szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:192/367)

Tarta z karmelem i bananami 217

Składniki na ciasto:250g mąki 50g cukru 125g masła 1 łyżka wody kilka kropli aromatu waniliowego Składniki na wierzch:gotowa masa krówkowa Gostyń 350g 4

Świat Ciasta
Szarlotka tradycyjna 150

Mmmm... :) chodziła za mną ta szarlotka całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam

Kolorowy Przepisownik
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 402

O zrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto

Ostra na Słodko
Wiśniowa fantazja 457

przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając(...)Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy

Blog z Apetytem
szarlotka bez jaj 151

Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Słodki Zakątek
Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym 195

Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały(...)taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora Poltino , o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Serowe knedle z truskawkami 177

Taki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle.  Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki.  500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 18 szt średnich truskawek do polania: 200 ml jogurtu naturalnego(...)łyżka cukru   Twaróg trzeba zmielić i połączyć  z jajkami, cukrem,solą  i mąką. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.  Z  ciasta odrywać niewielkie kawałki,rozpłaszczyć je, do środka włożyć owoc, zalepić i uformować kuleczkę.   Kulki serowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić,ułożyć na talerzu i podawać

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z białą czekoladą i jagodami. Blondie z owocami 248

rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam za tymi letnimi, ciepłymi i słonecznymi. Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro(...)poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki ... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 279

migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :)     # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie

Cooking Monster
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 204

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec(...)Piec kolejne 10 minut w 200 st. C. Lekko przestudzić. W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać z poziomkami, mąką, cukrem i ekstraktem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Cukier z wodą zagotować. W tym czasie zacząć ubijać białka. Gdy syrop osiągnie temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 231

lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :) Mąka(...)macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.  Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę... Rzeczywiście, autorka tego przepisu-  Kinga Paruzel  miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła! A jak je upieczecie, to grono fanów tych

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z toffi 175

taki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić(...)lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik ozdobić owocami i świeżą mięta

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 165

bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu i dość wyrazisty smak kardamonu plus kokos. Zwykłe ciasto, które dzięki tym dodatkom zyskało niezwykły smak.  Składniki na cisto półkruche(...)kostka margaryny 200 g cukru 2 jajka + 1 żółtko cukier wanilinowy ok 600-700 g śliwek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i szybko zagnieść z margaryną. Gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany.  Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. W między czasie myjemy śliwki i  dzielimy

Słodka Kraina Wypieków
Tarta jeżynowa 194

wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny(...)kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 200

pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut aby spód się podpiekł. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie