naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą zaledwie 3 składniki i chwila cierpliwości. Spróbujcie. P.s. Moje fit szyszki mają bananowy smak, ale Wy możecie spokojnie zrobić je w innej wersji Składniki: 7 krówek o smaku bananowym* Super Krówka 2 łyżeczki syropu daktylowego pół szklanki brązowego ryżu ekspandowanego *można użyć krówek o innym smaku, choć ja i dzieci najbardziej lubimy właśnie te Przygotowanie(...)się uzbroić w cierpliwość. Co jakiś czas mieszamy, pod koniec dodając drugą łyżeczkę syropu i całość mieszając. Zdejmujemy miseczkę z garnka, wsypujemy brązowy ryż ekspandowany i mieszamy całość. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy małe szyszki (u mnie w wersji kuleczek, ale kształt można nadać im inny). Przekładamy na talerzyk. Takie szyszki będą się nadawały do zjedzenia już po paru
Słodkie okruszkiMimo, że wyglądem nie przypominają szyszki to właśnie tak je nazwałam. A to dlatego, że miały być zdrowszą wersją popularnych niegdyś słodyczy z ryżu preparowanego, które nazywano dokładnie szyszkami. Swoją drogą, ktoś je tu jeszcze pamięta oprócz mnie? 😄 Kulko-szyszki mojego autorstwa również powstały ze zbóż ekspandowanych, a elementem scalającym są daktyle oraz bezcukrowe czekolady Torras. Wyszły nieziemsko pyszne 😍 Składniki
Zdrowie na języku :PSzyszki zawsze przyrządzałam z ryżu preparowanego tym razem postanowiłam przyrządzić z prosa ekspandowanego Lestello . Wyszły bardzo smaczne i proste do przygotowania, możemy je przygotować gdy nie mamy zbyt dużo czasu. W moim rodzinnym domu dość często gościły na stole podczas różnych imprez rodzinnych. Składniki: 200 gram krówek 125 gram masła 1 łyżeczka kakao 100 gram prosa ekspandowanego Lestello Sposób
Bajeczna Kuchniaświęta kupiłam paczkę ryżu preparowanego z zamiarem zrobienia szyszek, jednak nic z tego nie wyszło. I super! Bo niedawno wpadł mi w ręce przepis pana Pawła Małeckiego na deser właśnie z ryżem preparowanym, który od razu wypróbowałam. Wyszedł nieziemsko pyszny. Uzależniający wręcz. Z podanych składników wyszło mi aż 10 porcji, więc było czym obdzielać;) Jeśli jednak myślicie, że cokolwiek zostało
Smaki Na TalerzuCzekoladowa krajanka bez pieczenia Od zawsze uwielbiałam desery z preparowanym ryżem. Przeważnie były, to popularne szyszki, ale nie stroniłam też od różnych batoników i krajanek. Dziś polecam Wam pyszną czekoladową krajankę bez pieczenia. Najlepiej przygotować ją na wieczór, aby postała w nocy w lodówce. Dzięki temu następnego dnia możecie po nią sięgnąć o dowolnej porze. Czekoladowa krajanka, to naprawdę prosty(...)dorośli. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. To kto się skusi dziś na taki deser bez pieczenia? Składniki: 100 g mlecznej czekolady 25 g masła 2 szklanki ryżu preparowanego 1 łyżeczka płynnego miodu Dodatkowo: 2 pełne łyżki masy krówkowej kukułka Helio czekoladowe wiórki lub inne ozdoby Będzie potrzebować jeszcze: małej foremki – u mnie papierowa 11×17, możecie
Słodkie okruszkiwaniliowej 1/2 szklanki mleka 50 g masła 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ekspandowanego amarantusa 1,5 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ekspandowanego ryżu 1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu 3 łyżki nasion chia 6 łyżek płatków owsianych Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w szerokim garnku zagotować niewielką ilość wody, nieco większą miskę ustawić na garnku(...)minut, a następnie przesmarowanymi masłem dłońmi formować kuleczki. Można je dodatkowo obtaczać w mielonych orzechach lub gorzkim kakao. Kiedyś bardzo popularne były tzw. szyszki, robione z krówek i ryżu, kto pamięta? Teraz mamy do wyboru znacznie więcej "dmuchanych" ziaren, warto je wykorzystać właśnie do takich domowych słodyczy. Jeśli lubicie takie domowe słodycze, to zerknijcie również na czekoladowe
