Babeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki posiekanych
ChilliJemyOdkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego
Mama z miastaSzybki deser z tegorocznych truskawek Składniki: ½ kg truskawek, 4 łyżki cukru, 2 łyżki zmielonych migdałów, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka cukru pudru. Wykonanie: Żelatynę wymieszać z
Tradycyjna Kuchniawyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i połączyć z truskawkami. Przelać do tortownicy, schłodzić w lodówce(...)truskawek Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi truskawkami udekorować wierzch ciasta. Smacznego :) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem
Domowa cukiernia Ewycukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej. Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do delikatnego schłodzenia. Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki. Wierzch
Gospodyni MiejskaTruskawkowa Fantazja to pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia na bazie jogurtów greckich i mascarpone z kawałkami truskawek w środku. Aby je przygotować, wystarczy tylko kilkanaście minut. Jest idealnym deserem w czasie letnich upałów, gdyż do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika, a ponadto jest lekkie i orzeźwiające. Nie można się powstrzymać, przez wzięciem kolejnego kawałka! Do ciasta
e-PrzepisyKulinarneCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)jeszcze ciepłą, pachnącą foremką w dłoniach… Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w centymetrową kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy, dodajemy gałkę, goździki. Mieszamy je z opakowaniem budyniu (najlepiej do truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny
Karo in the Kitchenłyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok. 300 g truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy(...)budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość. Moje
Słodka StronaSernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami to pyszne ciasto do zrobienia latem na deser. Prosty deser, który z łatwością przygotuje każdy, nawet mniej obyty w kuchni. Sezon na truskawki trwa, dlatego nie może u mnie zabraknąć sernika bez pieczenia z ich dodatkiem. Miał być sernik z samymi truskawkami, ale w zapasach po zimie zachowała się puszka brzoskwiń, które świetnie(...)serniku. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to należy z nimi postąpić podobnie jak z truskawkami. Sernik ze świeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy. Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje
Kuchcik gotujeMiałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem
Sto kolorów kuchniSzybki do zrobienia i na dodatek smaczny deserek...Zrobiłam go w ramach akcji Ciasta na niedzielę ... jogurt owocowy lub naturalny truskawki ciastka syrop czekoladowy Ciastka pokruszyć, truskawki umyć i pokroić na mniejsze części.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i truskawki.Polać syropem czekoladowym
Moje domowe kucharzenieSezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)szybciutko na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Z każdej części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek 200 g cukru
O kuchni z uczuciemMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wyjątkowe ciacho – truskawki i rabarbar pod owsianą kruszonką – smakuje obłędnie. To połączenie słodko-kwaśnych owoców, masła i płatków owsianych. … Przeczytaj
My Blueberry CornerCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka
Smakołyki BerenikiSzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia Beaty