góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmuję, studzę. Krem: w misce miksuję serek dodając w 3 turach cukier puder, miksuję na szybkich obrotach miksera. Dodaję masło i miksuję do powstania gęstego kremu. Można nim od razu smarować wierzch ciasta lub schłodzić w lodówce, następnie
Zasmakuj Kuchnizaletach ciasta francuskiego wspominałam już kilkukrotnie. Warto mieć go zawsze w swojej lodówce, by w sytuacjach awaryjnych wyczarować szybko coś smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki
Waniliowe Improwizacjegałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Krokusowy Domgałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Krokusowy Domdołu) na biszkopcie bardzo blisko siebie, delikatnie wciskając je w masę czekoladową. Truskawki muszą ciasno do siebie przylegać. Tak przygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej. Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do delikatnego schłodzenia. Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę(...)krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki. Wierzch ciasta posypać, startą na tarce o drobnych oczkach (na twz. drobne wiórki), pozostałą czekoladą (50 g). Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, w celu schłodzenia i stężenia pianki tofii. Ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaDziś zapraszam na znakomite ciasto z owocami. Pyszne, mięciutkie, ale co ważniejsze, soczyste ciasto z dodatkiem sezonowych owoców (u mnie jest sezon na mrożone ;) owoce). Jest bajecznie proste i szybkie do przygotowania (wystarczy wszystko wymieszać łyżką lub mątewką), a zachwyca smakiem. Bardzo polecam!!! Składniki na ekspresowe ciasto z owocami: na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę 24x28
Rozpustne gotowaniebardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktórym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany 30% 0,5 szklanki cukru pudru 3 galaretki czerwone (u mnie 1 truskawkowa(...)maliny lekko dociskając, żeby później nie wypłynęły razem z galaretką. Całość włożyć do lodówki. Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Gdy będą chłodne zalać nimi wierzch ciasta. Włożyć wszystko do lodówki na kilka godzin, aby ładnie zastygło
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówce zalegały mi 2 opakowania ciasta francuskiego i pierś z kurczaka. Z tego tez powodu na szybko powstał ten przepis. Patrząc na reakcję domowników okazał się on strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków
Prosty przepis nawtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik . I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ grunt to zadowolona rodzina. Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dkg kiszonej kapusty 30 dkg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej. Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej
Ze smakiem bez glutenuInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły MłynekCoś na bardzo szybki obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1
Niezły Młynek