końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw w strunę, jeśli wolicie. Będąc przy blatach powiem od razu o nasączaniu ciasta. Czy to robić czy nie robić trzeba ocenić uwzględniając "wypełnienie" tortu. Jeśli tort będzie przekładany zwykłym, zwartym kremem, warto nasączyć każdy blat przed posmarowaniem, żeby ciasto nie było za suche, czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodziemaślankę i po atmosferę. Polecam: Pierogi ze szpinakiem i kozim serem - obłędnie dobre, najlepsze jakie jadłam Pierogi łemkowskie z kaszą gryczaną - typowa, regionalna potrawa, którą warto spróbować Pierogi z borówkami na słodko - pyszne! lekkie, świeże, smaczne Kozia maślanka - delikatna, z bardzo delikatnym posmakiem mleka koziego MÓJ TOP - kozia maślanka :) Muzeum i Karczma w Młynie (Fabryczna 12, Ustrzyki Dolne) Miejsce(...)już miejsca w brzuchach. Karczma Karnasów (Cisna 48A) Idealnie chrupiące i pyszne placki ziemniaczane - to moja pierwsza myśl gdy przywołuję wspomnienie z obiadu w tym miejscu. Przemiła obsługa, szybki czas przygotowania dań. Polecałam to miejsce znajomym, którym również tam bardzo smakowało. Polecam: Placki ziemniaczane ze śmietaną - bo sama ta śmietana to cudo! Jest tak idealnie kremowa, "puszysta", najlepsza
Czarnawisienkazdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane, a na deser kawałek pysznego ciasta własnej roboty. Niemniej jednak świadomość co jest zdrowe i co nam służy, a co szkodzi – jest, i dzięki niej możemy wracać na odpowiednie tory. Nie jestem eko-freakiem, sceptycznie jestem(...)umiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych
Moja Delicjaumiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych(...)Należy tutaj wspomnieć, iż azotany (azotany V) same w sobie należą do związków mało toksycznych (choć drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego) i nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia. Szybko bowiem wchłaniane są z przewodu pokarmowego i w niezmienionej postaci wydalane z moczem [2]. Niebezpieczne są natomiast azotyny (azotany III), które powstają właśnie z azotanów w tzw. procesie redukcji. Proces
Moja Delicja