temu na degustacji produktów regionalnych na Jarmarku Hetmańskim w swoim rodzinnym mieście. Bardzo mi wtedy posmakował i od czasu do czasu znajduje się na moim stole. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą "Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej zwany(...)bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga pewnie nie myśleli o takim jego przeznaczeniu - raczej inspirowała
Ciastka - domowe słodkościcertyfikowane, jednak nie zawierające sztucznych dodatków, w postaci konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku. Oferowane produkty odznaczają się niską ceną i wysoką jakością . Przy zamówieniach możesz liczyć na bardzo szybką wysyłkę i profesjonalną obsługę :) Bio Lovers oferuje Wam produkty, które zadbają o Wasze zdrowie i dobre samopoczucie . Osobiście sklep podoba mi się bardzo, a szczególnie jego nazwa, szata graficzna i ogólnie(...)takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza
Zdrowie na języku :PUczciwych sprzedawców chyba też wywieźli w jakieś rozwinięte rejony cywilizacji. Ale po kolei. Ja się chyba muszę nauczyć, że Najcierpliwszego należy słuchać, by potem nie być
ladykitchenStraszne zaległości zdążyły mi się zrobić od niedzieli, ale jak zwykle czasu mam mało na wszystko, więc i blog trochę na tym ucierpiał. Zazwyczaj po pracy szybko lecę na jakieś małe zakupy spożywcze i do domku. Zanim zrobię obiad i zjemy jest już po 19, ja jestem zmęczona i marzę już tylko o ciepłym łóżeczku. Wcale mi taki tryb życia(...)żeby kurczak nie zdążył się wysuszyć). Po wyjęciu z piecyka kurczaka kroimy w ukośne plastry i polewamy łyżeczką słodkiego sosu chilli. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem
Ratunku obiadUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the Kitchenwiele fajnych alternatyw Zanim zdecydujemy się na konkretny fartuch kuchenny, musimy dokładnie ustalić jakie będziemy mieć meble oraz blat, aby całość dobrze ze sobą współgrała. Powinniśmy określić również czy dane miejsce będzie narażone na dużą wilgoć i temperaturę (np. za kuchenką), czy może będzie normalnie użytkowane (np. blat roboczy), ponieważ fartuch kuchenny nie musi być na wszystkich ścianach jednakowy(...)blat z tego samego materiału / Źródło zdjęcia porady-wykonczenia.pl Drewno i szkło na jednej ścianie / Źródło zdjęcia homebook.pl 4. FARBA Farba jest bardzo wdzięcznym punktem, ponieważ można nią dość szybko odświeżyć wystrój kuchni i nie wymaga ona specjalnych wysiłków, żeby ją „zamontować” Najważniejsze jest, żeby wybierać farby przystosowane do kuchni, które można później myć wszelkimi dostępnymi płynami i które
Relaxtimedosłownie "wyczesywane" z gałęzi :) Zbiór oliwek to ciężka praca, szczególnie, że wiele drzewek rośnie na bardzo stromych zboczach. Praca trwa przez 10-12 godz. dziennie, po czym oliwki są szybko zwożone do tłoczarni - od zbioru do tłoczenia nie może minąć więcej niż 5-6 godz.. Sama tłoczarnia w okresie zbiorów pracuje przez 24 godz./dobę. Każda minuta(...)niej ekologiczny gaz. Jestem pod wrażeniem pomysłowości i zaradności tych chłopaków! Tak wygląda finalny produkt. Na butelce znajdziecie informację o odmianie oliwek (są to oliwy jedno odmianowe), tłoczarni, dacie zbioru, terminie przydatności. Zwróćcie też uwagę na symbol czarnego koguta (gallo nero), którym mogą być oznaczane tylko produkty pochodzące z regionu Chianti Classico. Kolejnym etapem naszej wycieczki była degustacja
Chilli Czosnek i Oliwakońcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w końcu się zebrałam by opisać moje starcie z kultowym, staropolskim daniem. Szczerze mówiąc do tej pory nie miałam wielkiej chęci zmierzyć się z z jego przygotowaniem. Może dlatego, że wydawało mi się niezwykle skomplikowane i wymagające magii. W pamięci(...)smakował mi ten mój bigos. Wyczułam w nim smak tego "mamowego", a to oznacza sukces. Mężowi, któremu był dedykowany też bardzo smakował. Jedyne co źle to, że tak szybko się skończył. Z pewnością niedługo znów przyrządzę. Z tym, że następnym razem trzeba podwoić porcję kapusty i będzie gar 10 litrowy ;) Coś się zamrozi czy zawekuje i na jakiś czas
