Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru 247przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się spieszyć, bo kwiaty szybko przekwitają. Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety(...)ksylitolem i to jeszcze w zmniejszonej ilości. Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam. Należy pamietać, że wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne. Składniki: 20 baldachów czarnego bzu 700 ml wody 350 g ksylitolu 1 cytryna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak/kruszon/skubaniec 2776+ 60 min Łatwe Tanie Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Składniki 1 kostka margaryny 1 łyżeczka smalcu 5 jaj 3 szklanki mąki (w tym 2 szklanki
PysiaGotuje.pl
Mazurek z malinami i białą czekoladą 358malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia(...)Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy. 2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut
kolorowotorcikowo
Racuchy drożdżowe z rodzynkami 192szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, ciepłe mleko, ciepłą wodę, rodzynki,pokrojony w kostkę banan, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać wszystko łyżką, odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto dużą łyżką(...)Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem i polane kompotem lub z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 255się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście(...)bardzo ciekawy smak i zazwyczaj szukam nowych aromatów, często eksperymentuje i szukam unikatowego smaku. Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec. Obiad gotowy
SMYKWKUCHNI
Placuszki bananowe na maślance 235Pyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają. Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków. składniki: 2,5 szklanki maślanki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać mąkę i ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodac do ciasta i wymieszac łyżką. Rozgrzac patelnie z niewielka ilościa oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor
Monia miesza i gotuje
Słynne ciasto z budyniową pianką 210ciężko byłoby mi uwierzyć, szczerze mówiąc), najwyższy czas na nadrobienie braków. A może z jakimiś innymi owocami...? Ja do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka(...)budyniu waniliowego (proszek) 75 ml oleju dodatkowo: 300 g malin Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 60% i 40%. Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na minimum 1 godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik chałwowy 372> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerz
Keks Angielski 256drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)przez 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze przez około 35 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy posiekanymi kandyzowanymi owocami. POLEWA: 150 g białej czekolady 5 łyżek mleka duża garść posiekanych bakalii Wykonanie: Mleko zagotowujemy w rondelku, po zagotowaniu zestawiamy z gazu wrzucamy połamaną
Blondynka Gotuje
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 179koniec wsypujemy do masy odciśniętą marchew i ewentualnie dodajemy ok. szklankę bakalii (opcjonalnie). Mieszamy wszystko kilkoma szybkimi ruchami miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 50-60 minut, do suchego patyczka Po wyjęciu z piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty. Masę można zabarwić na dowolny kolor. Jest ona dość płynna i raczej nie da się z niej formować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy
Cooking Monster
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 799mąki ziemniaczanej 50g zmielonych migdałów Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21×30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić(...)bezę. Użyłam rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: cynamon , jabłka , kakao , migdały , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniam
Tort truskawkowy bez pieczenia 399robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje śmietany i owoców powstały w trakcie szykowania tortu truskawkowego. Zapisałam oryginalne proporcje, bo nikt nie narzekał, ale można zwiększyć ilość śmietanki i owoców lub zmniejszyć ilość(...)trwa dłużej, więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją, trzeba o tym pamiętać, aby się nie spóźnić z wymieszaniem ich z bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek
Anioszek w kuchni
Ciemne ciasto z owocami i kruszonką. 166się na ogródku, więc musiałam zrobić coś na szybko :) To ciasto jest już na blogu, ale w jasnej wersji :) Tym razem trochę je urozmaiciłam i muszę przyznać, że wygląda ciekawiej od oryginału :) Obie wersje są pyszne, chociaż mojemu mężowi bardziej smakowało to ciemne. Tak się zajadał, że aż miło było popatrzeć :) Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 1/2 kostki(...)cukru 4 jajka 1 szklanka mąki 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Dodatkowo owoce (u mnie maliny) Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną
Agusiowe smakołyki
Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką 168śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej jest nawinąć ciasto na wałek i tak przełożyć do formy). Pianka: Białka ubijamy na sztywno(...)otrzymamy lśniącą pianę, wsypujemy budyń i miksujemy do momentu połączenia się składników. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym, większe truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki pokrywamy budyniową pianką, której wierzch wyrównujemy łyżką, wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i rozkruszając je w rękach, rozrzucamy na białkowej piance. Ciasto pieczemy
KulinarneImpresje.pl
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 187bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić(...)banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
Słodki Zakątek