Niestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o
Kraina Tysiąca SmakówSezon goni sezon ! Botwinka, truskawki, fasolka szparagowa...znajdzie się jeszcze troszkę tych sezonów, które pominęłam :D Sezon na ogórki wszakże mamy rozpoczęty. Tu nie ma zmiłuj, trzeba działać szybko. W domu lubimy nieduże ogórki, to zwyczajnie co dzień pędzę na ogród i zrywam dopóki nie są wyrośnięte. W tym roku troszkę poszalałam z ilością ogórków ....posadziłam z ośmiu torebek(...)wszyściutkie wyrosły. Szkoda było mi ich przerywać, to rosną a ja muszę zakasać rękawy do roboty :D Jako pierwsze będą ogórki konserwowe. W następnej kolejności kiszone, w musztardzie i sałatki. Dziś napiszę jak robię te w occie. Składniki: * ogórki * 1 szklanka octu * 4 szklanki wody * ziele angielskie * liście laurowe * czosnek * gałązki kopru z kwiatem * liście winogron * korzeń chrzanu * liść chrzanu
Pieprzyć z Fantazjątemu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie, wie o kim piszę). Okazuje się się, że cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup. Pan Rolnik wpadł na pomysł kiszenia nadmiaru plonów. Kiszone cukinie oczywiście różnią się smakiem od kiszonych ogórków, ale można zakisić(...)mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:) Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku
Codziennik Kuchennyszybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki papryki(...)udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków(...)znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem karmelu czy kajmaku... Doskonałe kontrastował z lekko kwaskowatymi powidłami. Restauracja była prawie pełna, dania były serwowane szybko i sprawnie. Spodobała się nam również czujność menadżera restauracji, który przy drobnym nieporozumieniu, które powstało na początku naszej wizyty, pojawił się przy naszym stoliku
Kulinarne przygody Gatityłatwy sposób można zrobić także w wegetariańskiej wersji. To menu na tydzień to idealna przedświąteczna dieta. Codziennie na naszym blogu nowy przepis. Przedświąteczna dieta – musi być lekko i szybko No i przyszedł grudzień. Święta za pasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych i bożonarodzeniowych(...)menu na tydzień – Przedświąteczna dieta – wyglądało następująco: Menu na tydzień – Przedświąteczna dieta Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym
Niedzielny kucharzPlus pomidorki koktajlowe, dodające czerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale(...)bazie trzech warzyw. Wygląda i smakuje bardzo dobrze. Poza tym gotuje się o połowę krócej niż klasyczny makaron. Piątek: Curry z krewetkami, batatem i mango Super proste i szybkie danie, gotowe w 20 minut od startu. Pachnie orientem, jest zdrowe i sycące. Słodkie za sprawą batata i mango, kwaśne dzięki limonce, z dodatkiem mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny
Niedzielny kucharzjest wyrobem medycznym CE Święta wielkanocne to dla mnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, wędlin, kiełbas, jajek i oczywiście słodkości, takich jak sernik czy baba drożdżowa. Nie da się ukryć, że nie są to najlżejsze potrawy i delektowanie się ich zbyt dużą ilością skończyć(...)waniliowy (do smaku) kolorowa posypka cukrowa żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj ser, jogurt i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj dodaj posypkę (tyle, ile uznasz za stosowne) i szybko wymieszaj przełóż masę do silikonowej foremki w kształcie miniaturowych bab wielkanocnych foremkę umieść w większej, metalowej formie, wlej wrzątek (uważając, by nie dostał się do masy serowej!) piecz w 170ºC
SandraFrej.comKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery FajeryFirma SEKO, która jest producentem wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi(...)tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą. Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około 4 godziny (najlepiej pozostawić je na noc), żeby się namoczyły i zmiękły. Po namoczeniu, grzyby wyjęłam
Kuchnia u Krysikwaśne nuty. Całość mimo wielu pozytywnych cech składowych, smakowo wypada słabo a struktura znacznie utrudnia ich spożycie (szczęka boli już po dwóch kromkach). Zjadłyśmy je jako dodatek do warzywnej sałatki ale trochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki(...)nazwie wspomniano tylko o chia to kapucha odgrywa dużą rolę. Tym razem kawałki chlebków wrzuciłyśmy do kremu warzywnego i okazało się, że jest to połączenie idealne! Kawałki w miarę szybko zaczęły rozmiękać a smak gryki i kapusty w słodkawym kremie warzywnym stanowiły ciekawą feerię smaków. Podsumowanie: Jak widzicie wzbudziły w nas skrajne emocje. Nie wiemy jak pierwsza wersja
Candy Pandaspszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną(...)patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Idealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać
Piekielna Kuchnia PatiDla wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo
peanutbuttermonster