szybkie danie - 4000 przepisów (strona:76/267)

a la Omlet ze szpinakiem - Pomysł na śniadanie 303

zajadam się nim w każdej postaci. Szpinak jest zdrowy i daje mocJako dodatek do omletowego śniadania , pasuje idealnie.Taki omlecik to naprawdę nic nadzwyczajnego , szybkie śniadanie a przy odrobinie fantazji można z takim daniem nieźle poszaleć.Czytaj więcej

Farmażony
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 249

mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania

W kuchni wieczorem
Jajka sadzone w pomidorowym sosie 260

makaronu. Sos pomidorowy można przyrządzić szybko bez większych przygotowań. Tajemnicą mojego pomidorowego sosu są świeże zioła. Użyłam tutaj bazylię, oregano i rozmaryn. Jajka wbijam do gorącego sosu i gotuję aż białka stężeją. Lubię płynne żółtko, więc moje jajka sadzone w pomidorowym sosie były gotowe po 10 minutach. Pyszne danie z dodatkiem pajdy świeżo upieczonego chleba. Jajka

codojedzenia
Krem z zielonych szparagów 163

Płynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna

Codzienne Gotowanie
Tagliatelle ze szpinakiem, serem feta i groszkiem 181

Makaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki

Kto ugości moich gości?
Szybki i aromatyczny kurczak pieczony 273

 Są smaki z dzieciństwa, które się zawsze bedzie pamiętać… Obiad robiony przez Mamę w dzieciństwie… często wraca robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu

UgotujmyTo.pl
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 216

jadam z rozkoszą, kurki również uwielbiam, więc ta potrawa nie mogła się nie udać. Kurki nadają wyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety szybko znika z rondelka.. To jest jedyny mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu(...)wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. (U mnie wyszły 3 łyżki wazowe, ale na to nie ma zasady, każdy ryż

Be Fit Be Strong
Krem z dyni z ciecierzycą 173

Dawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście

Codzienne Gotowanie
Salsa z mango i chilli 176

Świeża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :) Składniki: (2 porcje) 1 mango dojrzale, ale nie przejrzałe (najlepsze będzie takie(...)Przygotowanie: Cebulę, papryczkę drobno posiekać (z chilli pozbyć się ziarenek). Mango obrać, pokroić w kawałki, połączyć z cebulą i papryczką chilli. Polać sokiem z limonki. Wymieszać. Podawać do dań obiadowych. My bardzo lubimy jako dodatek do gotowanej frankfurterki :) The post Salsa z mango i chilli appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Sznycle z indyka w paście z suszonych pomidorów i śmietanie 161

danie robi się właściwie w 15 min. idealne na niedzielny obiad, szybko a w niedzielne przedpołudnia o to właśnie chodzi. Smacznego!    Składniki;   50 dag małych sznycelków z indyka 5 suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 150 ml smietany kremówki 2 łyzki oleju   Sznycle umyc, nastepnie osuszyć(...)przecisnietym czosnkiem przez praske i odłozyc na około pół godziny. W tym czasie suszone pomidory przełozyc do wysokiego naczynia i zblendowac na gładką mase. Na patelni rozgrzać olej(ja dałam oliwe z suszonych pomidorów) sznycle dokładnie nasmarować pastą pomidorową i układac na patelni. Chwilke podsmazyc i podlac odrobiną wody, chwilke poddusić. Po tym czasie dodac smietane, do której należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 167

Zapowiadało się niepozornie, niewinnie, prosto, szybko i późno, a wyszło jak zwykle - przepysznie.  Siedziałam w niedzielne popołudnie i zastanawiałam się co przygotować do jedzenia. Nie miałam żadnego mięsa i w ogóle niewiele w lodówce, a już napewno nic co można by przerobić na obiad. Wpadłam na pomysł przyrządzenia risotto, pozostał tylko jeden problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować(...)kuchni namoczyć grzybki (własnoręcznie zbierane w polskich lasach piękne podgrzybki).  Risotto to okazało się strzałem w dziesiątkę, tak aromatyczne, grzybowe, pachnące lasem. Po prostu pyszne! "Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu,  pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym  i co najważniejsze - przepysznym" Zanim jednak przejdę do przedstawienia przepisu, chciałabym napisać kilka słów o risotto, gdyż jego historia i sposób przyrządzania

Codzienne Gotowanie
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 210

Dziś prezentuję danie, które robię zazwyczaj wtedy, kiedy chcę zjeść coś na szybko. Dla mnie makaron to podstawa w kuchni, zawsze mam kilka rodzai i łączę je po prostu z tym, co znajduje się w lodówce.                Absolutnym moim odkryciem są makarony BARTOLINI , niezwykle wyraziste, a przede wszystkim zdrowe(...)obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko. Można nakładać na talerze. Dla mnie najlepiej smakuje na  następny  dzień, dlatego chętnie takiego rodzaju dania zabieram do pracy. Smacznego

Życie na widelcu
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 198

byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" pomoże(...)bardzo rozleniwionych, a chcących dobrze zjeść :)), gdzie 20 lub 30 minut w zupełności wystarczy, by po upływie tego czasu cieszyć się talerzem pełnym dobrego jedzenia.  Pozostałe dwa rozdziały (dania w 40 i 50 minut) zawierają receptury, które możemy wykonać kiedy mamy odrobinę więcej czasu.  Każdy rozdział został podzielony na podrozdziały: przekąski, zupy, dania główne, desery

Przepisy Aleksandry
Danie jednogarnkowe z makaronem 220

Szybki, prosty, i smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego

Aga w kuchni
Frittata z jarmużem 146

innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata gotowa. Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała

noteskulinarnyfiga