szynka z serem - 2864 przepisów (strona:42/191)

Francuskie rollsy z szynką serrano 149

propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego 10 dag wędzonej szynki serrano 50 g sera cheddar 50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi 3 cebulki dymki ze szczypiorem Sos: ½ szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki ketchupu łagodnego Zioła włoskie(...)oraz odrobiną ziół włoskich. Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką (moja wersja mac&cheese) 898

takie dobre! Zresztą, wkrótce jesień, zima, będziemy potrzebować nieco bardziej kalorycznych, sycących i rozgrzewających potraw - oto jedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni(...)żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki garść pokrojonego szczypiorku 2 szklanki mleka 1łyżk1 masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz mozalella (jedna kulka) Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzić na durszlaku. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę

Kulinarne Inspiracje
Kanapki grillowane ze szparagami 157

zdrewniałe.   U mnie niestety część taka była.       Składniki (na 2 kanapki): kilka szparagów 4 kromki chleba (u mnie ten orkiszowy ) masło ser żółty (4 plastry) 2 plastry szynki   Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości kromki(...)chleba.  Chleb posmarować masłem z zewnętrznej strony (tzn z tej, która będzie zewnętrzna po złożeniu kanapki).  W środek włożyć plasterek sera, na to kilka szparagów, plasterek szynki i znowu ser.  Przykryć kromką chleba.  Tak powstałe kanapki zgrillować w opiekaczu przez 4-5 minut.  Podawać ciepłe

Sto kolorów kuchni
ślimaczki z ciasta francuskiego sera i szynki 2303

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem ( lub na papierze

Darcia w kuchni
Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. 149

Przeczytałem i postanowiłem wypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie,  ale smak jest wyborny. Składniki na 2 porcje: 15 dag spaetzle ( użyłem gotowych ) 10 dag szynka konserwowa 2 cebule 10 dag ser roquefort 10 dag ser ementaler 2 jajka 2 łyżki masło 1 łyżka oliwy pieprz świeżo mielony "Madame" -  spatzle  wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę(...)kupiłem niemieckie eierspatzle  już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Szynkę i ser roquefort pokroić w kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć.  Wszystkie składniki  wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym

Kulinarny karnet Christophera
Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką 148

grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść rukoli 2 plasterki(...)dobrej jakości szynki 1/2 kubeczka sera ricotta 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka nasiona chia 1 szczypta płatków chili 1 łyżeczka startego sera grana padano 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia, skórką z cytryny, płatkami chili, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 149

wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto(...)kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach

Kitchens Alphabet
Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią 143

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 dkg sera żółtego 10 dkg szynki kawałek cukinii sól i pieprz 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę pokroić drobno, ser i wydrążoną cukinię zetrzeć … Czytaj dalej Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią

czarrna od kuchni
Placek drożdżowy z figami 130

więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można dostać skrętu kiszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 166

Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej(...)owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Prosty przepis na dobrą pizzę 203

sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy: sól, oregano, bazylia WYKONANIE: 5. Koncentrat i ketchup mieszamy, dodajemy łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii, szczyptę soli. Otrzymanym sosem smarujemy równomiernie całą powierzchnię(...)podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch. 8. Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach, rozsypujemy po całej powierzchni pizzy. 9. Pieczemy w temperaturze

Aromatyczne Podróże
Pizza twist czyli pizza inaczej :-) 233

oliwek lub oleju rzepakowego -łyżeczka oregano SOS -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -duży ząbek czosnku -3 łyżki oliwy lub oleju -sól -pieprz -oregano -bazylia DODATKI -szynka pokrojona w paseczki -starty żółty ser Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy trochę mąki (około 6 łyżek) Dodajemy cukier, ciepła wodę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jeśli(...)być elastyczne i gładkie. Odkładamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.W ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek Wałkujemy na duży prostokąt , od połowy smarujemy sosem, układamy szynkę, posypujemy serem i oregano oraz bazylią. Składamy jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe paski Następnie zwijamy, okręcając jeden oraz drugi koniec. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Hawajska sałatka z makaronem w kształcie ryżu 410

szklanka makaronu w kształcie ryżu ( 225g ), puszka kukurydzy ( 340g, a po odsączeniu 285g ), puszka ananasa ( 565g, a po odsączeniu 340g ), 1 świeża czerwona papryka, 260g szynki gotowanej ( ja użyłam w plasterkach ), 270g sera(...)feta, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Paprykę czerwoną przekroić na pół, oczyścić i umyć, pokroić w kostkę. Szynkę gotowaną, ser feta również pokroić w kostkę, a ananasa pokroić na kawałki. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i pieprzem. Sprawdzić czy jest konieczność dodania soli. Posolić ewentualnie i wymieszać

W kuchni u Moniki
Sałatka z selera 173

się od tego czasu zmieniło, ale owa sałatka doczekała się świeżej wersji na moim blogu. Składniki: seler konserwowy- wiórki kukurydza z puszki  ananas w plastrach z puszki szynka konserwowa ser żółty w kawałku majonez (Winiary, rzecz jasna) Sposób przygotowania: Nitki selera kroimy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone w  kosteczkę ananasa i szynkę. Następnie dokładamy odsączoną kukurydzę i tarty

Wielki apetyt