smaczne kulki? A może w Waszych rodzinach był inny deser który zasługuje na miano "smaki dzieciństwa" ? z chęcią je poznam! Ja serwuje dziś szybkie "szyszki" - zapraszam! Składniki; 30 dag cukierków krówek 90 g ryżu preparowanego 10 dag masła Przygotowanie; Do garnka (najlepiej o grubym dnie) wkładamy krówki i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystko się rozpuści
Radość kipiąca uśmiechem.ostatnio tak mi posmakowały, ze mogłabym je dodawać niemalże do wszystkiego. Mają one delikatny, aczkolwiek bardzo charakterystyczny smak. Są one pozyskiwane z szyszek niektórych gatunków sosny, stąd też ich leśny zapach. Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g czerwonego ryżu Skworcu 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimargaryny, 2 łyżeczki kakao, 40g ryżu preparowanego. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukierki odwijam z papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę. Garnek układam na małym ogniu. Mieszam, do momentu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. 2. Do masy dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Następnie wsypuję ryż preparowany. Mieszam. 3. Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasiprodukty ekspandowane" i jak powstają? Ekspandowanie to inaczej puffing (też nie wiele mówi, co:) czyli poddawanie ziaren działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury. I choć ryż preparowany znamy od dawna (nasze mamy robiły z niego szyszki:), to inne zboża - gryka, jęczmień, jagły, amarantus, proso, żyto - dopiero od niedawna podbijają rynek. Zastosowań ekspandowanych ziaren w kuchni jest wiele, d odanie
Obiad gotowymiesiące wezmę się porządnie za mojego bloga ;) Dzisiaj chcę Wam pokazać moje szyszki. Zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle, bo miałam masę krówkową i postanowiłam ją jakoś wykorzystać nie dokupując dodatkowych produktów :) I tak oto powstały :) Składniki : 4 paczki ryżu preparowanego ok 1,5 szkl płatków kukurydzianych garść posiekanych orzechów 1 kostka margaryny (ja użyłam Kasi, ale myślę(...)żadnych grudek zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały noc. No i gotowe ! :) Smacznego
charlotte gotujekostki masła 1 kg krówek 1 łyżka kakao 5 opakowań ryżu preparowanego Wykonanie: 2 kostki masła rozpuścić, dodać krówki i mieszać do całkowitego połaczenia się składników. Dodać kakao, wymieszać i trochę przestudzić. Następnie wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko pokryte było masą. Formować nie za duże szyszki, układać na talerzu i odstawić do zastygnięcia
Ciasteczkowy PotwórSzyszki chodziły za mną już od dawna. Najpierw nie mogłam nigdzie dostać ryżu, a później pojawiły się szparagi, truskawki, rabarbar i o ciężko zdobytej paczce ryżu zapomniałam. Doczekała się jednak swoich pięciu minut. Dziś w wielu przedszkolach odbywają się festyny i kiermasze, na które mamy przygotowują łakocie i smakołyki. I tu przypomina mi się scena z książki(...)każdym razem, kiedy słyszę jak pięknie deklamują wierszyki, jak gubią jeszcze nieporadnie kroki w tańcu, jak z drugiego rzędu wypatrują swoich najbliższych. Na kiermasz tym razem zabieramy ze sobą szyszki. Mam nadzieję, że będą nie tylko smakować dzieciom, ale i w dorosłych obudzą trochę wspomnień z dzieciństwa:) Czytaj więcej
bistro mamaszczęście ta z przepisem do ryżu w końcu się znalazła i dziś mogę się podzielić z Wami nową wersją mlecznej kanapki wzbogaconej warstwą ryżu preparowanego w czekoladzie, który swym smakiem przypomina znane mi z dzieciństwa szyszki. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka(...)kostka masła Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami przegotowane mleko i mleko w proszku. Warstwa ryżowa: 2 szklanki ryżu preparowanego 1 margaryna 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy
Cynamonowe szczęścieostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię :) Składniki: 200g czekolady 100ml śmietany kremówki 60g ryżu preparowanego (3 szklanki) Czekoladę łamiemy w kostki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do chwili gdy czekolada(...)płynną czekoladę wyjmujemy z garnka z wodą i dodajemy do niej stopniowo ryż preparowany, mieszając. Gotową masę wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie ciasteczka. Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie odrywamy od papieru
Smakowy Rajmałemu i temu troszkę większemu. Z podanych składników wychodzi dość spora ilość szyszek, ale spokojnie w chłodnym miejscu można je przechowywać nawet kilka dni. Polecam :) Składniki - 250 g margaryny lub masła - 400 g krówek ( mogą być też irysy lub pół na pół ) - 200 g ryżu preparowanego ( dmuchanego ) - 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie W większym garnku(...)małym ogniu rozpuszczam margarynę i pokrojone krówki, dodaję kakao. Mieszam. Kiedy masa jest jednolita, zdejmuję ją z ognia i partiami dodaje ryż. Mieszam delikatnie, ale dokładnie. Kiedy całość lekko przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, przy pomocy łyżeczki formuję szyszki. Gotowe odkładam w chłodne miejsce aby zastygły. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmasy 3/4 ryżu preparowanego (ok. 90 g). Dobrze wymieszać, a po 2 minutkach dodać resztę ryżu i energicznie wymieszać, by cały ryż oblepił się masą krówkową. Z tak przygotowanej masy uformować okrągłe lub podłużne szyszki. Masa będzie się kleić, najlepiej formować zwilżonymi w wodzie dłońmi. Szyszki wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem
Nastoletnie Wypiekaniegarnku, zmniejszyć ogień do minimum, dodać krówki i cały czas mieszając, rozpuścić je na jednolita masę. Garnek zdjąć z ognia wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę odstawić, aby nieco przestygła. Z jeszcze ciepłej formować szyszki i układać je na talerzu
Mix smakuWracam któregoś dnia z pracy, a na stole właśnie stoją te szyszki. Aż wierzyć mi się nie chciało. Spróbowałem i to był właśnie ten smak. Ten sam co 30 lat temu... 460 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g białej czekolady 50 g mlecznej ciemnej czekolady 100 g ryżu preparowanego Masę kajmakową równo dzielimy na dwa rondelki. Do jednego dodajemy(...)czekolada się rozpuści. I przelewamy do misek. Jedną masę do jednej miski, drugą do drugiej. Dodajemy preparowany ryż (tak samo: połowa do jednej miski, połowa do drugiej). Mieszamy. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy kulki (albo owalne kształty podobne do szyszek jeśli wolicie). Szyszki układamy na talerzu i chowamy na jakieś 2-3 godziny do lodówki, żeby stężały. Smacznego
Marder&Marder Manufacture180g ryżu preparowanego Wykonanie: W dużym garnku rozpuścić masło na bardzo małym ogniu, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać preparowany ryż. masa krówkowa powinna pokryc dokłądnie ziarna ryżu. warto wsypywać go stopniowo i kontrolować sytuację. Gorącą masę nakładać łyżką na kawałek folii (np. woreczek śniadaniowy) i formować na kształt szyszki. Układać
Pyry na Gazwszystkich. Mam dla was dzisiaj szyszki ,które pamiętam jeszcze z dzieciństwa, szybkie do zrobienia i proste-a smak niezapomniany..... SZYSZKI Składniki: 40dkg cukierków toffi,irysów lub krówek(nie ciągnących) 120 g margaryny 3 paczki ryżu preparowanego Przygotowanie: w garnku dużym topimy margarynę jak się roztopi margaryna to wrzucamy cukierki mieszamy aż się całkowicie rozpuści wsypujemy
Swojskie jedzonko