Kuchnia po mojemuJest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda(...)potem kolejny raz. Powtórz tę czynność z pozostałymi parami ciasta. Delikatnie nałóż boki tortownicy, zepnij i posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz makowca przez 45 minut. Ciasto dość szybko się mocno rumieni, dlatego przykryj je w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej. Ja przykryłam swoje ciasto około 15-20 minut od rozpoczęcia pieczenia. Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat IlonyZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na dno żaroodpornego
Moja Delicjapowinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości i pracowitości gospodyń. Ma się też znaleźć w koszyczku wielkanocnym, aby dać wyraz oddania naszych trudów pod Boże błogosławieństwo. Dlatego dzisiaj chcę pokazać pewną drożdżową babkę, która pierwszy raz zagościła w moim rodzinnym domu przeszło 20 lat temu(...)stygnąć w formie. Trzeba ją jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem i zjeść. Trzeba kroić średnie kromeczki babki i jeść. Kroić i jeść. Z zimnym mleczkiem lub gorącą kawą. Zjecie szybko. Uważam, że za szybko. Szczególnie, że cała baba daje około 4800kcal. Jednak i tak zjecie ją szybko. ;) My zjedliśmy. Smacznego! #baba #drozdzowe #makowiec #wykwintnedrozdzowe #itbmtt
I tu będę miała takie teW ramach ostatniego, a zarazem pierwszego w tym roku późnego grillowania mieliśmy okazję wypróbować jedną z gotowych mieszanek przypraw, które znana marka wypuściła na rynek. Ponieważ
Kuchnia po mojemukrówkę i masę śmietankową z wiórkami kokosowymi. Wafelki można przygotować przekładając je nadzieniami naprzemiennie, tak jak ja to zrobiłam lub zrobić wafelki w dwóch różnych smakach. Robi się je szybko i przyjemnie. Tak naprawdę, to ich przygotowanie sprawiło mi niezłą frajdę :) No to co? Miłej zabawy! Domowe wafelki z masą z mleka w proszku i kremem krówkowym(duuużo wafelków) Potrzebujemy(...)wiemy, czym nasze wafle przekładamy. Kupne tej zalety już nie mają. Poza tym to doskonała propozycja na imprezę zarówno dla starszych, jak i młodszych gości. Dużo na raz nie da się ich zjeść, bo są naprawdę sycące, ale to raczej kolejna ich zaleta :) Polecam serdecznie
Ratunku obiadZanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam podzielić się z Wami wynikami jak najszybciej, jednak zanim wszystko przygotowałam, zapadł zmrok (ach ta zima) i okazja na zdjęcia przepadła. Dziś jestem gotowa :)Mam dla Was przepisy na dwa chlebki. Jeden(...)nich zarumienione bąbelki. Będziecie widzieć, kiedy są upieczone. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Może się Wam też przypalać mąka z chlebków. Miejcie pod ręką wilgotne ręczniki papierowe, którymi szybko przetrzecie zbędne spalone resztki mąki
W kuchni wieczoremktóre wykorzystywano do wytwarzania sera już przeszło 120 lat temu. (...) Jesienią 2003 roku za namową władz powiatowych zwołano zebranie gospodyń z terenu gminy Wiżajny i Rutka Tartak produkujących sery. Dało to zalążek obecnie działającego stowarzyszenia. (...) Natomiast 15 marca 2006 roku zostaliśmy wpisani na Listę Produktów Tradycyjnych jako: Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny. W maju 2009 roku dziewięciu naszych producentów otrzymało rekomendację(...)dodatkiem suszonych pomidorów, czarnuszki czy nieprzeliczonej ilości ziół które Pan Janina do nich dodaje. Nasz ser - niestety piszę w liczbie pojedynczej ponieważ został już tylko jeden (reszta jakoś szybko się zjadła) nadal dojrzewa w lodówce na wina. Pielęgnujemy go: przekręcamy i nacieramy alkoholem i czekamy ćwicząc przy okazji silną wolę. Wszystkim którzy będą w okolicy bardzo polecamy wizytę i zakupy
królestwo garów