Uwielbiam to danie z racji tego, że jest niesamowicie proste w przygotowaniu, szybkie, pyszne i tanie. Jedyne co trzeba zrobić to przygotować składniki, wstawić do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość. Danie to piecze się 70 minut, ale już po 30 minutkach zaczyna przyjemnie bulgotać i mamić cudownym aromatem przypraw. Po godzinie ryż wchłania już niemal cały płyn i pozwala(...)wody, pieprz, 2 łyżeczki Vegety, słodką paprykę oraz keczup, zagotowujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast, ja używam takiej o wymiarach 40x25 cm), na ryżu układamy krążki cebuli, na nich skrzydełka i zlewamy to wszystko sosem. Teraz już tylko posypujemy skrzydełka przyprawą do drobiu i wkładamy
Rozpustne gotowaniekawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca to... A kiedy jest ci źle, zaczynasz szukać. I szybko znajdujesz.... pocieszycieli w postaci drożdżówek, paluszków, ciasteczek. I właśnie wtedy przychodzą. Nie jeden. Przynajmniej kilka, bo nie zdążyłaś się nawet zorientować. Nadprogramowe kilogramy. Im bardziej chcesz się ich pozbyć(...)napiszę innym razem. Nie stosuję drastycznych diet, bo się do nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior
bistro mamachrupkim, mocno czekoladowym spodem. Mniam! P.S. Niech łasuchy lepiej uważają na zniewalający zapach, który będzie im towarzyszył podczas przygotowywania spodu ciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki: 300 g pełnoziarnistych herbatników 1 łyżka kakao 50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej 50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego(...)przykrytą folią. Przed podaniem posyp tartę pokruszoną (lub startą na tarce) czekoladą i limonkową skórką. Podaj od razu, bo po wyjęciu z lodówki tarta szybko mięknie. Tarta może stać w lodówce 2-3 dni. Smacznego
Gotowanie to kochanieCheeseburger to tuż obok Hamburgera jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Jeżeli zależy(...)temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość
Słodka Stronadoprowadził mnie do stanu mniej więcej używalności, po czym zostawił na pastwę codzienności. Obudzona, stwierdziłam, że koniecznie muszę coś zjeść. Coś więcej, niż kawałek, swoją drogą całkiem niezłego, ciasta. Problem pojawił się, kiedy odkryłam, że w domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież(...)kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje, nie rezygnujcie z jego dodatku. I choć może nie jest to najwykwintniejsze danie, jednak idealnie sprawdzi się, kiedy akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu. Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz
Malinowo w kuchniKiedy przygotowywałam się do Masterchefa, zrobiłam chyba milion polędwiczek wieprzowych. Od tamtej pory nie mogę na nie patrzeć. Widzę polędwiczkę i zaraz przypominają mi się tego
Życie zamknięte w smakuodstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Uwagi: Miałam 600 g słoiczek nutelli, ale wykorzystałam mniej więcej 2/3 z niego (uznałam, że nie ma potrzeby dawać całego słoiczka, gdyż masa(...)wiem czy nie wystarczyłoby ich dać mniej wagowo – np o połowę). Galaretkę dodawałam do musu truskawkowego stopniowo, cały czas mieszałam. Ciepła galaretka w kontakcie z zimnymi truskawkami dość szybko tężeje, dlatego już po chwili można wylewać ją na masę śmietanową
Smaki Na Talerzudrobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki na 1 kg ziemniaków. Nie przesadzamy z mąką, bo wyjdzie nam ciapa(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZacznijmy może od obwarzanka, bo to on, jako pierwszy pojawił się na moim blogu. Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo(...)kostkę czerwoną cebulą i doprawiamy do smaku, kończymy listkiem sałaty. 5. Górną część bajgla smarujemy dipem jogurtowym i składamy całość. Smacznego! Dla mnie idealna alternatywa na pyszne śniadanie, bądź szybki lunch
FITBUuKSezon na cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z cukini. Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce(...)przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd
Be Fit Be StrongNa blacie kuchennym stała cała miseczka świeżych malin, a ja głośno zastanawiałam się, co też z nich zrobić. Usłyszał to Ed, który od razu podpowiedział: “
niecodziennikparyprośby o zmiany. Kameralne Walentynki W dodatku, większość ludzi decyduje się na taki sposób spędzania Walentynek, więc wszędzie są tłumy, a restauracje chcąc ten fakt wykorzystać wywierają nacisk, żeby szybko zjeść i zwolnic stolik następnej parze. Komercha w czystej postaci… Dlatego my zostajemy w domu i w kameralnej atmosferze spędzimy razem czas i przekąsimy sobie coś smacznego(...)łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady gorzkiej min. 85% kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz czekolady wyrobić w malakserze na gładkie ciasto. Rozwałkować je i wykrawać serca foremką do ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) przez ok 10-15 minut aż do zezłocenia. Ostudzić i polać rozpuszczoną czekoladą
Modern Cave Girl