mojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka
Gotowanie i blogowanieobiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta olej do smażenia
Gotowanie i blogowaniepolecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki
Smakołyki Asiuwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę na to, aby kupić naprawdę dobre tofu – ma być zwarte
Roślinna - blog wegańskizależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey ) W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach). Na dwóch kromkach kolejno
Di gotujeDelikatne mięsko w kokosowej panierce (delicate chicken meat with coconut flavour) Składniki: / ingredients: 1 filet z kurczaka / 1 chicken breast 3 plasterki szynki wędzonej / 3 slices smoked … Czytaj dalej Roladki drobiowe w kokosie
czarrna od kuchniNigdy nie przepadaliście za rozpłaszczonymi kanapkami z szynką, serem i pomidorem? Ja też nie. Każdy mój znajomy potwierdzi, że widok mnie jedzącej kanapkę jest ogromną rzadkością. Dla mnie kanapka musi być na wypasie-musi być po brzegi wypchana składnikami i wyglądem przypominać ogromne wegańskie burgery. Mówię stanowcze nie nijakim kanapkom! Jaka więc musi być ta idealna? Po pierwsze
wegetalerzedokładnie mieszamy ze sobą składniki. Mięso wołowe ( o masie około kilograma), wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy szynki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso. Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy wołowy
Miód i pieprzrazem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć
Radość kipiąca uśmiechem.duża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz
Bazując na smakuzmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane. Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety
Karo in the KitchenMielone w panierce z boczku z duszonymi pieczarkami Składniki 25 dkg mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 mała kromka czerstwego chleba 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku lub czosnek … Czytaj dalej Mielone w panierce z boczku
czarrna od kuchnimoże być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej
MyCookBook.plSkładniki na sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2/5 szkl. przegotowanej wody, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz Składniki na farsz: ser, cebula, szynka, pieczarki, ogórek konserwowy Wykonanie: W niedużym naczyniu kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Dodajemy ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe
Passion of Cookingrazu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy
Piekielna Kuchnia Pati