2 łyżeczki miodu ,lub cukru 1 kg kalafiora ,lub 500g kalafiora i 500g broku ła 2 łyżek olej roślinny 3 kie łbaski opcjonalnie chilli do smaku 1 łyżeczka syczuański pieprz, lub czarnego pieprzu(...)dwóch patelniach. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnie wsypa ć mąkę ,dodać śliwki ,paprykę serrano pokrojoną drobno,pieprz,wodę,dokładnie wymieszać ,zagrzać .Sosem zalać kalafiora i brokuła.Posypać tartym serem  Piec w 180 °C około 60 minut . Gotowe,przed podaniem posypać szczypiorkiem

w mojej kuchni
Szarlotka klasyczna 123

Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała. Klasyka w najczystszym wydaniu, kruchy spód i wierzch z ciasta kruchego, środek wilgotny, kremowy, z mocno cynamonowym aromatem, ciężki mus jabłkowy. I jadłam kiedyś podobną szarlotkę do tej, gdzieś u ciotki, babci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz. Ale jedno pamiętam(...)żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej)   1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki

Kuchnia Prezydentowej
do miesa i ryby ,chrzan z marchewka i jablkiem na swiateczny stol 77

Składniki 500g marchew 500g chrzan 300g bardzo kwaśnych jabłek solanka-zalewa 1 l wody 3-4 łyżki cukier 2-3 łyżki sól 200ml ocet jabłkowy opcjonalnie-ja dodałam ,bo jabłka mało kwaśne były Wykonanie  foto z telefonu Prosta i skromna sałatka składająca się z warzyw i owocu. Marchew i jabłka są często używane w sałatkach, a tutaj starty chrzan(...)świętami to nie trzeba pasteryzować . Przed jedzeniem odcedzić na sicie. Dodać śmietanę ,lub śmietanę z majonezem,albo oliwę z oliwek ,wymieszać ,udekorować świeżymi ziołami (koperek,pietruszka) Smacznego:)) ps . Chrzan trzeć przy otwartym oknie

mojej kuchni
do miesa i ryby ,chrzan z marchewka i jablkiem na swiateczny stol 141

Składniki 500g marchew 500g chrzan 300g bardzo kwaśnych jabłek solanka-zalewa 1 l wody 3-4 łyżki cukier 2-3 łyżki sól 200ml ocet jabłkowy opcjonalnie-ja dodałam ,bo jabłka mało kwaśne były Wykonanie  foto z telefonu Prosta i skromna sałatka składająca się z warzyw i owocu. Marchew i jabłka są często używane w sałatkach, a tutaj starty chrzan(...)świętami to nie trzeba pasteryzować . Przed jedzeniem odcedzić na sicie. Dodać śmietanę ,lub śmietanę z majonezem,albo oliwę z oliwek ,wymieszać ,udekorować świeżymi ziołami (koperek,pietruszka) Smacznego:)) ps . Chrzan trzeć przy otwartym oknie

w mojej kuchni
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 162

jest w porządku. :-)  Dziś przychodzę do Was z kolejnym fajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-). Ciasto robi się ekspresowo, łatwo i przyjemnie. Smakuje wybornie. Ja ogólnie nie przepadam za szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta(...)grubym oczku jabłek (jabłka mogą być obojętnie jakie, ja piekłam z papierówek) Zanim zaczniemy przygotowanie szarlotki, masło oraz margarynę chowamy na około 1 godzinkę do zamrażarki. Jabłka myjemy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wiem,moje jabłka trochę takie małe są, ale za to w 100 % eko :p Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru brązowego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 154

naprawdę tylko kilka prób, a w nocy śpię :-)) Po pierwsze nie jest słodka jak większość paleo pieczywa, po drugie smakuje podobnie jak bułka i pasuje do wędlin, a po trzecie jest chrupiąca i smakowita. Nie ma tutaj dużo mąki migdałowej, która znacznie podnosi koszty całego przedsięwzięcia. Jedynym składnikiem, który może sprawić Wam trudność jest mąka z maranty, którą można dostać(...)trzcinowatej (zastapiłem raz mąką z amaratusa i bułki były trochę cięższe) 9 g zmielonych nasion chia 2 jajka łyżeczka soli 64 g masła klarowanego pół łyżeczki sody łyżka octu jabłkowego Opcjonalnie: łyżeczka suszonych ziół do smaku (oregano, bazylia lub tymianek, kto co lubi) ziarna sezamu do posypania. Przygotowanie: Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie

PaleoLife
LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 76

reprezentację miały sery.    Chorizo oraz Iberico salami jak zwykle pokazały klasę. Od solonych migdałów nie sposób było się oderwać.    Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również w regularnej sprzedaży były doskonałe. Ale głównym powodem spotkania była prezentacja nowej selekcji win z Hiszpanii i Portugalii. Mieliśmy okazję spróbować 27 z nich(...)sprzedaży wtedy kiedy temperatury w naszym kraju zdecydowanie przekraczały 30 stopni, ale nie ma co marudzić wino jest bardzo smaczne. Jest bardzo aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda

królestwo garów
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 217

czerwoną obieramy z wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie(...)lekkiego zarumienienia ok. 2-3 min. Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę

Nerds Kitchen
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 138

domu po powrocie z dłuższego wyjazdu. Na pogaduchy przy kawie lub herbacie i kawałku domowego ciasta. W sumie nic bardziej mylnego! Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki(...)połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 216

domu po powrocie z dłuższego wyjazdu. Na pogaduchy przy kawie lub herbacie i kawałku domowego ciasta. W sumie nic bardziej mylnego! Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki(...)połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Wuzetka na prostym cieście babkowym 160

chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :) Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 400 ml kefiru 2 łyżeczki Sody* 150 ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki * Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate. Dodatkowo: 1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g) 800ml śmietany kremówki(...)cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem. Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 119

ciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty(...)marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów, a nie o taką w proszku! 1. Mąkę, migdały

Kuchnia Prezydentowej
Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 94

mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie, które przygotujecie zaledwie w kilka chwil. I choć te placki nie są tak puszyste, to smak rekompensuje wszystko. Spróbujcie. Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 2016-04-19 22:06:39 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 3/4 łyżki cukru * szczypta cynamonu * aby było zdrowiej można zastąpić np. miodem Przygotowanie Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy

Słodkie okruszki
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 154

Patrycja (mikimama)  | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja  | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera(...)chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula  | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich  | blog: Przepisy Mikołaja Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " autor: Mikołaj Plich   | blog: Przepisy Mikołaja 153 Jabłkowy omlet na śniadanie autorka: Ala Z  | blog: Healthy food

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z solonym karmelem 131

Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6-7 dużych jabłek1/3 szklanki cukru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiegoszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli2 łyżki mąkiDodatkowo:1/4 łyżeczki płatków soli morskiejcukier perlisty1 roztrzepane jajkoPrzygotowanie(...)wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół

Smakowity Blog Kulinarny