szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:447/536)

Placek ziemniaczano-serowy 139

szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być szczera, to od samego początku on w ogóle plackiem nie miał być :D zamierzenie było, by ciasto wypiec(...)koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką lub łopatką - żeby ten koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy

Kolorowy Przepisownik
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 207

OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!). Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach. Makowiec owsiany: To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy Wam, że wykonanie gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach i tak - przyznajemy się bez bicia, były one spowodowane zarówno próbowaniem maku(...)ciastem owsianym. Tak kusiło. /Z podanych proporcji zrobiłyśmy 3 makowce - wyszły 2 tradycyjne i jeden owsiany/ SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE /na 2 makowce/: - 250 g mąki  - 15 g drożdży - pół szklanki mleka - 50 g cukru - 4 żółtka - 75 g masła - 2 łyżki smalcu SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/: - 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna

Wypisz Wymaluj
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami 109

Bardzo smaczny i prosty chlebek pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ miesza się go łyżką i nie wymaga wyrabiania. Świetny dla zabieganych

Kulinarny S.O.S.
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 182

tych eksperymentów naprawdę smaczne ciasto, które z powodzeniem można przygotować nie tylko od święta. Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru może zmienić się w pyszną tartę kajmakową przy okazji innych uroczystości a biorąc pod uwagę, że robi się go naprawdę szybko i łatwo będzie to świetny słodki deser nawet na co dzień, oczywiście w umiarkowanych ilościach bo trzeba pamiętać(...)masy - ma mieć konsystencję pół tłustej śmietany. 9 Masę odstawiam do ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam

Book of spells
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 157

już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w wazonach. Ciągle mi mało tej woni, która podchodzi łagodnie pod okna i pachnie najpiękniej skropiona poranną rosą.  Poletko czosnku niedźwiedziego wzięła już we władanie pokrzywa. Powinnam się pospieszyć zanim młode listki się zestarzeją.  Puchate kule dmuchawców zaokrągliły się na łące tak szybko, że zebranie pół tysiąca(...)kwitnących jabłoni - ten zapach jak klucz otwiera drzwi do wspomnień o jeszcze gorącej szarlotce, kompocie z papierówek i o pierwszym łapczywym kęsie w soczystą krągłość rumianych owoców.  Za szybko.  Chciałabym, żeby maj zwolnił. Najlepiej, żeby po prostu był.  Ale on nie słucha.  Nic nie dzieje się wystarczająco wolno.  Uparcie więc zwalniam ja. Wstaję o świcie

KUCHARNIA
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 312

pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą stroną małej łyżeczki posmarowaną olejem robię dołek w cieście i w ten dołek daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem(...)takiej ilości wychodzi ok 20 babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy

ladykitchen
Uzależnienie od cukru – sprawdź jak je pokonać w 10 dni! 110

dniem będziesz czuł się lepiej a organizm będzie zdrowszy! Uzależnienie od cukru – jak je pokonać? Pij dużo wody Często mylimy uczucie głodu z uczuciem pragnienia. Wtedy zjadamy jedzenie bez zastanowienia. Często to są produkty z dużą ilością cukru. Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla zdrowia, pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu. Miej przy sobie zawsze butelkę wody niegazowanej(...)różnicę. Poprawi się stan cery, brzuch będzie bardziej płaski. Uwolnienie od cukru jest proste i szybkie! Koniecznie wypróbuj! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Tabletki do zmywarki

To Musisz Wiedzieć
Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią 142

Witajcie. Mam nadzieję, że nie jesteście źli, za to, że wczoraj nie wstawiłam obiecanego weekendowego ciacha.😇Mimo, że zakupy starałam się ogarnąć w sobotę, wczoraj jednak

Zdrowie i pysznie na talerzu
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 127

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z KLITORIĄ TERNATEŃSKĄ NA KRUCHYM SPODZIE ORAZ JADALNYMI KWIATAMI W BRZOZOWEJ GALARETCE 246

Michelin Alessandra Negriniego oraz Andreę Camastrę... To był wyjątkowy wieczór... 💖 SKŁADNIKI  NA KRUCHY SPÓD: 250 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 125 ml gorącego mleka 20 g zmielonych kwiatów klitorii ternateńskiej 450 g twarogu półtłustego 250 g mascarpone(...)Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i posmaruj dno i boki masłem. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciastoCiasto wyłóż równomiernie

Słodko-Słony Świat Ilony
Cobbler - co to takiego? 2943

Ja tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 325

zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)tylko i wyłącznie zgrzaną maź, o konsystencji pasztetu. Ostrza w blenderze czy malakserze wirują z ogromną prędkością, nawet na niskiej mocy, a takie szybkie tarcie wytwarza ciepło. Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku

Karo in the Kitchen
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 409

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią

Relaxtime
Churros 195

płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej w niedużym garnku - tak z pół litra. Ciasto przełóż do mocnego rękawa cukierniczego lub szprycy i końcówką(...)posyp cukrem pudrem i podawaj.  Moje rady: Olej do smażenia ma właściwą temperaturę, gdy wrzucony doń kawałek ciasta wypływa na powierzchnię, a wokół niego bulgocze dużo pęcherzyków powietrza. Po upieczeniu połowy ciasta warto wymienić olej na nowy, bo szybko ciemnieje, a taki nie jest już najlepszy do smażenia. Długość churros to zwykle

Anioszek w kuchni