zasadzie smak wydaje mi się identyczny jak dzień wcześniej. Czuć, że chleb nie był zrobiony ani dziś, ani wczoraj, ale jest bardzo smaczny, nadal bez najmniejszego problemu da się go jeść. Naprawdę nie powstydziłbym się zrobić komuś kanapki z tym chlebem. Zwłaszcza, że w kanapce smakuje jakby był zupełnie świeży, wędlina z sałatą skutecznie ukrywają jego wiek. DZIEŃ 8: Myślę(...)chleb bardzo rzadko u nas leży dłużej niż 2 dni. Może więc leżeć w reklamówce. Ale u mnie w grę wchodzą walory estetyczne. Mamy fajny drewniany chlebak z szybką. I reklamówka w tym chlebaku wygląda tak sobie. Lniany worek prezentuje się bez porównania lepiej. A wy macie jakieś uwagi, spostrzeżenia? Chętnie poczytam w komentarzach. A tymczasem zapraszam do przejrzenia asortymentu
Marder&Marder ManufactureWychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku, że tak szybko, tak pachnąco i tak smacznie. W tym cieście ważną role odgrywa masło - prawdziwe, żaden miks czy margaryna. Nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe(...)cukru z cynamonem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny.Po upieczeniu wyjąć najlepiej na kratkę, żeby przestygło lekko. U nas stygnie na tyle, żeby dało się oderwać kawałek ;) Ciekawa jestem kto z Was skusi się na taki chrupiący wieniec? :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna i miała naprawdę wiele do zaoferowania. To kilka fotograficznych wspomnień... Teraz tkwię w tematach mocno remontowych. To miał być szybki choć spory remont, ale jak to z remontami bywa nieco się przeciąga, a zaraz kolejny wyjazd. Tym razem krótki i niedaleki. W kuchni też za to dzieje się sporo(...)wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno
Przysmaki Karolkiwspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo(...)chcę grudek. Proszę wtedy mojego mężczyznę do pomocy, bo przydaje się trzecia ręka ;) Cały czas mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta.Podro
Ratunku obiadmacie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo polecam Wam ten przepis. Ja swoją lutenicę wyjadałam prosto z garnka w trakcie przygotowań, a słoiczki znikają w za szybkim tempie, więc chyba czeka mnie powtórka. Jedyną przeszkodą może być dostanie czubrycy, czyli mieszanki z wykorzystaniem cząbru, która jest niezbędna do tej pasty. Inaczej nie będzie to lutenica. Ja stworzyłam(...)czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Następnie na patelni rozgrzać olej, cebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły
Fabryka pomysłówkomputerze, coś grzebie po necie, a w tle leci Mark Medlock w duecie z Dieterem Bohlenem . Muza iście tropikalna więc pomyślałem, że można by coś w tym temacie upichcić. Szybki rzut oka do lodówki, później do szafki i myśl: zrobię muffinki mocno pomarańczowe Tak wiem, były już muffinki cytrynowe i znów kolejne muffinki, ale stwierdziłem że to będzie dość sensowne(...)zabrałem się za odkurzanie – no cóż… jakoś musieliśmy w domu podzielić obowiązki (niestety mnie przypadł balet z odkurzaczem – mały trening przed dzisiejsza salsoteką ). Gdy minutnik dał o sobie znać, wyłączyłem piekarnik i zostawiłem moje muffineczki aby się jeszcze podrumieniły Po wystygnięciu ubiłem bitą śmietanę dodając łyżkę aromatu waniliowego. Nałożyłem na muffinki, posypałem wcześniej startą skórką z pomarańczy
Kuchenne Wariacjeszkołę. Emocji moc, dobry humor na najwyższych obrotach. Tylko jakoś tak wśród tego całego rozgardiaszu zapomnieliśmy o jedzeniu. Zapomnieliśmy wśród śmiechu o Bożym świecie. A jeść trzeba. Tak więc szybko przygotowałam coś pysznego. W lodówce złociły się akurat młode kurki, na grządce zieleniła się pietrucha, a syn miał ochotę na świeży makaron. OK! to do roboty. Przygotowałam w, dosłownie(...)śmietanką i zieloną natką pietruszki. Składniki: 250 g kurek cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki 30 % duża garść zielonej natki pietruszki (część zostawiamy do posypania dania na talerzu) sól himalajska i czarny pieprz do smaku łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ulubiony makaron Przygotowanie: Ulubiony makaron (u mnie świeży makaron pappardelle) gotujemy w osolonej
Naturalna Kuchniaciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody (200ml) bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90⁰C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie(...)majeranek, wrzucamy liścia laurowego. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Jeśli nie używacie przyprawy do dań z fasoli, która ma już w składzie sól, soczewicę możecie lekko osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania lub lepiej – tuż po ugotowaniu. Białko soczewicy (24g białka
Karo in the Kitchenprzepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*. Czekoladę należy rozpuścić(...)nanieść między płatki odrobinę kakao, bądź jak zrobiłam to w tej róży ( klik ) brzegi podkreślić odrobiną barwnika spożywczego. 6. Oto gotowa róża. Wbrew pozorom wykonuje się ją szybko, a zaręczam, że jest niebanalną ozdobą każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort
kawawszklanceLubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć
Kulinarne przygody Gatityłazienkowe, które można zainstalować choćby pod prysznicem. Jest to niezła gratka dla pań, dla których czystość wody do mycia ma szczególne znaczenie. Montaż tego filtra jest niezwykle prosty i szybki. (Jako ciekawostkę podam, że firma produkuje również alkomaty.) Na pewno każdy z Was widział nie raz w amerykańskich filmach dystrybutory wody . Znajdują się one w szkołach, urzędach, zakładach pracy. Amii(...)Przyznam się, że obawiałam się tego montażu, gdyż dostęp do zaworów pod zlewem mam bardzo utrudniony: sam zawór znajduje się na styku dwóch szafek, których odstawić się nijak nie da bez demontowania całej kuchni. Panowie walczyli (tak, to właściwie słowo) bardzo długo, a ja byłam już skłonna prosić o wycięcie kawałka szafki, żeby poszło im to sprawniej. Nic z tego
Codzienna kuchnia niecodziennazjada. Nic mi do tego, co pojawia się na stołach innych ludzi.Święta są takim czasem, gdzie nic nie powinno być przypadkowe, na szybko, byle jak. Nasze zwyczaje powinny być celebrowane - i to nie tylko te powszechne, tradycyjne, ale również nasze rodzinne, bo przecież każda rodzina ma swoje własne. Kiedy jednak idziemy na skróty tłumacząc(...)końca tego elaboratu zapraszam na barszczyk :) Mój własny, a nie z torebki :)Mój barszcz wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku
Codzienna kuchnia niecodziennadużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą.Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi(...)kromek chleba na kawałki.Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Kroić trzeba
Grahamka, weka i kajzerkaWakacje jak zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny - tłusta, syta i dobra
Jadło i czytadłoChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com