Michelin Alessandra Negriniego oraz Andreę Camastrę... To był wyjątkowy wieczór... 💖 SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 250 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 125 ml gorącego mleka 20 g zmielonych kwiatów klitorii ternateńskiej 450 g twarogu półtłustego 250 g mascarpone(...)Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i posmaruj dno i boki masłem. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie
Słodko-Słony Świat IlonyJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzezależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą. Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)tylko i wyłącznie zgrzaną maź, o konsystencji pasztetu. Ostrza w blenderze czy malakserze wirują z ogromną prędkością, nawet na niskiej mocy, a takie szybkie tarcie wytwarza ciepło. Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku
Karo in the KitchenSernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią
Relaxtimepłomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej w niedużym garnku - tak z pół litra. Ciasto przełóż do mocnego rękawa cukierniczego lub szprycy i końcówką(...)posyp cukrem pudrem i podawaj. Moje rady: Olej do smażenia ma właściwą temperaturę, gdy wrzucony doń kawałek ciasta wypływa na powierzchnię, a wokół niego bulgocze dużo pęcherzyków powietrza. Po upieczeniu połowy ciasta warto wymienić olej na nowy, bo szybko ciemnieje, a taki nie jest już najlepszy do smażenia. Długość churros to zwykle
Anioszek w kuchniPogoda, znów, typowo duńska, czyli przez cały dzień leje. Wypatrzyłyśmy z Ptysią raptem pięć minut nieco mniej ulewnego deszczu, ale i tak po szybkim załatwieniu potrzeb
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomyślałam, że to będzie kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia. Kilka lat minęło od czasu kiedy znalazłam go po raz pierwszy, do czasu gdy postanowiłam go przygotować. Bez pieczenia, na dużą formę, ślicznie wyglądające… tak, miałam wobec tego deseru duże oczekiwania…. Niestety, serniczek ten nie wyszedł mi idealnie. Tym co z całą pewnością nie wyszło(...)warstwa śmietanowa. Była ciut za rzadka. W smaku też jakby czegoś jej brakowało… być może to użyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków
Smaki Na Talerzuwieloletnia blogerka kulinarna, nie wyobrażam sobie realizacji mojej pasji bez trzech rzeczy: dobrych garnków, noża szefa kuchni i patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas(...)łopatek. Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz
Moja smaczna kuchniaprzepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie(...)tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy powyżej 20cm – 30minut ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i sernik zostawiamy w wyłączonym
Karo in the KitchenNiy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na
Chop w kuchniciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem całych przepisów, przy każdym cieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff(...)CHAŁWOWY NA HERBATNIKACH Ciasto chałwowe do pieczenia Nie mogło tutaj zabraknąć jednego z moich ulubionych składników, czyli chałwy. Ciasto budową oraz składnikami przypomina ciasto Malakoff prezentowane powyżej, jednak chałwa je tu zdecydowanie wyróżnia. Masę i herbatniki przełożyłam konfiturą śliwkową, która z chałwą bardzo dobrze się zgrała. Ten przekładaniec był również dwa lata temu moim ciastem Świątecznym, ale Wielkanocnym. Dlatego
RelaxtimePrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujeKruche ciasteczka moich dzieci – wałkiem ozdabiane Dziś przepis na pyszne i naprawdę proste kruche ciasteczka, które moje dzieci ozdobiły wałkiem. Jak wiece moje maluchy uwielbiają
Słodkie okruszkiDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja DelicjaOstatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie
W kuchni wieczorem