utoczyć kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Odstawić do lodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone kulki ciasta (mniej więcej do połowy). Włożyć kulki do lodówki do ponownego schłodzenia. Do reszty czekolady dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa
Mania Wypiekaniapasek z ciasta zwijamy na kształt ślimaczków, następnie nakłuwamy na wykałaczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia z obu stron (jasne ciasto powinno mieć słomkowy kolor, trzeba pilnować, by olej nie był za gorący, bo za szybko będą brązowieć z wierzchu, a nie upieką się w środku). Gotowe wyławiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wykonanie faworków dwukolorowych (black
Kolorowy Przepisownikszklanka wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki 5 jaj Zagotować wodę wraz z margaryną, zestawić z ognia, dodać mąkę, bardzo szybko wymieszać i ponownie postawić na ogniu, chwilę mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodać 5 jaj. Rozłożyć na dwie blachy, piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Krem 2 łyżki mąki pszennej
Kuchenne aromatymasy kajmakowej o dowolnym smaku (ok. 460 g), perełki ozdobne. Przygotowanie: Przesiana mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki margarynę i rękoma (szybko) w mące ją rozkruszamy. Dodajemy żółtka, cukier puder i zagniatamy ciasto. Formułujemy wałek, który kroimy na 4 części, zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok., 1 – 2 godz. Ciasto wałkujemy
Moniki SmakołykiJedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam, Takie jesienne bo z orzechami i jabłkami. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika ze stołu. Warto je przygotować nie tylko w weekend. Składniki : * 4 duże jajka * szklanka cukru trzcinowego * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki oleju * łyżeczka sody, proszku do pieczenia i cynamonu * szklanka orzechów włoskich * szklanka pokrojonych jabłek
Magiczne Życie Martyspód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD(...)OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany
Blog z ApetytemRożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam… Polecam również przepis na: Ciasto francuskie ze śliwkami
Mała CukierenkaUwielbiam kaszę mannę. Desery, ciasta, placuszki, jako dodatek... możliwości na jej wykorzystanie jest wiele. Dziś postawiłam na prostotę i zrobiłam szybki, sycący mannowy pucharek z chrupiącym musli i owocami. Dla mnie i mojej pociechy było, to śniadanie idealne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżeczki miodu 1/2 litra mleka około 10 łyżek kaszy manny 100 g musli
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kolejne, fantastyczne ciasteczka! Niezwykle łatwe , szybkie , no i smaczne. Są świetnym pomysłem np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski
Ostra na SłodkoOstatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że miałam do pilnego zagospodarowania niecałe opakowanie serka mascarpone, więc pomyślałam, żeby to jakoś z chęcią na szarlotkę połączyć. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydomu takie danie, które uwielbiają miłością szczerą wszyscy domownicy. To domowa pizza włoska , którą dość często przygotowuję na obiad. Zawsze robię ciasto z podwójnej porcji, bo to czego nie zjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko(...)oliwę, cały czas mieszając. Dokładnie wyrób ciasto, do momentu kiedy nie będzie się już przyklejało do rąk. Podziel na dwie części. Odstaw do lodówki zamknięte w pojemnikach na minimum 1 dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy
ArbuziakiPanissa ricette, pizza na cieście z kalafiora, polpette di polo, minestrone z pesto i zdrowa pasta alfredo – tak wygląda menu na ten tydzień. Buon appetito! Nasze menu na ten tydzień to wycieczka do Włoch tańsza niż lot Ryanairem ;-). Koszt dań na dwie osoby to 150 zł. Byłoby taniej, ale wzięliśmy w podróż także butelkę wina (bo co to za Włochy(...)położonego najbliżej naszego domu, co okazało się dużym błędem! Dlatego prawdopodobnie to menu będzie Was kosztowało mniej niż nas! No to do dzieła: Poniedziałek: Szybkie minestrone z pesto Wtorek: Pizza z chorizo na kalafiorowym cieście Środa: Polpette di polo Czwartek: Risotto panissa z mielonym mięsem Piątek: Zdrowy Alfred, czyli pasta alfredo inaczej Przepisy na dania już tradycyjnie będziemy dodawać codziennie
Niedzielny kucharznigdy nie wychodziły do końca udane – za twarde, za cienkie, szybko się kruszą… W końcu wypracowałam idealny przepis. Pierniczki można przygotować tuż przed świętami albo z wyprzedzeniem. Przygotowania do pieczenia pierników Na pewno, żeby zrobić pierniczki świąteczne , potrzebujesz trochę wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Samo wyrabianie ciasta nie jest aż tak wymagające, ale później ich wykrawanie i pieczenie
Rozdomowionahummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie(...)mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki, ale i wielu innych ziaren i nasion. Ale nie o tym chciałabym dziś napisać :) Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków Sałatka z ogórków do słoików to kolejny świetny pomysł na zachowanie cudownego smaku ogórków na dłużej. Tak przygotowana sałatka z
Przepiski.pl