Szybkie, proste i orzeźwiające tarteletki z truskawkami i mango. Nie za słodkie, do kawy taka mała przyjemność którą możemy zaskoczyć rodzinę. Bardzo lubię i mango i truskawki dlatego takie połączenie :-) ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żółtka 80 g masła zimnego szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana warstwa mango: 1 mango duże
wesoła kuchnia/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieTruskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: na ciasto: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę: Normal 0 21 false
Symfonia smakowawypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu wspaniały smak. Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy(...)wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego podczas pieczenia nic z nich "nie uciekało". Poniższy przepis można wykonać w tortownicy
Smakołyki BerenikiSezon na truskawki trwa :) Tym razem zwykłe, proste ciasto. Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej :) Polecam Wam ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a ciasto jest pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo truskawki lub inne owoce. Wykonanie: Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i na koniec mąkę z proszkiem. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą. Na wierzch poukładać truskawki. Moje truskawki były dość duże więc pokroiłam je na 4 części
Agusiowe smakołykiCiasta z owocami najlepsze są w wersji prostej, taniej, szybkiej. Ten przepis wspaniale nada się na wypadek niespodziewanych gości albo kiedy chce nam się ciasta a w domu nie ma wyszukanych składników. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców a wierzch dodatkowo posypać kruszonką. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników. Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były
Czerwień i błękitUcierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki(...)pszennej Warmińskiej 6 dag masła 82% 10 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny Kokosowa kruszonka: 7 łyżek mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru 1 pełna łyżka wiórek kokosowych 5 dag masła Wykonanie: Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy wiórki
Wanilia i Kardamonciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek. Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :) Ciasto : 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 36 % Do miski wsypać mąkę
Chocolate Muffin BlogKolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :)SKŁADNIKI:3 jajka1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru4 łyżki cukru3/4 szklanki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia200 g truskawekWYKONANIE:CIASTO:Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę
Serce zamknięte w formie pysznościzerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem - po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa
Food SquareBabeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki posiekanych
ChilliJemyOdkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego
Mama z miasta