Codzienna kuchnia niecodziennaryżu preparowanego (można dać więcej, wtedy będą mniej słodkie), Przygotowanie: Na małym ogniu roztopić krówki z margaryną i z kakao. Gdy nie będzie grudek wsypać ryż preparowany, wymieszać i ukształtować szyszki. Odstawić na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikimama robiła je w okolicy mikołajek. Pamiętam, że zawsze czekaliśmy na ten moment kto zrobi ładniejszą i smaczniejszą szyszkę - paradoks zawsze były trzy pierwsze miejsca :) Szyszki z cynamonem SKŁADNIKI: 50 g ryżu preparowanego 2 duże łyżki masy krówkowej 70 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy masę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyło w przypadku tych szyszek, dlatego może i nie są idealnie oblepione masą, ale za to idealnie smakują :) Wypróbujcie, są naprawdę dobre, a dzięki batonikowi Mars szyszki stają się jeszcze bardziej wciągające :))) * ryż preparowany- 30 g * masło- 40 g * batonik mars- 3 szt. Masło rozpuścić z- pokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonej
Kraina Miodem Płynącaczekolada Sposób: W garnuszku roztapiamy czekoladę wlewając masę toffi albo krówkową często mieszamy ,gdy czekolada sie rozpusci dodajemy ryż i mieszamy musimy połaczyć wszytkie składniki Ryż musi troszkę przestygnąć,nastepnie gormujemy kulki,szyszki ... rozkładamy na talerzu i nie kładziemy jednej na drugą bo nam się skleją. Następnie umieszczamy w lodówce na minimum godzinę Smacznego
Viola cooks with passionUwielbiam szybkie i proste w przygotowaniu słodkości. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na kukułkową krajankę z ryżu preparowanego (bez pieczenia). To taka moja słodka wariacja na temat popularnych ryżowych szyszek. Prosta słodkości, która potrafi umilić nawet chwile choroby, z którą się ciągle niestety zmagam. A Wam polecam tą kukułkową krajankę od tak na słodkie i miłe popołudnie Jeśli(...)miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 50 g ryżu preparowanego (u mnie od Pro-BIO ) 1 łyżka masła pół puszku masy krówkowej o smaku kukułki (około 200 g)* *możecie również użyć tradycyjnej masy krówkowej (kajmakowej) lub innej
Słodkie okruszkiowocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało, co więcej mogę je Wam śmiało polecić
Cynamonowe szczęściegodzina Składniki 100g ryżu/zboża preparowanego 400g masy krówkowej Przepis 1 Masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. 2 Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze lejąca, wsypujemy do niej ryż preparowany. 3 Mieszamy dokładnie, aby pokryć wszystkie ziarna masą. 4 Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki. Odkładamy na papier do pieczenia
Kuchnia Bazyliichyba czasem udało mi się mamę naciągnąć na pańską skórkę. Szyszki na pewno próbowałam jakieś 15 lat temu, w mojej pierwszej pracy. Same szyszki nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych a raczej sporej ilości krówek i ryżu preparowanego, który ja zastąpiłam gryką. Oczywiście, zamiast ryżu/gryki możecie użyć dowolnych ekspandowanych zbóż a nawet płatków kukurydzianych. Co będziemy potrzebować poza krówkami(...)szyszki szybciej tężeją. Problem z przepisem jest taki, że w dużej mierze ilość składników zależy od składu krówek. Jeśli krówki mają dobry skład, to składniki krówek ładnie wchłoną się w masę. Niekiedy krówki nie chcą całkiem się rozpuścić, lojalnie uprzedzam. Jeśli preferujecie bardziej kakaowe smaki, to dodajemy do masy kakao. Jak dla mnie w smaku ciekawsze niż te z ryżem
Mieszam w Garnkuwłożyć do rondelka podgrzewać na lekkim ogniu i mieszać do rozpuszczenia się krówek i margaryny. Gdy masa się połączy dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia. Formować za pomocą łyżki szyszki lub kulki, ułożyć na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i pozostawić do wystudzenia
Ala piecze i gotuje