wiadomo, ciasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim moniczka Przepis na szarlotkę
Via Gustociasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem // Składniki (na 6 porcji): ciasto francuskie (1 sztuka) 3 jabłka
Via Gustowpływa na smak. Najbezpieczniej kupować ją w małych ilościach w miarę potrzeb, bo szybko jełczeje. Mąka ziemniaczana Ma postać zwięzłego, bezzapachowego proszku. Wykorzystywana głównie do zagęszczania zup, sosów, kisieli, do wypieku ciast i wyrobu pyz oraz klusek ziemniaczanych. Mąka z orzecha włoskiego Ma intensywnie orzechowy smak
BezglutenowaIzabelaWitam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, prostego, ale przepysznego. Ciasteczka, które mnie urzekły, są rewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO 1,5 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g orzechów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek. Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :) Ciasto : 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 36 % Do miski wsypać mąkę
Chocolate Muffin BlogCiasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Mania Gotowaniaziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu ciasta Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki muszą być wyciągnięte prosto z lodówki. Kiedyś ciasto kruche zagniatałam w rękach, albo rozcierając kawałki masła pomiędzy palcami a potem szybko zagniatałam lub siekałam nożem. Od jakiegoś czasu się "wycwaniłam" i wszystkie składniki umieszczam w dzbanku malaksera i miksuję do momentu uzyskania konsystencji mokrej
Blondynka GotujeSzybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Dzisiaj w oko wpadły mi czerwone, cudnie wyglądające truskawki. Mimo, iż sezon na truskawki jeszcze się nie rozpoczął, te pachniały tak jakby były zbierane w samym jego szczycie. I co było robić, musiałam je kupić Gdy wróciłam do domu od razu zaczęłam myśleć co by tu z nich zrobić. Stanęło na cieście, chociaż(...)długo, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Truskawki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może
mecookssklepach są one cały czas dostępne! A skoro są – to trzeba to wykorzystać! Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na lekkie , biszkoptowe ciasto , które każdy zje z przyjemnością nawet w największe upały! Smacznie … szybko … tanio! SKŁADNIKI: - jajko – 6 szt - cukier – 1+1/3 szkl - mąka – 2 szkl - proszek – 2 łyżeczki - czereśnie – 300g(...)170C. Z czereśni usuwamy pestki. Jajka ubijamy mikserem powoli dodając cukier – na puszystą masę. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. 2/3 ciasta wylewamy do tortownicy i posypujemy czereśniami. Zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45-50 minut ( do suchego patyczka ). Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkododatkiem gruszki, gdyż po prostu miałam je w domu, ale myślę, że i inne owoce będą się idealnie komponować z tym ciastem. Ciasto jest tak pyszne, że u mnie zniknął w bardzo szybkim tempie. Zapach roznoszący się po domu był przepiękny... Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) miarka : szklanka(...)ucieramy razem z cukrem 3. Dodajemy kolejno jajka cały czas miksując, dodajemy aromat migdałowy 4. Mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem, przesiewamy, dodajemy do ciasta cały czas miksując. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. 6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy
Mój pomysł naWyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre , dodać cukinię i czekoladę i energicznie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut
Moje domowe kucharzeniecodziennie przechodzę obok warzywniaka, za każdym razem znoszę do domu jabłka. Nie potrafię sie im oprzeć i mimo kupowania ich na kilogramy, zawsze szybko znikają. Najczęściej surowe, ale od czasu najdzie mnie ogromna ochota na ciasto z jabłkami. Ostatnio przygotowałam taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś dla fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek
Mienta blogBardzo smaczny przepis na klasyczną wuzetkę. Ciasto znane i lubiane. Przepis z którego ja korzystam i zawsze się udaje. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Duża blacha znika w mig :). Świetnie sprawdza się na co dzień i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 8 jajek L 1 szklanka cukru (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 1 szklanka
Blog kulinarny S9.PL*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itkichwili, znaczy się głodu na słodycze… Oczywiście jak zwykle wszystko zostało wymiecione z zakamarków, w których można znaleźć coś słodkiego na ząb. Musiałam więc coś upiec, coś prostego, szybkiego, coś słodkiego, coś co zaspokoi głód… a tym czymś mogą być tylko pyszne kruche ciasteczka tym razem z sezamem. Aby przygotować proste ciasteczka z sezamem nie potrzebny jest sprzęt(...)masę na ciasteczka przygotowałam za pomocą widelca. Do miski wbijemy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i ubijamy szybko widelcem. Mieszamy wszystkie rodzaje mąki z sodą i dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy, dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Wsypujemy sezam i łączymy całość. Ciasto nabieramy łyżką i nakładamy na wyłożoną papierem blaszkę, zostawiamy między ciasteczkami odstępy, masa ma mieć wielkość orzecha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)mogel.Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, na samym końcu dodajemy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Do garnka wlewamy kompot z wiśniami i delikatnie rozdrabniamy mikserem zostawiając jednak małe kawałeczki wiśni. Odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej
Sama słodycz i szczypta chiliżółtko 2 łyżki startych migdałów 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać resztę składników, zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Foremką wycinać ciasteczka, układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień. Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie, to czysta przyjemność
peanutbuttermonsterSZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna. Oto jedna z propozycji na pyszną(...)wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki 2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem
Aromatyczne Podróże